Αμετάβλητα διατήρησε  για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως ήταν ευρέως αναμενόμενο, με το επιτόκιο καταθέσεων να παραμένει στο 4%.Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης  θα παραμείνουν στο 4,50%, 4,75% αντιστοίχως.

Οι διοικητές των εθνικών κεντρικών τραπεζών των χωρών της ζώνης του ευρώ και τα έξι μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ συνεδρίασαν σήμερα και αποφάσισαν να πατήσουν για τρίτη συνεχόμενη φορά «φρένο» στην αύξηση των επιτοκίων. Η κεντρική τράπεζα είχε ξεκινήσει τον επιθετικό κύκλο σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, όταν ανέβασε σε 10 διαδοχικές συνεδριάσεις το βασικό επιτόκιο καταθέσεων από το ιστορικό χαμηλό του μείον 0,5% στο υψηλό ρεκόρ του 4%.

ΕΚΤ: Γερακίσια παύση για τα επιτόκια – Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

«Το ενδιαφέρον μετά την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ θα επικεντρωθεί στα λόγια της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ σχετικά με τη μείωση των επιτοκίων στη συνέντευξη Τύπου. Το Bloomberg Economics αναμένει ότι η ίδια θα εντείνει τις πρόσφατες προσπάθειές της να πιέσει την τιμολόγηση στις χρηματοπιστωτικές αγορές που δείχνει ότι οι προσδοκίες για μειώσεις θα υλοποιηθούν μέχρι τον Απρίλιο».

Οι επενδυτές, ωστόσο, στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ κάνει λάθος τόσο για την ανάπτυξη όσο και για τον πληθωρισμό και θα αναγκαστεί να κάνει στροφή, προβαίνοντας σε πέντε ταχύτατες μειώσεις επιτοκίων από τις αρχές της άνοιξης. Ωστόσο η κεντρική τράπεζα δεν έδωσε σήμα για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Οι αλλαγές ήταν ελάχιστες και παραμένει η δέσμευση της για την διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι ο πληθωρισμός να φθάσει στον στόχο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να επιβραδύνονται με τον προβλεπόμενο ρυθμό, καθώς η επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής αφήνει το αποτύπωμα στην οικονομία.

«Οι εισερχόμενες πληροφορίες» αναφέρει η κεντρική τράπεζα «επιβεβαίωσαν σε γενικές γραμμές την προηγούμενη εκτίμησή της για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του πληθωρισμού. Εκτός από μια ανοδική επίδραση της βάσης στον πληθωρισμό που σχετίζεται με την ενέργεια, η πτωτική τάση του υποκείμενου πληθωρισμού συνεχίστηκε και οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων συνεχίζουν να μεταδίδονται δυναμικά στις συνθήκες χρηματοδότησης. Οι σφιχτές συνθήκες χρηματοδότησης μειώνουν τη ζήτηση, και αυτό συμβάλλει στη μείωση του πληθωρισμού.»

Η κεντρική τράπεζα αντιμετωπίζει μια υποτονική οικονομία της ζώνης του ευρώ και μια εύθραυστη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αλλά επικεντρώνεται επίσης στη μείωση του πληθωρισμού στο 2% από 2,9% που είναι σήμερα. Η ΕΚΤ ανησυχεί έντονα για το ενδεχόμενο να μειώσει τα επιτόκια πολύ σύντομα και να αναιρέσει τα αποτελέσματα της υφιστάμενης σύσφιγξης. Σε αυτό το πλαίσιο οι υπεύθυνοι χαράξης πολιτικής τον τελευταίο μήνα προχώρησαν σε μια σειρά από δηλώσεις με στόχο να αμβλύνουν τις προσδοκίες των αγορών. Η ίδια η Λαγκάρντ από το Νταβός έστειλε μήνυμα ότι μια μείωση το καλοκαίρι είναι «πιθανή». Το πρωί της Πέμπτης, οι αγορές υπολόγιζαν 62% πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG.

Η συνέντευξη τύπου που ακολουθεί μετά την ανακοίνωση της απόφασης αναμένεται να επικεντρωθεί στο πότε θα προχωρήσει η κεντρική τράπεζα στη μείωση των επιτοκίων.

Πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP) και έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP)

Με το προβλέψιμο ρυθμό μειώνεται το χαρτοφυλάκιο APP, καθώς το  Ευρωσύστημα δεν επανεπενδύει πλέον τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων κατά τη λήξη τους.

‘Οσον αφορά το πρόγραμμα PEPP θα συνεχιστεί μέχρι και το τέλος του πρώτου εξαμήνου, καθώς θα επανεπενδύονται πλήρως τα ποσά από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP κατά τη λήξη τους στη διάρκεια του α΄ εξαμήνου του 2024. Στη διάρκεια του β΄ εξαμήνου του έτους, σκοπεύει να μειώσει το μέγεθος χαρτοφυλακίου PEPP κατά 7,5 δισ. ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο. Το διοικητικό συμβούλιο σκοπεύει να τερματίσει τις επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP στο τέλος του 2024.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να εφαρμόζει ευελιξία στις επανεπενδύσεις ποσών από την εξόφληση τίτλων του χαρτοφυλακίου PEPP καθώς φθάνουν στη λήξη τους, με σκοπό να αντιμετωπίζονται οι κίνδυνοι για τον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής που σχετίζονται με την πανδημία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή