Η ισχυρή ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας θα μπορούσε να ενισχύσει την άποψη των αξιωματούχων της Federal Reserve ότι έχουν την πολυτέλεια να μη βιαστούν να ξεκινήσουν τις μειώσεις των επιτοκίων, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς  ξεκινάει σήμερα τη διήμερη συνεδρίαση της  και είναi ευρέως αναμενόμενο ότι θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο υψηλό 23 ετών, 5,25-5,5%, καθώς προσπαθεί να τιθασεύσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Federal Reserve: Η κρίσιμη συνεδρίαση και ο χρησμός του Πάουελ

Όλη η προσοχή στρέφεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής αλλά και στα σχόλια του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που ακολουθεί μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης. Αγορές και οικονομολόγοι θα αναζητήσουν ένα σημάδι για το πότε θα ξεκινήσει η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Περίπου οι μισοί από τους επενδυτές τιμολογούν σήμερα μια κίνηση στην επόμενη συνεδρίαση της Fed τον Μάρτιο, αλλά πολλοί οικονομολόγοι δείχνουν αντ’ αυτού τα τέλη της άνοιξης ή τις αρχές του καλοκαιριού.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες ανησυχούν αν μια πρόωρη μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να αναζωπυρώσει την άνοδο του πληθωρισμού, ο οποίος επιβραδύνεται. Οι υποστηρικτές της άποψης ότι τα επιτόκια θα πρέπει να μειωθούν το καλοκαίρι επισημαίνουν ότι η  αμερικανική οικονομία είναι αρκετά υγιής ώστε η Fed να μετριάσει αυτόν τον κίνδυνο διατηρώντας τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η ισχυρή ανάπτυξη δίνει χρόνο στην Fed

Το ΑΕΠ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,3% το τέταρτο τρίμηνο, σηματοδοτώντας ένα ισχυρό φινάλε σε ένα έτος κατά το οποίο πολλοί οικονομολόγοι πίστευαν ότι οι ΗΠΑ θα έμπαιναν σε ύφεση.

Η ανάπτυξη για το σύνολο του έτους διαμορφώθηκε στο 3,1% – η καλύτερη επίδοση από κάθε άλλη μεγάλη προηγμένη οικονομία. «Δεν υπάρχει απλώς τίποτα στα στοιχεία από την αρχή του έτους που να σηματοδοτεί ότι η οικονομία κινδυνεύει» εξηγεί ο πρώην αξιωματούχος της Fed, ο οποίος τώρα εργάζεται στην Evercore ISI, Κρίσνα Γκούχα. «Εάν είστε υπεύθυνος χάραξης πολιτικής, έχετε πάρα πολλές επιλογές για το πότε θα προχωρήσετε. Και το να ξεκινήσεις αργότερα παίζει σε αυτή την επιθυμία να επιβεβαιώσεις ότι όλα είναι σε καλό δρόμο για τη διαρκή επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%» είπε χαρακτηριστικά.

Τον περασμένο μήνα, ο διοικητής της Fed Κρίστοφερ Γουόλερ δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος ότι η κεντρική τράπεζα βρίσκεται σε «απόσταση αναπνοής» από την επίτευξη του στόχου της για πληθωρισμό 2%, μετά από μια απότομη πτώση των πιέσεων στις τιμές το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Ωστόσο, υποστήριξε ότι η ισχυρή ανάπτυξη και η σφιχτή αγορά εργασίας σημαίνουν ότι οι αξιωματούχοι δεν χρειάζεται να δράσουν πολύ βιαστικά. «Δεν βλέπω κανένα λόγο να κινηθούμε τόσο γρήγορα ή να μειώσουμε τόσο γρήγορα όσο στο παρελθόν» τόνισε.

Ο Σεθ Κάρπεντερ, οικονομολόγος της Morgan Stanley, ο οποίος πιστεύει ότι η πρώτη περικοπή θα γίνει τον Ιούνιο, σημειώνει ότι τα διαφορετικά στοιχήματα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των περικοπών αντανακλούν ευρέως διαφορετικές απόψεις για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας. «Ορισμένοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι θα υπάρξει ύφεση το 2024» λέει χαρακτηριστικά.«Άλλοι πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός είναι πλέον πλήρως υπό έλεγχο. Περιμένουμε μια ήπια προσγείωση, αλλά δεν βρισκόμαστε σε εντελώς διαφορετική θέση από τις αγορές» πρόσθεσε. «Αν κάνουμε λάθος για τον Ιούνιο, αναμένω ότι θα είναι επειδή οι περικοπές θα γίνουν νωρίτερα, όχι αργότερα, από τη δική μας βασική εκτίμηση».

O πληθωρισμός

Οι παρατηρητές της Fed πιστεύουν ότι, εκτός αν υπάρξει οικονομική καταστροφή, ότι τα στελέχη της Fed θα θελήσουν να σηματοδοτήσουν σε μια συνεδρίαση εκ των προτέρων ότι επίκεινται περικοπές. Θα περίμενα ότι, αν σχεδιάζουν τον Μάρτιο, τότε θα είχαμε μια αρκετά σαφή νύξη από τον Πάουελ τον Ιανουάριo» εκτιμά ο Γκούχα, ο οποίος προβλέπει τον Μάιο ή τον Ιούνιο ως το πιο πιθανό χρονοδιάγραμμα για την πρώτη μείωση.

Ωστόσο, ορισμένοι λένε ότι θα ήταν δύσκολο για τον Πάουελ να δώσει μια ισχυρή ένδειξη για μια τέτοια κίνηση αυτή την εβδομάδα, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξήθηκε από 3,1% τον Νοέμβριο σε 3,4% τον περασμένο μήνα.

Αλλά το μέτρο που παρακολουθεί πιο στενά η Fed, ο δομικός δείκτης προσωπικών καταναλωτικών αγαθών, υποχώρησε για πρώτη φορά από το 2021 κάτω από το 3 % και διαμροφώθηκε σε 2,9% σε ετήσια βάση.

Ο Πάουελ θα μπορούσε επίσης να μη θελήσει να αποκλείσει τελείως το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Μαρτίου, καθώς αναμένονται τα στοιχεία για τις προσλήψεις, κομβικός δείκτης για την ευρωστία της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ. Επιπλέον μέχρι τη συνεδρίαση στις 20 Μαρτίου αναμένονται στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού.

«Η ροή των δεδομένων θα είναι εξαιρετικά σημαντική» σημειώνει ο Κάρπεντερ.

Η ποσοτική σύσφιγξη

Ένα άλλο θέμα που θα τεθεί στο τραπέζι της συνεδρίασης της Fed είναι το αν θα επιβραδυνθεί η ποσοτική σύσφιγξη(QT). Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ τρέχει σήμερα έως και 60 δισ. δολάρια σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα και 35 δισ. δολάρια σε άλλους κρατικούς τίτλους κάθε μήνα.

Ωστόσο, στα πρακτικά της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου σημειώνεται ότι ορισμένα μέλη θεωρούν ότι ο ρυθμός της ποσοτικής σύσφιγξης πρέπει σύντομα να επανεξεταστεί.

Μια απότομη μείωση της χρήσης από τα αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς της διευκόλυνσης για την αγορά και πώληση κρατικών ομολόγων από την κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους μιας περιόδου άφθονης ρευστότητας, ανέφεραν.

Δεν ήταν τυχαίο εξάλλου το σχόλιο της προέδρου της Fed του Ντάλας, Λόρι Λόγκαν, η οποία στις αρχές του χρόνου αναφέρθηκε στην πιθανότητα να χρειαστεί να επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποίο συρρικνώνει τον ισολογισμό της η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, καθώς περιορίζεται η ρευστότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ο πρώην επικεφαλής των εγχώριων αγορών στη Fed της Νέας Υόρκης που βρίσκεται στην BNY Mellon, Νέιτ Γουέργελ δήλωσε ότι οι απότομες αυξήσεις του κόστους χρηματοδότησης κατά τη διάρκεια προηγούμενων επεισοδίων QT το 2019 θα ωθήσουν τους αξιωματούχους να λάβουν μια απόφαση νωρίτερα παρά αργότερα. «Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μιλούν γι’ αυτό επειδή ορισμένοι από αυτούς έχουν πραγματικά βαθιές αναμνήσεις από την εμπειρία του 2019 και θέλουν να δώσουν στο τραπεζικό σύστημα χρόνο για να προσαρμοστεί σε χαμηλότερα επίπεδα αποθεματικών.Γνωρίζουν ότι υπάρχουν όρια στο τι μπορούν να μας πουν τα δεδομένα για το πώς θα συμπεριφερθούν οι αγορές χρήματος»

Ήδη το τέλος του 2023 βρήκε τις αγορές βραυχρόνιας χρηματοδότησης σε αναταραχή, σύμφωνα με το Bloomberg. Η επιστροφή των βίαιων διακυμάνσεων στην αμερικανική αγορά οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία αφαιρεί ρευστότητα από το σύστημα μέσω της ποσοτικής σύσφιγξης, ή αλλιώς QT. Αυτό έχει ξυπνήσει εκ νέου τη μεταβλητότητα γύρω από αυτές τις βασικές περιόδους χρηματοδότησης, όταν οι τράπεζες παρεμβαίνουν στη δραστηριότητα για να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους για να συμμορφωθούν με τις προβλέψεις του κανονιστικού πλαισίου, αναγκάζοντας τους επίδοξους δανειολήπτες είτε να βρουν εναλλακτικές λύσεις είτε να πληρώσουν. Ταυτόχρονα, η πληθώρα πωλήσεων κρατικού χρέους σημαίνει περισσότερες εξασφαλίσεις που χρειάζονται χρηματοδότηση από την αγορά repos.

Το Secured Overnight Financing Rate, το επιτόκιο αναφοράς που συνδέεται με τις συναλλαγές repos μίας ημέρας, αυξήθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό 5,40% στις 28 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Fed της Νέας Υόρκης

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή