Από κόσκινο πέρασαν τα στελέχη των διεθνών χρηματοοικονομικών και επενδυτικών οίκων τη διοίκηση της ΔΕΗ ως προς τις πηγές της χρηματοδότησης του επιχειρηματικού σχεδίου της περιόδου 2024 – 2026.
Στην Capital Markets Day που πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιανουαρίου στο Λονδίνο, ο πρόεδρος και CEO κ. Γιώργος Στάσσης αλλά και ο CFO κ. Κωνσταντίνος Αλεξανδρίδης δέχτηκαν επίμονες ερωτήσεις από τους εκπροσώπους των «διεθνών σπιτιών» για το αν η εταιρεία σχεδιάζει την έξοδο της στις αγορές με την έκδοση ομολόγου.

ΔΕΗ: Ηγετικός παίκτης στη ΝΑ Ευρώπη η ΔΕΗ με EBITDA 3 δισ. ευρώ

Το επενδυτικό πλάνο

Η διοίκηση του ελληνικού ομίλου να σημειωθεί πως παρουσίασε ένα φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο 9 δισ. ευρώ για την περίοδο 2024 – 2026.
Από τα κεφάλαια αυτά τα περίπου 4 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τα 2 δισ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, το 1,1 δισ. για ευέλικτη ηλεκτροπαραγωγή (σταθμοί αντλησιοταμίευσης, CCGT, κλπ), τα 700 εκατ. ευρώ για το δίκτυο χονδρικής στις τηλεπικοινωνίες, τα 400 εκατ. ευρώ για ψηφιοποίηση και ενεργειακή αποδοτικότητα, άλλα 400 εκατ. ευρώ για την προμήθεια και την ηλεκτροκίνηση, ενώ στα 700 εκατ. ευρώ εκτιμώνται τα μερίσματα.

Τα κεφάλαια

Τόσο ο κ. Στάσσης όσο και ο κ. Αλεξανδρίδης εξήγησαν στους αναλυτές πως «η έξοδος στις αγορές με έκδοση ομολόγων δεν αποκλείεται αλλά θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες των αγορών».
Οι πληροφορίες θέλουν αν συμβεί μία τέτοια κίνηση να πραγματοποιηθεί από το δεύτερο εξάμηνο του έτους κι έπειτα και πως τα κεφάλαια που θα αντλήσει με αυτόν τον τρόπο αντιστοιχούν σε μόλις 700 εκατ. ευρώ. Όπως επίσης το διοικητικό δίδυμο της ΔΕΗ υποστήριξε πως «η έκδοση ομολόγου είναι μία από τις λύσεις που θα αξιοποιηθούν είτε για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος των 9 δισ. ευρώ είτε για την αναχρηματοδότηση των δύο κοντινότερων ομολόγων που έχει η εταιρεία και λήγουν το 2026 και το 2028. Οι πληροφορίες θέλουν πως για το δεύτερο λόγο η έκδοση νέου ομολόγου τοποθετείται το 2026.

Εξασφαλισμένη χρηματοδότηση

Το σημαντικότερο, πάντως, είναι πως η ΔΕΗ από τις χρηματοδοτικές ανάγκες που έχει για τις επενδύσεις της, έχει εξασφαλίσει περίπου το 80% των κεφαλαίων.

Σύμφωνα με όσα έκαναν γνωστά στο Λονδίνο οι κ.κ. Στάσσης και Αλεξανδρίδης από τα 9 δισ. ευρώ, τα 5 δισ. ανήκουν στην κατηγορία FFO – Funds From Operations. Δηλαδή ο όμιλος από τις δραστηριότητες του και τις ανάγκες και τις δαπάνες που έχει μπορεί να παράγει δικές του ταμειακές ροές ύψους 5 δισ. ευρώ.

Συνεπώς το ζήτημα που εγείρεται είναι για τα υπόλοιπα 4 δισ. ευρώ. Από αυτά, όπως σημείωσαν οι CEO και CFO το 80% είτε έχουν βρεθεί (έχουν υπογραφεί συμφωνίες χρηματοδότησης) είτε είναι στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Μάλιστα πηγές λένε πως ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει μεγάλες τράπεζες όπως οι EIB, EBRD και άλλα αντίστοιχα funds.

Από τα 4 δισ. τα 2 δισ. ευρώ θα προέλθουν από σχήματα χρηματοδότησης αλλά και από δάνεια του RRF, περίπου 500 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από project financing σε επίπεδο joint venture (δηλαδή κοινή χρηματοδότηση με εταίρους για την ανάπτυξη έργων), ενώ 900 εκατ. ευρώ διαθέτει σε ρευστό. Απομένουν περί τα 700 εκατ ευρώ τα οποία είναι πιθανόν να αντληθούν από έκδοση ομολόγου στις ξένες αγορές.

Επί της ουσίας η ΔΕΗ έχει καταφέρει μετά την ανάκαμψη της να διαμορφώσει ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο με διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης, το οποίο και χτίστηκε ως απόρροια της ανάκτησης της εμπιστοσύνης απέναντι στις αγορές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια