Μετά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική την περασμένη Πέμπτη, τη σκυτάλη παίρνει τώρα η Federal Reserve και η Bank of England.

Κι ενώ η απόφαση για διατήρηση των αμερικανικών επιτοκίων στα ίδια επίπεδα θεωρείται εν πολλοίς βέβαιη, οι αγορές κρέμονται από τα χείλη του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ.

Κάθε λέξη στη συνέντευξη Τύπου, που θα ακολουθήσει, έχει τη σημασία της, καθώς τα πρόσφατα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την αμερικανική οικονομία συνηγορούν ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων μπορεί να είναι ακόμα πιο κοντά από ό,τι προβλέπουν τα στοιχήματα. Και μπορεί τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη να είναι συγκεκριμένα, ωστόσο όλα εξαρτώνται από τον τρόπο με τον οποίο ο Πάουελ και οι συνάδελφοί του διαβάζουν την πρόσφατη πληθώρα οικονομικών δεδομένων.

Λαγκάρντ: Στο σωστό επίπεδο τα επιτόκια της ΕΚΤ – «Σφίγγα» για το ενδεχόμενο χαλάρωσης

Οδεύοντας λοιπόν, προς την διήμερη συνάντηση πολιτικής αυτής της εβδομάδας, η οποία ολοκληρώνεται την Τετάρτη το απόγευμα στην Ουάσιγκτον, οι επενδυτές δίνουν αρκετές πιθανότητες στην προοπτική η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να αρχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού στην επόμενη συνεδρίασή της τον Μάρτιο.

Από τη μια πλευρά, οι αριθμοί του πληθωρισμού συνεχίζουν να εκπλήσσουν προς τα κάτω. Ο προτιμώμενος δείκτης της Fed επιβραδύνθηκε στο 2,9% τον Δεκέμβριο, περνώντας κάτω από το 3% για πρώτη φορά από τις αρχές του 2021, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή. Από την άλλη, οι καταναλωτικές δαπάνες συνεχίζουν να είναι εκπληκτικά ισχυρές.

Σύμφωνα μάλιστα με το Bloomberg Economics, το στάδιο είναι έτοιμο για τη Fed να λάβει μέτρα προς τη μείωση των επιτοκίων τους επόμενους μήνες. «Αναμένουμε ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει το εύρος στόχου επιτοκίων ομοσπονδιακών κεφαλαίων τον Μάρτιο, καθώς προσπαθεί να διατηρήσει μια ήπια προσγείωση», τονίζει.

Η άλλη άποψη

Από την πλευρά της η η Tiffany Wade, ανώτερη διευθύντρια χαρτοφυλακίου στην Columbia Threadneedle Investments, αναφέρει ότι ορισμένοι επενδυτές επανεκτιμούν τώρα τις προηγούμενες προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων φέτος μετά από ισχυρά οικονομικά στοιχεία και δηλώσεις αξιωματούχων της Fed που υποστήριξαν ότι οι μειώσεις επιτοκίων μπορεί να μην είναι τόσο επιθετικές όσο αναμενόταν.

Σύμφωνα με την ίδια, οι επενδυτές βλέπουν την πρώτη μείωση στον Μάιο, και μειώνουν το συνολικό ύψος των περικοπών φέτος στις 135 μονάδες βάσης, από περισσότερες από 160 μονάδες βάσης που προέβλεπαν τον Δεκέμβριο.

«Το σχόλιο της Fed την επόμενη εβδομάδα θα μπορούσε να δημιουργήσει κάποιο κίνδυνο οι προσδοκίες για την πρώτη μείωση των επιτοκίων να πιεστούν ακόμη περισσότερο μέσα στο έτος, και αυτό μπορεί να είναι αρνητικό», δήλωσε η Wade. «Υπάρχει περισσότερη εμπιστοσύνη στην αγορά ότι πρόκειται να πλοηγηθούμε σε μια ήπια προσγείωση. Δεν είμαι ακόμα απόλυτα πεπεισμένη γι’ αυτό».

Οι αγορές θα αναζητούν επίσης ενδείξεις ότι η Fed σχεδιάζει να κάνει αλλαγές στο πρόγραμμα ποσοτικής σύσφιγξης , το οποίο συνέβαλε στη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής μειώνοντας τη ρευστότητα στην αγορά του Δημοσίου.

Νέα στοιχεία

Εκτός από την απόφαση της Fed, τις επόμενες ημέρες αναμένονται περισσότερα στοιχεία για τις ΗΠΑ. Το πιο σημαντικό θα είναι η μηνιαία αναφορά θέσεων εργασίας την Παρασκευή. Τα στοιχεία για τα ανοίγματα θέσεων εργασίας και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών την Τρίτη – και η δημοσιοποίηση του τριμηνιαίου δείκτη κόστους απασχόλησης την Τετάρτη, κατά τη συνεδρίαση της Fed – θα συμβάλουν επίσης στο πόσο ισχυρές είναι οι προοπτικές για τις δαπάνες.

Επιτόκια

Το ενδιαφέρον στρέφεται επίσης στις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία οι οποίες ενδέχεται επίσης να διατηρήσουν τα επιτόκια σε αναμονή, ενώ τρεις κεντρικές τράπεζες της Λατινικής Αμερικής πρόκειται να μειώσουν.

Η εβδομάδα είναι επίσης σημαντική για τα δεδομένα, με τις χώρες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχουν προγραμματίσει να δημοσιεύσουν τα στοιχεία τόσο για την ανάπτυξη όσο και για τον πληθωρισμό.

Το Βέλγιο και η Σουηδία θα δημοσιεύσουν τέτοιες εκθέσεις τη Δευτέρα, ενώ την επόμενη μέρα θα ακολουθήσουν αρκετές χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία.

Για την ευρωζώνη, οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι το αποτέλεσμα θα είναι μια δεύτερη τριμηνιαία συρρίκνωση 0,1% — ανταποκρινόμενη στον τυπικό ορισμό της ύφεσης.

Αναμένονται επίσης αναφορές για τον πληθωρισμό από όλη την περιοχή, με αποκορύφωμα το αποτέλεσμα για τη νομισματική ζώνη συνολικά την Πέμπτη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή