Μετά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική την περασμένη Πέμπτη, τη σκυτάλη πήρε η Federal Reserve.

Όπως ήταν αναμενόμενο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το επιτόκιο για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, ενώ προετοιμάζει το έδαφος για σειρά μειώσεων μέσα στο 2024. Οι αμερικανοί τραπεζίτες μετά και την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης αφήνουν το κόστος δανεισμού σε υψηλό περίπου 23 ετών στο εύρος 5,25-5,5%.

Στην ανακοίνωση που συνοδεύει την απόφαση η Fed αναφέρει ότι πρόσφατοι δείκτες δείχνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα επεκτείνεται με σταθερό ρυθμό. «Τα κέρδη θέσεων εργασίας έχουν μετριαστεί από τις αρχές του περασμένου έτους, αλλά παραμένουν ισχυρά και το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε χαμηλό. Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει το περασμένο έτος, αλλά παραμένει υψηλός» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η απόφαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς να διατηρήσει τον στόχο αναφοράς ομοσπονδιακών κεφαλαίων μεταξύ 5,25% και 5,5% επιτεύχθηκε ομόφωνα.

Η φράση που αφαιρέθηκε

Οι υπεύθυνοι καθορισμού των επιτοκίων αφαίρεσαν επίσης την φράση για αύξηση των επιτοκίων από τη δήλωσή τους, λέγοντας: «Η επιτροπή κρίνει ότι οι κίνδυνοι για την επίτευξη των στόχων της για την απασχόληση και τον πληθωρισμό κινούνται προς καλύτερη ισορροπία».

Αναλυτές εκτιμούν ότι η αλλαγή στη γλώσσα επιβεβαιώνει ότι οι ρυθμιστές πιστεύουν ότι η επόμενη κίνηση στα επιτόκια είναι πιθανό να είναι μια μείωση.

Ωστόσο, παράλληλα υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν ακόμη σχέδια για μείωση των επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός εξακολουθεί να υπερβαίνει τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας.

Αν και η δήλωση συμπύκνωσε τους παράγοντες που θα λάμβαναν υπόψη οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής κατά την αξιολόγηση της πολιτικής, δεν απέκλειε ρητά περισσότερες αυξήσεις. Μια αξιοσημείωτη αλλαγή ήταν η εξάλειψη των καθυστερημένων επιπτώσεων της νομισματικής πολιτικής. Οι αξιωματούχοι πιστεύουν σε μεγάλο βαθμό ότι χρειάζονται τουλάχιστον 12 έως 18 μήνες για να τεθούν σε ισχύ οι προσαρμογές.

«Κατά την εξέταση τυχόν προσαρμογών στο εύρος στόχου για το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων, η Επιτροπή θα αξιολογήσει προσεκτικά τα εισερχόμενα δεδομένα, τις εξελισσόμενες προοπτικές και την ισορροπία των κινδύνων», ανέφερε η δήλωση.

Οι κίνδυνοι

«Η Επιτροπή κρίνει ότι οι κίνδυνοι για την επίτευξη των στόχων της για την απασχόληση και τον πληθωρισμό κινούνται σε καλύτερη ισορροπία», ανέφερε η ανακοίνωση της FOMC. «Οι οικονομικές προοπτικές είναι αβέβαιες και η Επιτροπή παραμένει ιδιαίτερα προσεκτική στους κινδύνους πληθωρισμού.»

Aπό τα χείλη του Πάουελ

Κι ενώ η απόφαση αυτή θεωρείτο εν πολλοίς προεξοφλημένη, οι αγορές κρέμονται πλέον από τα χείλη του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ, που ακολουθεί.

Κάθε λέξη στη συνέντευξη Τύπου, που θα ακολουθήσει, έχει τη σημασία της, καθώς τα πρόσφατα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την αμερικανική οικονομία συνηγορούν ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων μπορεί να είναι ακόμα πιο κοντά από ό,τι προβλέπουν τα στοιχήματα. Και μπορεί τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη να είναι συγκεκριμένα, ωστόσο όλα εξαρτώνται από τον τρόπο με τον οποίο ο Πάουελ και οι συνάδελφοί του διαβάζουν την πρόσφατη πληθώρα οικονομικών δεδομένων.

Η αντίδραση των αγορών

Λίγο πριν από την ανακοίνωση της απόφασης, ο S&P 500 υποχωρούσε περίπου 0,7%, ενώ ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones ήταν σχεδόν αμετάβλητος. Ο Nasdaq Composite κατέγραφε πτώση 1,2%.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ήταν στο 3,967%, με πτώση εννέα μονάδες βάσης, ενώ το επιτόκιο του 2ετούς ομολόγου ήταν 4,248%, μειωμένο κατά 11 μονάδες βάσης.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης ο S&P 500 σημείωσε απώλειες της 0,9%, ο Nasdaq Composite 1,4% και ο Dow Jones 0,1%. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά 0,078% στο 3,979% και του 2ετούς κατά 0,091% στο 4,271%

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή