Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε το τέταρτο τρίμηνο, με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν να υποχωρεί κατά 0,3% σε προσαρμοσμένους όρους σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας την Τρίτη.

Η πτώση ήταν σύμφωνη με τις προσδοκίες των αναλυτών, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,3% κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, λόγω του επίμονου πληθωρισμού, των υψηλών τιμών της ενέργειας και της αδύναμης εξωτερικής ζήτησης.

Ωστόσο, επειδή το ΑΕΠ παρέμεινε στάσιμο το τρίτο τρίμηνο, η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης μπόρεσε να αποφύγει μια άλλη τεχνική ύφεση, που συνήθως ορίζεται ως δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης.

Έρχεται νέα ύφεση

Ωστόσο, αυτή η διαπίστωση αναμένεται να είναι βραχύβια, με το ινστιτούτο Ifo να προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 0,2% το πρώτο τρίμηνο του 2024, βυθίζοντας σε νέα ύφεση την πάλαι ποτέ ατμομηχανή της Ευρώπης.

«Η ιδιωτική κατανάλωση, στην οποία βασίζονται οι αισιόδοξοι, έχει απογοητεύσει στο έπακρο», σχολίασε ο οικονομολόγος της Commerzbank, Joerg Kraemer.

«Η πρόσφατη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής και το χαμηλό επίπεδο του επιχειρηματικού κλίματος Ifo δείχνουν ότι η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε επίσης το πρώτο τρίμηνο», πρόσθεσε.

Νέες οικονομικές απειλές

Φέτος, η Γερμανία αντιμετωπίζει νέες οικονομικές απειλές, από την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων έως τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή που διακόπτει τον εμπορικό δρόμο Ασίας – Ευρώπης. Παρά την αύξηση της ανεργίας και το ρεκόρ μετανάστευσης, οι επιχειρήσεις διαμαρτύρονται για ελλείψεις εργατικού δυναμικού. Τα σχέδια δαπανών της κυβέρνησης έχουν πέσει στο κενό μετά από μια απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου που περιορίζει τη χρήση κεφαλαίων εκτός προϋπολογισμού.

Η οικονομική χαλάρωση τροφοδοτεί μια ευρύτερη δυσαρέσκεια. Οι αγρότες απέκλεισαν δρόμους στο Βερολίνο τη Δευτέρα για να διαμαρτυρηθούν για τις περικοπές των επιδοτήσεων. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ακροδεξιά ΑfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) θα μπορούσε να αναδειχθεί ως η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της Γερμανίας στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο και στις εκλογές των κρατιδίων αργότερα αυτό το έτος.

Όλα αυτά αναβιώνουν τον χαρακτηρισμό ως ο «άρρωστος άνθρωπος της Ευρώπης» που παραπέμπει στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν η Γερμανία είχε χάσει την ανταγωνιστικότητά της μετά την επανένωση μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή