Στάσιμη παρέμεινε τόσο η οικονομία της ευρωζώνης όσο και η ευρωπαϊκή κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, το τέταρτο τρίμηνο του 2023, το εποχικά διορθωμένο ΑΕΠ παρέμεινε σταθερό τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο,

Τώρα, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2023, το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 0,1% και στις δύο περιπτώσεις.

Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση της ετήσιας ανάπτυξης για το 2023, βάσει των στοιχείων, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ.

Eurostat: Στο 3,7% ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο στην Ελλάδα – Στο 2,9% στην ευρωζώνη

Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά διορθωμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,1% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,2% στην ΕΕ το τέταρτο τρίμηνο του 2023, μετά από 0% και στις δύο περιπτώσεις το προηγούμενο τρίμηνο.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο του 2023, η Πορτογαλία (+0,8%) κατέγραψε
τη μεγαλύτερη αύξηση σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ακολουθούμενη από την Ισπανία (+0,6%), το Βέλγιο και τη Λετονία (και οι δύο +0.4%). Μειώσεις καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (-0,7%), τη Γερμανία και τη Λιθουανία (και οι δύο -0,3%). Οι ετήσιοι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν θετικοί για έξι χώρες και αρνητικοί για πέντε.

Η ατμομηχανή της Ευρώπης

Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε το τέταρτο τρίμηνο, με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν να υποχωρεί κατά 0,3% σε προσαρμοσμένους όρους σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας την Τρίτη.

Η πτώση ήταν σύμφωνη με τις προσδοκίες των αναλυτών, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,3% κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, λόγω του επίμονου πληθωρισμού, των υψηλών τιμών της ενέργειας και της αδύναμης εξωτερικής ζήτησης.

Ωστόσο, επειδή το ΑΕΠ παρέμεινε στάσιμο το τρίτο τρίμηνο, η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης μπόρεσε να αποφύγει μια άλλη τεχνική ύφεση, που συνήθως ορίζεται ως δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης.

Στάσιμη η Γαλλία

Στάσιμη παρέμεινε η γαλλική οικονομία το τέταρτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη, η στατιστική υπηρεσίας INSEE, με τα αποτελέσματα να διαμορφώνονται σύμφωνα με τις προσδοκίες των αναλυτών.

Όπως ανέφερε το INSEE στην τριμηνιαία έκθεσή του για το ΑΕΠ, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης παρέμεινε στάσιμη στο 0,0% τους τελευταίους τρεις μήνες του περασμένου έτους μετά από ένα σταθερό τρίτο τρίμηνο. Τα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω από πτώση 0,1% στο παρελθόν.

Δημοσκόπηση του Reuters σε 29 οικονομολόγους είχε προβλέψει κατά μέσο όρο μεταβολή 0,0% στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) το τέταρτο τρίμηνο, με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται από -0,2% έως +0,2%.

Η Τράπεζα της Γαλλίας δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι ανέμενε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,2%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή