Οδεύουν να καταγράψουν ράλι τα βρετανικά ομόλογα, τα οποία σημείωσαν την πρώτη εβδομαδιαία άνοδο εδώ και πάνω από ένα μήνα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Ενώ η αγορά υπέστη νέες απώλειες την Παρασκευή, αφού οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πολύ ισχυρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για την απασχόληση, η απόδοση των 10ετών ομολόγων σημείωνε ποχώρηση κατά έξι μονάδες.  Ο λόγος είναι η προοπτική μείωσης των επιτοκίων και περαιτέρω επιβράδυνσης του πληθωρισμού.

Ομόλογα ΗΠΑ: Άλμα αποδόσεων

Η Mizuho International Plc συνιστά στους επενδυτές να αγοράσουν τη βουτιά, λέγοντας ότι η επιβράδυνση της αύξησης των τιμών καταναλωτή στο 2% θα θέσει τα βρετανικά ομόλογα (gilts) σε «πλήρη λειτουργία ράλι» μέχρι το δεύτερο τρίμηνο. Η Baring Investment Services Limited έχει αυξήσει τη θέση της σε βρετανικά ομόλογα φέτος, στοιχηματίζοντας ότι, αντίθετα με τις προσδοκίες της αγοράς, η αδύναμη ανάπτυξη και ο ήπιος πληθωρισμός θα οδηγήσουν την Τράπεζα της Αγγλίας να μειώσει τα επιτόκια ταχύτερα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

«Είμαστε βέβαιοι ότι η ανάπτυξη θα είναι πολύ αδύναμη. Είμαστε βέβαιοι ότι ο πληθωρισμός θα έχει μειωθεί ακόμη περισσότερο. Έτσι, όταν εξετάζουμε τα gilts, εκτιμάμε ότι προσφέρουν εξαιρετικά καλή αξία» εξηγεί ο Brian Mangwiro, διαχειριστής κεφαλαίων στην Baring Investment Services Limited.

Οι έμποροι στοιχηματίζουν επί του παρόντος σε περίπου τέσσερις μειώσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο Ηνωμένο Βασίλειο φέτος, σε σύγκριση με πέντε στη ζώνη του ευρώ και τις ΗΠΑ. Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, βλέπουν μεγάλη πιθανότητα να κινηθεί η ΕΚΤ τον Απρίλιο, ενώ η Fed αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάιο και η BοE τον Ιούνιο.

«Αν και δεν βιάζεται, η BοE ετοιμάζεται να μειώσει, πιθανόν προσθέτοντας στήριξη στην ανοδική στροφή της παγκόσμιας διάρκειας» εκτιμούν οι στρατηγικοί αναλυτές της Citi, συμπεριλαμβανομένου του Jamie Searle.

Ωστόσο, η πιο ευνοϊκή προοπτική για τον πληθωρισμό θα μπορούσε να ωθήσει την αγορά να επισπεύσει την αναμενόμενη ημερομηνία έναρξης της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων, θέτοντας την κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου σε μεγαλύτερη ευθυγράμμιση με τις ομοειδείς και προσφέροντας στην αγορά ομολόγων μια πρόσθετη ώθηση.

Οι αξιωματούχοι στο Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύουν τώρα ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο στόχο του 2% το δεύτερο τρίμηνο, χάρη στην πτώση των τιμών της ενέργειας. Δηλαδή ένα χρόνο νωρίτερα από ό,τι προέβλεπε η BοE στον τελευταίο γύρο προβλέψεων τον Νοέμβριο και οδήγησε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να ανοίξουν την πόρτα για μειώσεις επιτοκίων αυτή την εβδομάδα. Απέσυραν επίσης την πρόβλεψή τους ότι το κόστος δανεισμού μπορεί να χρειαστεί να αυξηθεί και πάλι.

Γιατί οι μειώσεις επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας μπορεί να καθυστερήσουν τη Fed και την ΕΚΤ

Αυτό δεν σημαίνει ότι η συναλλαγή είναι χωρίς κινδύνους. Η Citi σημειώνει ότι η προσοχή θα στραφεί στη συνέχεια στον προϋπολογισμό της 6ης Μαρτίου για τυχόν κίνητρα από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ. Ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ θέλει να βρει χώρο για φορολογικές μειώσεις και η χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής θα μπορούσε να τρομάξει την αγορά.

Η BοE αναμένει επίσης ότι ο πληθωρισμός θα ανακάμψει σχεδόν στο 3%, καθώς ο αντίκτυπος της φθηνότερης ενέργειας εξασθενεί και οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές των υπηρεσιών και των μισθών παραμένουν, υπονομεύοντας δυνητικά την υπόθεση της αγοράς για την άνοδο.

Παρόλα αυτά, είναι πιθανό ότι “οι μειώσεις των επιτοκίων θα πρέπει να επέλθουν μάλλον νωρίτερα παρά αργότερα”, δήλωσε ο Lindsay James, επενδυτικός στρατηγικός σύμβουλος της Quilter Investors . “Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται σε κάποια δυσπραγία και τα επιτόκια σε αυτό το επίπεδο για πολύ καιρό μπορεί να καταλήξουν να είναι υπερβολικά περιοριστικά”.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης