Η Blackstone επένδυσε περισσότερα σε ευρωπαϊκά ακίνητα από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή το 2023, καθώς ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης εμπορικών ακινήτων στον κόσμο εκμεταλλεύτηκε τις ευκαιρίες από την αναταραχή της αγοράς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της MSCI, τα οποία παραθέτουν οι Financial Times, οι συναλλαγές ακινήτων κατέρρευσαν φέτος καθώς οι απότομες αυξήσεις των επιτοκίων πίεσαν έναν τομέα που εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από το φτηνό χρέος. Ο όγκος των συναλλαγών μειώθηκε κατά το ήμισυ το τρίτο τρίμηνο,

Η Blackstone μείωσε τις συνολικές της δαπάνες για επενδύσεις σε νέα ακίνητα από περίπου 47 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 σε περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2023. Ωστόσο, αλλάζοντας τακτική, διέθεσε περισσότερο από το 55% των παγκόσμιων επενδύσεών της σε ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου . Ο όμιλος συνήθως επένδυε περισσότερα στις ΗΠΑ, διαθέτοντας μόλις το 20-30% σε ευρωπαϊκά ακίνητα.

Κρίση χρέους

Οι υπερχρεωμένοι ιδιοκτήτες, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων εταιρειών και των ιδιωτών επενδυτών, αισθάνονται αυξανόμενη πίεση να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία για να εξοφλήσουν το χρέος και ορισμένοι αντιμετωπίζουν λήξεις χρέους.

Πολλοί Ευρωπαίοι ιδιοκτήτες ακινήτων επιβαρύνθηκαν με πολύ φθηνά χρέη τα τελευταία χρόνια όταν τα επιτόκια ήταν χαμηλά ή ακόμη και αρνητικά σε μέρη της ηπείρου. Από τα 640 δισ. ευρώ σε ευρωπαϊκά χρέη ιδιωτικών ακινήτων που εκδόθηκαν από το 2019 έως το 2022, περισσότερο από το ένα τέταρτο, 176 δισ. ευρώ, μπορεί να είναι αδύνατο να αναχρηματοδοτηθεί όταν λήξει μεταξύ 2024 και 2027 λόγω χαμηλότερης αξίας ακινήτων, αυστηρότερων όρων δανεισμού και υψηλότερου κόστους χρέους, σύμφωνα με τους συμβούλους ακινήτων CBRE.

Φέτος, η αύξηση του κόστους δανεισμού έχει ήδη χτυπήσει σκληρά τις αποτιμήσεις ακινήτων

Ο Fergus Hicks, αναλυτής ακίνητης περιουσίας στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων της UBS, δήλωσε στους FT ότι οι τιμές στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο διορθώνονταν ταχύτερα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή