Απώλειες κοντά στο 2% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου και οδεύουν να κλείσουν την εβδομάδα πτωτικά μετά τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ που συρρίκνωσαν τις πιθανότητες επικείμενης μείωσης των επιτοκίων στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, γεγονός που θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση αργού.

Η παραπαίουσα ανάπτυξη στην Κίνα και η πιθανότητα  χαλάρωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή μείωσαν επίσης τις τιμές.

Ομόλογα Βρετανία: Ράλι αναμένουν οι αγορές- Συστάσεις για τοποθέτηση

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου Brent μειώθηκαν κατά 1,31 δολάρια ή 1,7% στα 77,39 δολάρια το βαρέλι και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου West Texas Intermediate των ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 1,47 δολάρια ή περίπου 2% στα 72,35 δολάρια.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς οδεύουν να κλείσουν την εβδομάδα με απώλειες περίπου 7% την εβδομάδα.

Το βλέμμα σε κεντρικές τράπεζες και Κίνα

Τα στοιχεία της Παρασκευής έδειξαν ότι οι εργοδότες στις ΗΠΑ δημιούργησαν πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο από ό,τι αναμενόταν, μειώνοντας τις πιθανότητες βραχυπρόθεσμης μείωσης των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Το δολάριο σημείωσε άλμα έναντι όλων των κύριων νομισμάτων ως αποτέλεσμα.

«Οι τιμές έτρεχαν με μικρή διακύμανση πριν από την έκθεση, αλλά ένας τεράστιος ρυθμός για τις θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν, είναι μια κλωτσιά για την περικοπή των επιτοκίων», δήλωσε ο Matt Smith, αναλυτής της Kpler.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού,στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υποστήριξε επίσης ότι είναι πολύ νωρίς για μείωση των επιτοκίων στην ευρωζώνη.

Εν τω μεταξύ, η ανησυχία για την οικονομική ανάκαμψη της Κίνας παραμένει, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προβλέπει ότι η οικονομική ανάπτυξη της χώρας θα επιβραδυνθεί στο 4,6% το 2024 και θα μειωθεί περαιτέρω μεσοπρόθεσμα σε περίπου 3,5% το 2028.

ΟΠΕΚ+

Οι εβδομαδιαίες απώλειες για τις τιμές του πετρελαίου είχαν ήδη ξεκινήσει μετά τις αβάσιμες αναφορές για εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς που προκάλεσαν μείωση των τιμών πάνω από 2% την Πέμπτη.

Την Πέμπτη, πηγές ανέφεραν ότι ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και οι σύμμαχοι με επικεφαλής τη Ρωσία (ΟΠΕΚ+)  διατήρησαν αμετάβλητη την πολιτική για την παραγωγή τους.

Η ομάδα θα αποφασίσει τον Μάρτιο αν θα παρατείνει τις εθελοντικές περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου που ισχύουν για το πρώτο τρίμηνο, ανέφεραν οι πηγές.
Ο ΟΠΕΚ+ έχει μειώσει την παραγωγή κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) για το πρώτο τρίμηνο, όπως ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities