Νομική εντολή που εμποδίζει έναν όμιλο υποστηριζόμενο από το Άμπου Ντάμπι να πραγματοποιήσει περισσότερες αλλαγές στην πρότασή του για εξαγορά της εφημερίδας Telegraph εξέδωσαν οι βρετανικές αρχές. Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά τις προσαρμογές της τελευταίας στιγμής από τον όμιλο RedBird IMI στην εν εξελίξει διαδικασία.

Βρετανία: Η δεκάρα ρίχνει τίτλους τέλους λόγω ακρίβειας

Η Telegraph και το περιοδικό Spectator δεν πρέπει να ενσωματωθούν με καμία άλλη επιχείρηση και καμία οργανωτική ή διοικητική αλλαγή δεν πρέπει να γίνει από την RedBird IMI χωρίς τη συγκατάθεση της κυβέρνησης ενόσω διεξάγεται έρευνα, ανέφεραν οι αρχές.

Τα εν λόγω έντυπα, που συγκαταλέγονται στα παλαιότερα της Βρετανίας, θεωρούνται ευρέως ως σημαντικοί δείκτες των απόψεων των κυβερνώντων Συντηρητικών.

Η RedBird IMI, της οποίας ηγείται το πρώην στέλεχος του CNN Τζεφ Ζούκερ, έχει ανακοινώσει ότι «η διατήρηση της συντακτικής ανεξαρτησίας της εφημερίδας είναι απαραίτητη για την προστασία της φήμης, της αξιοπιστίας και της αξίας της».

Η κυβερνητική παρέμβαση

Η κυβέρνηση τον περασμένο Νοέμβριο επικαλέστηκε λόγους δημοσίου συμφέροντος όταν παρενέβη στη συμφωνία που πρότεινε η Redbird IMI – η οποία υποστηρίζεται από τον σεΐχη των Εμιράτων Μανσούρ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν – και διέταξε έρευνα για να εκτιμηθεί ο αντίκτυπός της στην ελευθερία της έκφρασης και την ακρίβεια.

Ωστόσο, η Redbird IMI άλλαξε την περασμένη εβδομάδα την εταιρική δομή μέσω της οποίας σχεδίαζε να εξαγοράσει την Telegraph και το Spectator.

Αυτό ώθησε την κυβέρνηση να εκδώσει νέα ειδοποίηση παρέμβασης, και πάλι για τους ίδιους λόγους, αλλά μετέθεσε την προθεσμία μέχρι την οποία η ρυθμιστική αρχή ανταγωνισμού της χώρας, η CMA, και ο εποπτικός οργανισμός μέσων ενημέρωσης Ofcom θα έπρεπε να υποβάλουν τις εκθέσεις τους στις 11 Μαρτίου από τις 26 Ιανουαρίου.

Η υπουργός Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Lucy Frazer είχε σημειώσει τότε ότι οι ενέργειες της RedBird IMI «δεν ευνοούσαν την πλήρη και ορθή λειτουργία της διαδικασίας».

Οι νέες ενστάσεις

Η εντολή της Τρίτης ανέφερε επίσης ότι οι υπουργοί είχαν λόγους να υποπτεύονται ότι η σχεδιαζόμενη συμφωνία «θα οδηγήσει στο να πάψουν να είναι διακριτές δύο ή περισσότερες επιχειρήσεις».

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη συμφωνία, οι τίτλοι, μερικοί από τους παλαιότερους της Βρετανίας, θα ανήκουν πλέον σε μια νέα εγγεγραμμένη στην Αγγλία εταιρεία, της οποίας η RedBird IMI είναι ετερόρρυθμος εταίρος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή