Λίγες ημέρες μετά την ανανέωση της σύστασης long για τα ελληνικά ομόλογα από την JP Morgan, έρχεται η Societe Generale και συμφωνεί με το trade, μεταξύ άλλων, συστήνοντας μάλιστα στους επενδυτές να είναι πιο αμυντικοί, παρά το γεγονός ότι στον ορίζοντα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπάρχει το σενάριο των μειώσεων των επιτοκίων εντός του 2024.

Ειδικότερα, όπως εξηγεί η γαλλική τράπεζα, στα ιταλικά ομόλογα «αρέσουν» οι μειώσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ, αλλά οι επενδυτές πρέπει να παραμείνουν αμυντικοί. Η ΕΚΤ αφήνει την πόρτα ανοιχτή για πρόωρη μείωση των επιτοκίων, βοηθώντας επί της ουσίας τα spreads των ιταλικών ομολόγων (BTP) έναντι των γερμανικών (Bund) να αποδώσουν περαιτέρω.

Από την Scope στη σκληρή Moody’s – Τα κρίσιμα ραντεβού της Ελλάδας με τους οίκους

Από εδώ και στο εξής, όμως, ο χρόνος των περικοπών επιτοκίων θα προσθέτει απλώς «θόρυβο» στα spreads των ευρωπαϊκών ομολόγων, δηλαδή δεν θα κάνει τη διαφορά, ενώ η απόδοση των περιουσιακών στοιχείων κινδύνου θα είναι η κύρια οδηγός, κατά την άποψη της Societe Generale. Γι’ αυτό και συστήνει άμυνα, δεδομένων των στενών επιπέδων των spread επί του παρόντος.

Οι συστάσεις

Σταθερότητα στα spread

Παρά τα αδύναμα δημοσιονομικά μεγέθη, ο κίνδυνος απότομης διεύρυνσης των διαφορών (spread) μεταξύ των χωρών είναι πιθανώς περιορισμένος, καθώς οι ροές της μείωσης του PEPP (πρόγραμμα αγοράς τίτλων λόγω της πανδημίας) θα είναι μικρές και οι κίνδυνοι μιας πολιτικής κρίσης είναι σχετικά χαμηλοί.

Τα spreads των χωρών έχουν περιοριστεί την τελευταία εβδομάδα λόγω της καλά αποδεκτής προσφοράς. Η ισχυρή ζήτηση αποτελεί καλό σημάδι, αλλά πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί, αναφέρει η Societe Generale. Θα υπάρξουν περισσότερες εκδόσεις τις επόμενες εβδομάδες και θα πρέπει οι επενδυτές να παρακολουθούν αν η ζήτηση θα παραμείνει ή θα αρχίσει να εξασθενεί εν μέσω κόπωσης.

Τα spreads παραμένουν κοντά στα αυστηρότερα επίπεδα του τελευταίου έτους, αλλά δεν φαίνεται να απέχουν πολύ από τη δίκαιη αξία. Παρ’ όλα αυτά, η Societe Generale παραμένει επιφυλακτική, ιδίως καθώς τείνει να υπάρχει εποχιακή διεύρυνση των spreads τον Φεβρουάριο.

Δεν «βιάζονται» οι Fed και ΕΚΤ

Καθώς η παγκόσμια αποπληθωριστική τάση συνεχίζεται, δεν βλέπουμε κανένα λόγο για την ΕΚΤ ή τη Fed να επισπεύσουν το χρονοδιάγραμμα των περικοπών, εκτιμά επίσης η Societe Generale. Αν και καμία από τις δύο κεντρικές τράπεζες δεν επικροτεί την τρέχουσα τιμολόγηση της αγοράς, για περικοπές εντός των επομένων μηνών, δεν κλείνουν επίσης την πόρτα σε αυτήν.

Με τον χρόνο να είναι με το μέρος τους, η Fed πιθανότατα θα ακολουθήσει το ήπιο τόνο της ΕΚΤ και θα επιμείνει στο «μάντρα» της «εξάρτησης από τα δεδομένα». Η συνεδρίαση της FOMC (Νομισματική Επιτροπή Fed) την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να θέσει τις βάσεις για τις επερχόμενες αλλαγές πολιτικής.

Επίσης, η ΕΚΤ εμφανίστηκε ικανοποιημένη από την εξέλιξη του πληθωρισμού και σταμάτησε να πιέζει την τιμολόγηση της αγοράς για μείωση των επιτοκίων. Ενώ ο ακριβής χρόνος και ο ρυθμός παραμένουν αβέβαιοι, οι μειώσεις των επιτοκίων είναι καθ’ οδόν, εκτιμά η Societe Generale.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης