Σε μία αιφνιδιαστική κίνηση, που προκαλεί έκπληξη στους λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού, ο επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1, Λιούις Χάμιλτον, αφήνει τη Mercedes και «μετακομίζει» στη Ferrari για τη σεζόν του 2025.

Μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων το Sky Sports και το BBC Sport μετέδωσαν από νωρίς την είδηση, η οποία επιβεβαιώθηκε τη συνέχεια και από τις δύο πλευρές.

Πρώτη η γερμανική ομάδα, με ένα σύντομο tweet το βράδυ της Πέμπτης ανακοίνωσε τη λήξη του συμβολαίου της με τον Βρετανό πιλότο, στα τέλη της σεζόν του 2024.

«Οι δρόμοι της Mercedes-AMG Petronas F1 Team και του Λιούις Χάμιλτον θα χωρίσουν στα τέλη της σεζόν του 2024. Ο Λιούις Χάμιλτον ενεργοποίησε την δυνατότητα αποδέσμευσης από το συμβόλαιο που ανακοινώθηκε πέρυσι», αναφέρεται στην λιτή ανακοίνωσή της, η Mercedes που βλέπει τον Βρετανό να αποχωρεί απ’ το τιμόνι της μετά από 11 χρόνια και 6 τίτλους παγκόσμιου πρωταθλητή κατά τη διάρκεια της συνεργασίας τους.

«Έζησα καταπληκτικά 11 χρόνια με αυτή την ομάδα και είμαι τόσο περήφανος για όσα πετύχαμε μαζί. Η Mercedes ήταν μέρος της ζωής μου από τότε που ήμουν 13 ετών» τόνισε ο Χάμιλτον σε μια δήλωση που δεν ανέφερε πουθενά το όνομα της Ferrari. «Είναι ένα μέρος όπου έχω μεγαλώσει, οπότε η απόφαση να φύγω, ήταν μια από τις πιο δύσκολες αποφάσεις που χρειάστηκε να πάρω ποτέ. Αλλά είναι η κατάλληλη στιγμή για μένα να κάνω αυτό το βήμα και είμαι ενθουσιασμένος που θα αναλάβω μια νέα πρόκληση».

Ο 39χρονος Βρετανός πρόκειται να αντικαταστήσει τον Ισπανό οδηγό Κάρλος Σάινθ στο πλευρό του Σαρλ Λεκλέρκ και θα «δώσει» στην ιταλική ομάδα παγκόσμιο πρωταθλητή σε ένα από τα αυτοκίνητά τους για πρώτη φορά από την ημέρα που αποχώρησε ο Γερμανός Σεμπάστιαν Φέτελ το 2020.

Ο Χάμιλτον δεν έχει κερδίσει αγώνα από τον Δεκέμβριο του 2021 και η Φεραρι δεν έχει κερδίσει τίτλο από το 2008.

Τα σενάρια

Η προοπτική να ενταχθεί ο Χάμιλτον στη Ferrari έχει γίνει αντικείμενο έντονων εικασιών τα τελευταία χρόνια, αν και ο Χάμιλτον είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι σκοπεύει να μείνει στη Mercedes για το υπόλοιπο της ζωής του.

Τον Αύγουστο του περασμένου έτους, ο Χάμιλτον υπέγραψε νέο διετές συμβόλαιο με τη Mercedes για να τον κρατήσει στη διάρκεια της σεζόν του 2025, αν και δεν είναι σαφές εάν το συμβόλαιο περιλάμβανε ρήτρα αποχώρησης.

Ο επικεφαλής της ομάδας της Mercedes, Toto Wolff, περιέγραψε τη συνεργασία της ομάδας με τον Χάμιλτον, εκείνη την εποχή ως «μια από τις πιο επιτυχημένες στην ιστορία του αθλήματος», προσθέτοντας ότι ήταν «πάντα τυπικό» ότι θα συνέχιζαν με το «μεγαλύτερο παγκόσμιο αστέρι της F1».

Η έναρξη της επόμενης σεζόν της Formula 1 ξεκινά στο Μπαχρέιν από τις 29 Φεβρουαρίου.

Γρήγορες αποφάσεις

Σύμφωνα με το BBC, μετακίνηση του Χάμιλτον στη Ferrari έγινε γρήγορα. Πριν από τρεις εβδομάδες, η ιταλική ομάδα βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με τον Carlos Sainz για να επεκτείνει το συμβόλαιό του για να συνεχίσει και μετά από αυτή τη σεζόν δίπλα στον Charles Leclerc.

Αλλά τότε ο πρόεδρος της Ferrari, John Elkann, ενημερώθηκε ότι ο Χάμιλτον  θα μπορούσε να είναι διαθέσιμος – κάτι που, δεδομένου ότι ο επτά φορές πρωταθλητής είχε υπογράψει νέο διετές συμβόλαιο με τη Mercedes μόλις λίγους μήνες νωρίτερα, ήταν είδηση ​​για τον Elkann.

Οι συζητήσεις ξεκίνησαν αμέσως μετά και ολοκληρώθηκαν γρήγορα.

Η Mercedes γνώριζε για την κατάσταση μόνο τις τελευταίες 36 ώρες περίπου, και το προσωπικό ενημερώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης .

Γιατί έγινε η μεταγραφή;

Τι συνέβη στη Mercedes και με τον Χάμιλτον για να αλλάξει γνώμη τόσο σύντομα αφού προφανώς αφιέρωσε το μέλλον του στους σημερινούς εργοδότες του, με τους οποίους δημιούργησε την πιο επιτυχημένη συνεργασία στην ιστορία της F1 την περίοδο 2014-20;

Σύμφωνα με το BBC το δέλεαρ του θρύλου της Ferrari είναι μεγάλο. Λίγοι οδηγοί μπορούν να αντισταθούν όταν η Prancing Horse, η πιο διάσημη και υποβλητική ομάδα της F1, τους καλεί. Μέρος της απόφασης μπορεί να είναι και χρήματα, με τις αποδοχές του Χάμιλτον να υπολογίζονται σε αρκετά εκατομμύρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)
Business of Sport |

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League – Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι