Σημαντικά μικρότερο είναι το ανθρακικό αποτύπωμα που άφησε στην ατμόσφαιρα η ηλεκτροπαραγωγή το 2023, σε σύγκριση με την τελευταία πενταετία. Ειδικότερα, σύμφωνα με έκθεση του Green Tank που δημοσιεύεται σήμερα, οι συνολικές εκπομπές του τομέα ηλεκτροπαραγωγής το 2023 ήταν 14,7 εκατ. τόνοι, δηλαδή μειωμένες κατά 37,7% σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας που ήταν 23,58 εκατ. τόνοι. Με άλλα λόγια, οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο, λιγνίτη και πετρέλαιο εξέπεμψαν 8,88 εκατ. τόνους λιγότερο CO2.

Η λιγνιτική παραγωγή

Στη μείωση συνέβαλε πρωτίστως ο δραστικός περιορισμός της λιγνιτικής παραγωγής που είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση των εκπομπών από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ κατά 7,21 εκατ. τόνους, δηλαδή περιορίστηκαν κατά 54,3% το 2023 συγκριτικά με τον μέσο όρο της πενταετίας (13,3 εκατ. τόνοι). Είναι αξιοσημείωτο ότι στην αρχή της πενταετίας, ήτοι το 2018, οι εκπομπές από τις λιγνιτικές μονάδες έφταναν τους 23,53 εκατ. τόνους, δηλαδή σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερες από αυτές του 2023.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Όφελος 120 εκατ. ευρώ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από το έργο της αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία

Το φυσικό αέριο και το ντίζελ

Τη δεύτερη μεγαλύτερη συνεισφορά στη μείωση των εκπομπών, μετά τον λιγνίτη, είχαν οι μονάδες με καύσιμο φυσικό αέριο, οι οποίες περιόρισαν τις εκπομπές τους κατά 16.8% (1,2 εκατ. τόνους) σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας. Όσο για τις πετρελαϊκές μονάδες των νησιών το CO2 μειώθηκε κατά 14,9% (0,47 εκατ. τόνους).

Σχετικά με την περυσινή χρονιά, οι συνολικές εκπομπές το 2023 του τομέα ηλεκτροπαραγωγής μειώθηκαν κατά 22,6% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ως αποτέλεσμα της πτωτικής πορείας των εκπομπών και από τα τρία ορυκτά καύσιμα. Το μεγαλύτερο μερίδιο αυτής της μείωσης προήλθε από τις λιγνιτικές μονάδες (28.2%) και το φυσικό αέριο (20.8%) ενώ μόλις το 11.1% από τις πετρελαϊκές μονάδες.

Όσον αφορά στις μηνιαίες εκπομπές, οι υψηλότερες εκπομπές καταγράφηκαν τον Φεβρουάριο (1,42 εκατ. τόνοι), καθώς ήταν ο μήνας με την υψηλότερη μηνιαία λιγνιτική παραγωγή του έτους (611 GWh/γιγαβατώρες). Ενδεικτικό του σημαντικού ανθρακικού αποτυπώματος του λιγνίτη είναι ότι παρότι η ηλεκτροπαραγωγή με «κάρβουνο» ήταν το 2023 σημαντικά μικρότερη από εκείνη του φυσικού αέριου _ 4,5 TWh (τεραβατώρες) έναντι 14,6 TWh _ η διαφορά εκπομπών των δύο καυσίμων το 2022 ήταν 0,15 εκατ. τόνους υπέρ του λιγνίτη.

Οι λιγνιτικές μονάδες

Στον επιμερισμό των εκπομπών στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, το 2023, πρώτος, και πάλι με μεγάλη διαφορά είναι ο λιγνιτικός ατμοηλεκτρικός σταθμός (ΑΗΣ) του Αγίου Δημητρίου, με αθροιστικές εκπομπές 3,37 εκατ. τόνους, αν και 74,3% λιγότερο από όσο εξέπεμπε 10 χρόνια πριν. O σταθμός του Αγίου Δημητρίου ως ο μεγαλύτερος της χώρας κατείχε διαχρονικά την πρωτοκαθεδρία στην ηλεκτροπαραγωγή, με εξαίρεση το 2023 οπότε η εικόνα άλλαξε για κάποιους μήνες εξαιτίας της αξιοποίησης της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα 5, η οποία για τους πέντε από τους δώδεκα μήνες του 2023, παρήγαγε περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από κάθε άλλη λιγνιτική μονάδα.

Η μελέτη του Green Tank βασίστηκε στα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα ηλεκτροπαραγωγής (Δεκέμβριος 2023 για το διασυνδεμένο δίκτυο και Σεπτέμβριος 2023 για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά) και στα στοιχεία των ετήσιων εκπομπών CO2 από το ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια