Με μικτά πρόσημα κινείται σήμερα η Wall Street, μετά και τα αποτελέσματα των Meta και Amazon, αλλά και τα στοιχεία που έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει σε καλό δρόμο, κάμπτοντας εκ νέου τις προσδοκίες για την πρώτη μείωση των επιτοκίων από τη Federal Reserve.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει πτώση 0,45% στις 38.347 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει κέρδη 0,14% στις 4.913 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 0,57% στις 15.449 μονάδες.

Ομόλογα ΗΠΑ: Άλμα αποδόσεων

Στο επίκεντρο είναι οι μετοχές της Meta, οι οποίες σημειώνουν άνοδο 17% αφού ο γίγαντας των social media ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών με τα αποτελέσματά του. Η μητρική εταιρεία Facebook ανακοίνωσε επίσης ότι θα πληρώσει τριμηνιαίο μέρισμα για πρώτη φορά και ενέκρινε ένα πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Επίσης, οι μετοχές της Amazon σημειώνουν άλμα 7% καθώς οι καταναλωτές αύξησαν τις διαδικτυακές δαπάνες τους κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, παρά τα υψηλά επιτόκια. Ειδικότερα, τα έσοδα στο δ΄ τρίμηνο ενισχύθηκαν κατά 14% στα 170 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα 166,21 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.

Oι μειώσεις των επιτοκίων στο επίκεντρο

Η κίνηση της αγοράς το τελευταίο διήμερο δείχνει ότι οι επενδυτές όχι μόνο διορθώνουν την υπερβολική αντίδραση της Τετάρτης (πτώση μετά την απόφαση της Federal Reserve) αλλά είναι τελικά αισιόδοξοι για την προοπτική μείωσης των επιτοκίων, δήλωσε ο Art Hogan, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην B. Riley Wealth Management.

«Είναι η πρώτη φορά που η FOMC μίλησε πραγματικά για μειώσεις επιτοκίων», είπε στο CNBC. «Υπάρχει ακόμη ισχυρή πιθανότητα, με περισσότερα δεδομένα τις επόμενες εβδομάδες, μέχρι τη συνεδρίαση του Μαρτίου, να αισθάνονται αρκετά σίγουροι για να κάνουν την πρώτη τους μείωση επιτοκίων. Δεν είναι το βασικό μας σενάριο, αλλά είναι σίγουρα στα χαρτιά και υπάρχει 60% πιθανότητα να το κάνουν τον Μάιο», ανέφερε.

Εν τω μεταξύ, τα καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη σε όλους τους τομείς έχουν επίσης δικαιολογήσει την εποικοδομητική αντίδραση της αγοράς. Τελικά, ο Hogan πιστεύει ότι το φετινό ράλι της αγοράς είναι πιθανό να συνεχιστεί, με την οπισθοχώρηση της Τετάρτης να παραμένει στο ραντάρ.

Πάντως, στο μέτωπο της αγοράς εργασίας, ο ρυθμός αύξησης των θέσεων σημείωσε αιφνιδιαστική αύξηση τον Ιανουάριο, αποδεικνύοντας και πάλι ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ είναι σταθερή και έτοιμη να υποστηρίξει την ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη. Οι μισθοδοσίες για μη γεωργικές εκμεταλλεύσεις αυξήθηκαν κατά 353.000 για τον μήνα, πολύ καλύτερα από ό,τι εκτιμήθηκε σε δημοσκόπηση του Dow Jones για 185.000. Το ποσοστό ανεργίας διατηρήθηκε στο 3,7%, έναντι της εκτίμησης για 3,8%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street