Εν μέσω αντίρροπων δυνάμεων βρέθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βρήκε τις στηρίξεις για να μπορέσει να ξεπεράσει τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών που ευλόγως εκδηλώθηκαν μετά από έναν πολύ καλό μήνα αλλά και να επιβεβαιώσει τη ζώνη των 1.370 μονάδων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,67% στις 1.376,62 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.362,14 μονάδων (-0,39%) και 1.376, μονάδων (+0,67%). Ο τζίρος ανήλθε στα 150,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 39,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 6,5 εκατ. τεμάχια αξίας 31,2 εκατ. ευρώ.

Εκτοξεύονται στα 8 δισ. οι προσφορές για το ΔΑΑ – Πού κλειδώνει η τιμή

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,96% στις 3.358,20 μονάδες, ενώ στο +0,71% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.326,12 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,64% στις 1.201,57 μονάδες.

Αύξηση των συναλλαγών

Δύο στοιχεία ξεχώρισαν σήμερα στο χρηματιστήριο Αθηνών. Στον υψηλό του τζίρο, ο οποίος ενισχύθηκε σημαντικά από τις προσυμφωνημένες πράξεις σε αρκετούς τίτλους του «25άρη», αλλά και στην ανάκαμψη από τις πρωινές πιέσεις, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις για μια διόρθωση, εξαιτίας των κερδών που ήδη καταγράφουν αρκετά χαρτοφυλάκια. Κατάφερε όμως να μείνει στη ζώνη των 1.370 μονάδων, σε μία ημέρα μάλιστα που το διεθνές κλίμα ήταν επιβαρυμένο από την αλλαγή των προσδοκιών που έφερε η Federal Reserve μετά τη χθεσινή της συνεδρίαση.

Ρόλο σήμερα είχε και η λήξη της δημόσιας προσφοράς για την εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο ΧΑ, με τους επενδυτές να έχουν την τελευταία ευκαιρία ρευστότητας για να συμμετάσχουν στην τιμή πιθανόν των 8,20 ευρώ. Οι προσδοκίες για τη συνέχεια είναι θετικές, δεδομένου του ότι και ο οίκος FTSE Russell ανέφερε ότι σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα ενδεχομένως να εντάξει τη μετοχή στους δείκτες του, αρχής γενομένης από 14 Φεβρουαρίου.

Άλλωστε, το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την πώληση του 30% των μετοχών του αεροδρομίου δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την επίτευξη περισσότερων συμφωνιών στο ΧΑ στο επόμενο διάστημα, σχολιάζει ο Πέτρος Στεριώτης, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA) και της βρετανικής Society of Technical Analysts. Με τον γενικό δείκτη σε υψηλό 10 ετών, η λεωφόρος Αθηνών έχει αλλάξει “πίστα” και η θετική δημοσιότητα αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω το συναλλακτικό ενδιαφέρον και τις επιμέρους αποτιμήσεις, εκτιμά.

Παρά το θετικό timing, οι Έλληνες επενδυτές χρειάζεται να επιδεικνύουν υπομονή για να αποφύγουν τις παγίδες της απληστίας. Μετά από έναν άκρως ικανοποιητικό Ιανουάριο, το ΧΑ θα πρέπει να ανασυντάξει τις δυνάμεις του προκειμένου να απογειωθεί στον “διάδρομο” των διεθνών Κεφαλαιαγορών, εν μέσω της παρούσας φάσης αποκλιμάκωσης πληθωρισμού και επιτοκίων, για την οποία μας προϊδέασε χθες η Fed.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank προσέφερε σημαντικές στηρίξεις με το +3,03% που κατέγραψε, ενώ οι Eurobank, Jumbo, ΕΥΔΑΠ, Τιτάν, Πειραιώς, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και Μυτιληναίος σημείωσαν άνοδο άνω του 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική και Ελλάκτωρ.

Στον αντίποδα, η ΕΛΧΑ έχασε 2,51%, ενώ απώλειες 1,94% σημείωσε η Autohellas και 1,57% η Βιοχάλκο. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Motor Oil, Aegean, Ελληνικά Πετρέλαια, Cenergy, Λάμδα, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή και Coca Cola. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι ΟΤΕ και Quest.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών