Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη στις αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας το 2024, καθώς διατηρεί την αισιοδοξία για την Ινδία, αλλά προειδοποιεί για κινδύνους από την κλιμάκωση της κρίσης στον τομέα των ακινήτων στην Κίνα.

Αναμένει ότι οι αναδυόμενες οικονομίες στην Ασία θα αναπτυχθούν με ρυθμό 5,2%, μια αναβάθμιση 0,4 της ποσοστιαίας μονάδας σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψή της τον Οκτώβριο. Η φετινή ανάπτυξη εξακολουθεί να αναμένεται να είναι χαμηλότερη από την εκτιμώμενη 5,4% για το 2023.

ΔΝΤ: Οι τρεις ελπίδες αλλά και οι φόβοι για την παγκόσμια οικονομία [πίνακας]

Το ΔΝΤ αναμένει ότι η οικονομία της Κίνας θα αναπτυχθεί κατά 4,6% το 2024. Ανέφερε ισχυρότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη πέρυσι και υψηλότερες κρατικές δαπάνες για την καταπολέμηση των φυσικών καταστροφών στην Κίνα.

Παρόλο που αναβάθμισε τη συνολική προοπτική ανάπτυξης της Κίνας, εξακολουθεί να προειδοποιεί: «η εμβάθυνση της κρίσης στον τομέα των ακινήτων στην Κίνα ή, αλλού, μια ανατρεπτική στροφή σε αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει απογοητεύσεις για την ανάπτυξη».

Το ΔΝΤ τονίζει ότι πρέπει να εφαρμοστεί μια στοχευμένη  πολιτική αναδιάρθρωσης για να αναχαιτιστούν τα προβλήματα στον κλάδο των ακινήτων της Κίνας. Προειδοποίησε ότι οι επενδύσεις σε ακίνητα θα μπορούσαν να μειωθούν περισσότερο από το αναμενόμενο και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, βλάπτοντας τόσο την εγχώρια ανάπτυξη όσο και αυτή των εμπορικών εταίρων.

«Είναι επίσης δυνατή η ακούσια δημοσιονομική αυστηροποίηση ως απάντηση στους περιορισμούς χρηματοδότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως και η μείωση της κατανάλωσης των νοικοκυριών σε ένα πλαίσιο υποτονικής εμπιστοσύνης», ανέφερε το ΔΝΤ.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η Κίνα θα μπορούσε να πετύχει μια ισχυρότερη ανάκαμψη εάν η κυβέρνηση συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα των ακινήτων ή μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη δημοσιονομική στήριξη για να ενισχύσει τη μείωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και ζήτησης.

Η κρίση στον τομέα των ακινήτων έχει δείξει ελάχιστα σημάδια υποχώρησης. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, διατάχθηκε από δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ η εκκαθάριση της η Evergrande που είχε συσσωρεύσει χρέη 300 δισ. δολαρίων. Είχαν προηγηθεί οι ανακοινώσεις της Κεντρικής Τράπεζας και του υπουργείου Οικονομικών για μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας των κατασκευαστικών εταιρειών.

Η ανάπτυξη στην Ινδία θα παραμείνει ισχυρή στο 6,5% τόσο το 2024 όσο και το 2025, σύμφωνα με το ΔΝΤ, λόγω της ανθεκτικής εγχώριας ζήτησης. Οι τρέχουσες προβλέψεις και για τα δύο έτη είναι αναβαθμισμένες κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις προβλέψεις του Οκτωβρίου.

Το ΔΝΤ αναμένει παγκόσμιο πληθωρισμό 5,8% το 2024 και 4,4% το 2025. Για τις ανεπτυγμένες οικονομίες αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 2,6% φέτος, ενώ ο πληθωρισμός προβλέπεται να μειωθεί κατά μόλις 0,3 ποσοστιαίες μονάδες στο 8,1% για τις αναδυόμενες οικονομίες το 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή