Για πολλούς αιώνες η χρήση του νομίσματος της Βρετανίας απαιτούσε προηγμένες αριθμητικές δεξιότητες. Η λίρα διαιρέθηκε σε 20 σελίνια. ένα σελίνι σε 12 πένες. Και κάθε δεκάρα υποδιαιρείται περαιτέρω σε δύο μισές πένες ή τέσσερα farthings. Πολλοί υποστήριξαν ένα λιγότερο περίπλοκο σύστημα. Ήδη από το 1696 ο Christopher Wren υποστήριζε ότι ένα δεκαδικό σύστημα θα ήταν “πολύ κατάλληλο για λογαριασμούς”, σύμφωνα με τον Economist.

Βρετανία: Επιχείρηση «διώξτε τον πρωθυπουργό», επεισόδιο 5ο

Ο Wren τελικά είδε την επιθυμία του να πραγματοποιείται. Το 1961 η κυβέρνηση εγκατέλειψε το farthing, η αγοραστική δύναμη του οποίου είχε μειωθεί τόσο πολύ που οι εισπράκτορες λεωφορείων αρνούνταν να το δεχτούν. Μια δεκαετία αργότερα, το 1971, ο δεκαδικός διαχωρισμός χώρισε τη λίρα σε 100 νέες πένες, και τα σελίνια και οι μισές πένες σταμάτησαν να κόβονται.

Άλλες πέντε δεκαετίες μετά, ορισμένες από τις αποφάσεις που ελήφθησαν τότε φαίνονται μάλλον ξεπερασμένες. Το επίπεδο των τιμών έχει αυξηθεί περισσότερο από 12 φορές από τότε που πραγματοποιήθηκε ο δεκαδικός αριθμός. Η ταπεινή πένα είναι πολύ πιο ταπεινή ως αποτέλεσμα. Όταν εισήχθη για πρώτη φορά η νέα δεκάρα, η αγοραστική της δύναμη ήταν κοντά σε εκείνη ενός σύγχρονου κομματιού δέκα πενών. Τώρα είναι πιο κοντά σε αξία στο παλιό farthing κατά τη στιγμή της απόσυρσης αυτού του νομίσματος.

Αυτή η απώλεια αξίας ήταν μια αργή διαδικασία, αλλά οι πρόσφατες αλλαγές έφεραν την πένα πολύ πιο κοντά στην κατάρρευσή της. Η πανδημία επιτάχυνε μια μακροχρόνια τάση μείωσης της χρήσης μετρητών. Το φυσικό χρήμα χρησιμοποιήθηκε μόλις στο 14% όλων των συναλλαγών το 2022, από 54% πριν από μια δεκαετία. Οι ανέπαφες κάρτες και τα κινητά τηλέφωνα έχουν αντικαταστήσει χαρτονομίσματα και κέρματα σε πολλά ανταλλακτήρια.

Η πρόσφατη απότομη άνοδος του πληθωρισμού ήταν ακόμη πιο σημαντική. Η αύξηση των τιμών κατά 21% από τον Ιανουάριο του 2021 ανάγκασε σε γενική επαναξιολόγηση των στρατηγικών τιμολόγησης από τις καταναλωτικές επιχειρήσεις. Η “τιμολόγηση γοητείας” προσπάθησε από καιρό να πείσει τους καταναλωτές για τη φθηνότητα ενός αντικειμένου τιμολογώντας το ακριβώς κάτω από έναν ακέραιο αριθμό. Μια μελέτη του 1997 διαπίστωσε ότι το 60% όλων των διαφημιζόμενων τιμών τότε κατέληγε στο ψηφίο “9”, σύμφωνα με τον Economist.

Προς εξαφάνιση η δεκάρα

Τέτοιες στρατηγικές είναι πολύ λιγότερο συνηθισμένες τώρα. Τα σούπερ μάρκετ έχουν γενικά αλλάξει σε τιμές που τελειώνουν σε μηδενικά και πέντε. Η Pret, μια πανταχού παρούσα αλυσίδα καφέ, είχε διατηρήσει την τιμή ενός φλιτζανιού καφέ φίλτρου στις 99 πένες για περισσότερο από μια δεκαετία. Το 2021 μετακινήθηκε στις 1.25 £ και ένα χρόνο αργότερα το ανέβασε ξανά, στις 1.40 £. Ακόμη και όταν χρησιμοποιούνται μετρητά σε μια συναλλαγή, οι πένες σπάνια είναι τόσο χρήσιμες.

Ούτε το νομισματοκοπείο, το κέρδος που μπορούν να αποκομίσουν οι κυβερνήσεις από τη διαφορά μεταξύ της ονομαστικής αξίας του χρήματος και του κόστους παραγωγής του, είναι λόγος να τα διατηρήσουμε. Η Εθνική Ελεγκτική Υπηρεσία, ένας εποπτικός φορέας του δημόσιου τομέα, σημείωσε το 2020 ότι το Βασιλικό Νομισματοκοπείο έχανε χρήματα για την κατασκευή νομισμάτων για αρκετά χρόνια.

Αργά αλλά σταθερά, λοιπόν, η δεκάρα παίρνει το δρόμο του farthing. Μόλις 30 εκατομμύρια πένες κόπηκαν το 2022 (το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν πλήρη στοιχεία) σε σύγκριση με περισσότερα από 200 εκατομμύρια πριν από μια δεκαετία και με περισσότερα από μισό δισεκατομμύριο ετησίως τη δεκαετία του 2000. Οι ίδιες δυνάμεις εργάζονται επίσης για τη μείωση της αξίας του κέρματος των δύο πενών. Όταν η δεκάρα τελικά εξαφανιστεί, μπορεί να έχει έναν σύντροφο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή