Συνεδριάζει σήμερα η Τράπεζα της Αγγλίας με φόντο αφενός την ταχεία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, αφετέρου τις αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων.

Σταθμίζοντας τα δύο ισχυρά αυτά δεδομένα, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της BoE δεν θα βάλουν στο τραπέζι ζήτημα μείωσης των επιτοκίων, αλλά θα αποφασίσουν να διατηρήσουν το 5,25%, αφήνοντας ταυτόχρονα ανοιχτό παράθυρο για μια πρώτη μείωση τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με τον Guardian, oι αναλυτές περιμένουν ότι οι αναθεωρημένες προβλέψεις για τον πληθωρισμό κατά πάσα πιθανότητα θα δείξουν απότομη πτώση τους επόμενους έξι μήνες, προκαλώντας στοιχήματα στις χρηματοπιστωτικές αγορές ότι η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας (MPC) θα προβεί σε αρκετές μειώσεις επιτοκίων στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Federal Reserve: Αμετάβλητα για 4η συνεδρίαση τα επιτόκια

Ανησυχία για αναζωπύρωση του πληθωρισμού

Σε μια κίνηση να αμβλύνει τις εικασίες για πρόωρη μείωση των επιτοκίων, ο διοικητής της τράπεζας, Αντριου Μπέιλι, αναμένεται να ανακοινώσει ότι η αύξηση των μισθών παραμένει ισχυρή, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει αναζωπύρωση του πληθωρισμού.

Η κλιμακούμενη σύγκρουση στην Ερυθρά Θάλασσα θα μπορούσε επίσης να πλήξει τις αποστολές αγαθών μέσω της διώρυγας του Σουέζ, ασκώντας ανοδική πίεση στις τιμές.

Επιχειρηματικές έρευνες έδειξαν ότι οι εταιρείες είναι πιο σίγουρες για τα έσοδα και τα κέρδη φέτος και οι έρευνες για τις τιμές των κατοικιών ότι η αγορά ακινήτων αρχίζει να ανακάμπτει από μια περίοδο στασιμότητας.

Συντηρητικές οι αγορές, πιο συντηρητική η BoE

Πάντως, οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν ήδη περιορίσει την πιθανότητα δραματικών μειώσεων των επιτοκίων φέτος. Μέχρι τον περασμένο μήνα, οι επενδυτές στοιχημάτιζαν σε έξι μειώσεις κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες ξεκινώντας από τον Μάιο, οι οποίες θα ωθούσαν τα επιτόκια κάτω από το 4% μέχρι το τέλος του 2024.

Πριν από τη συνεδρίαση της MPC, οι επενδυτές περιμένουν ότι η Τράπεζα θα πραγματοποιήσει μόνο τέσσερις μειώσεις επιτοκίων από τον Ιούνιο και έπειτα.

Αναλυτές της Investec αναφέρουν ότι η Τράπεζα θα είναι ακόμη πιο συντηρητική από ό,τι προβλέπουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές σχετικά με μια πρόωρη κίνηση μείωσης των επιτοκίων. «Το βασικό μας σενάριο είναι ότι η MPC θα μειώσει τα επιτόκια τρεις φορές φέτος, ξεκινώντας τον Ιούνιο, με το [βασικό] επιτόκιο να κλείνει φέτος στο 4,50%».

Οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά είναι πιθανό να απογοητευτούν από τις προβλέψεις για αργή πορεία μείωσης των επιτοκίων.

Ο οίκος αξιολόγησης S&P έχει προειδοποιήσει ότι πολλές μεγάλες εταιρείες που κατάφεραν να αντισταθμίσουν το κόστος των επιτοκίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας μπορεί να μην καταφέρουν να ανταποκριθούν στις πληρωμές του χρέους εάν τα επιτόκια εξακολουθούν να είναι υψηλά το επόμενο έτος.

Τα νοικοκυριά που πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν τα στεγαστικά τους δάνεια θα πληγούν επίσης από υψηλότερους λογαριασμούς. Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έχουν μειωθεί τους τελευταίους μήνες ως απάντηση στις εικασίες ότι τα επιτόκια θα υποχωρήσουν. Αλλά αυτή η τάση θα μπορούσε να αντιστραφεί εάν τα επιτόκια παραμείνουν υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

JP Morgan: Τον νου σας στους μισθούς

Η Karen Ward, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς για την Ευρώπη στην JP Morgan Asset Management, προειδοποίησε την Τράπεζα να αντισταθεί στις μειώσεις των επιτοκίων εκτός εάν υποχωρήσει ο ρυθμός αύξησης των μισθών.

«Εάν η αγορά εργασίας εξακολουθεί να δημιουργεί μεσοπρόθεσμες πληθωριστικές πιέσεις, τότε η μείωση των επιτοκίων θα ήταν λάθος. Γιατί; Η σταθερή αύξηση των μισθών θα ήταν σημάδι ότι η αγορά εργασίας και η ευρύτερη οικονομία βρίσκονται ήδη σε πλήρη δυναμικότητα. Η πτώση του πληθωρισμού από μόνη της θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των πραγματικών μισθών και εκ νέου επιτάχυνση των δαπανών, πάνω από αυτό που μπορεί να αντιμετωπίσει η οικονομία. Πράγματι, υπάρχουν ήδη κάποια στοιχεία αυτής της εκ νέου επιτάχυνσης στις έρευνες των επιχειρήσεων. Εάν σε αυτό προστεθεί και η μείωση επιτοκίων μπορεί να τροφοδοτηθεί περαιτέρω το υποκείμενο πρόβλημα αντοχής [της οικονομίας]», εξήγησε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή