Τους πέντε βασικούς άξονες στους οποίους κινήθηκαν οι εκπρόσωποι των ελληνικών τραπεζών κατά το roadshow που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, αναλύει η JP Morgan, με τα μηνύματα να είναι θετικά και τις προοπτικές να διαγράφονται αισιόδοξες.

Όπως επιβεβαιώνει η ίδια η JP Morgan, η οποία και διοργάνωσε το roadshow, οι προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού κλάδου παραμένουν θετικές, υπό τους όρους του ευνοϊκού αναπτυξιακού περιβάλλοντος, της εξυγίανσης των ισολογισμών και των προϋποθέσεων ενίσχυσης της πιστωτικής επέκτασης. Υπό αυτό το περιβάλλον, οι ελληνικές τράπεζες θα συντηρήσουν την αποδοτικότητα των κεφαλαίων τους, ακόμη και στην προοπτική των μειώσεων των επιτοκίων, ενώ ισχυρά θα παραμείνουν και τα έσοδα από προμήθειες.

Οι πέντε άξονες που κινήθηκαν επομένως οι Έλληνες τραπεζίτες ήταν η χορήγηση δανείων, τα επιτοκιακά έσοδα, ενεργητική διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, ποιότητα ενεργητικού και φυσικά τα μερίσματα.

Ισχυρό ενδιαφέρον για ελληνικά assets από 100 «επενδυτικά σπίτια» στη Νέα Υόρκη

Πιστωτική επέκταση

Οι ελληνικές τράπεζες φαίνεται να ξεπερνούν το σκόπελο της στασιμότητας στη χορήγηση των δανείων το 2023, εξαιτίας και των υψηλότερων επιτοκίων, ενώ αναμένεται και αύξηση 4% – 6% στους δείκτες εξυπηρέτησης δανείων τα επόμενα χρόνια. Βασικός καταλύτης θα είναι τα εταιρικά δάνεια και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία αναμένεται να ενισχύσει τις χορηγήσεις κατά 5 δισ. ευρώ το 2024, ή περισσότερο από 2% του ΑΕΠ.

Αρκετές ήταν και οι ερωτήσεις σχετικά με τα δάνεια των νοικοκυριών, ειδικά στην αγορά ενυπόθηκων δανείων, με ετήσιες εκταμιεύσεις ύψους 1 δισ. έως 1,2 δισ. ευρώ εξακολουθούν να βρίσκονται μόλις στο 10% περίπου των προ της κρίσης επιπέδων, με τις τράπεζες να υποδεικνύουν τον εξορθολογισμό των πιστοδοτήσεων, σε συνδυασμό με την ψηφιοποίηση του κτηματολογίου και των προγραμμάτων επιδότησης στεγαστικών δανείων.

Επιτοκιακά έσοδα

Εν μέσω αρκετά διφορούμενων εκτιμήσεων για το ρυθμό μείωσης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι Έλληνες τραπεζίτες εκτίμησαν ότι η μείωση θα είναι σταδιακή, χωρίς να επηρεάζονται οι ισολογισμοί.

Ενεργητική διαχείριση περιουσιακών στοιχείων

Θετικά ήταν και τα μηνύματα για την πορεία των εσόδων από αμοιβές και προμήθειες, μετά τις προσπάθειες ενεργητικής διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και bancassurance. Ήδη παρατηρείται ετήσια αύξηση 10% τα τελευταία τρία χρόνια, ξεπερνώντας το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, παρά το μέτριο μέγεθος της ελληνικής αγοράς.

Η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και η βελτίωση της εμπιστοσύνης του κοινού στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς και η τεχνολογική πρόοδος που ενισχύει την προσβασιμότητα είναι εχέγγυα για καλύτερες επιδόσεις.

Ποιότητα ενεργητικού

Το κόστος κινδύνου (CoR) αναμένεται να διαμορφωθεί σε <50 μ.β., καθιστώντας ανθεκτική την ποιότητα του ενεργητικού παρά τα υψηλότερα επιτόκια. Οι παράγοντες που ενισχύουν την εκτίμηση είναι η ισχυρή επίδοση της ελληνικής οικονομίας, η χαμηλή μόχλευση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, καθώς και τα μέτρα στήριξης για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Μερίσματα

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στην προοπτική διανομής μερισμάτων από το 2024, ενώ αναμένεται έγκριση των πληρωμών από τον SSM για τα κέρδη του 2023. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αναμένεται οι μερισματικές αποδόσεις να κυμανθούν από 10% για την Πειραιώς έως και 25% για τη Eurobank και την ΕΤΕ, ενώ αναμένεται να αυξηθούν σταδιακά, φθάνοντας το 40%-50%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις