Αν και δυσκολεύτηκε αρχικά, εν τέλει η Wall Street βρήκε ρυθμό και έκλεισε με ισχυρά κέρδη, μετά και τα αποτελέσματα των Meta και Amazon, αλλά και τα στοιχεία που έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει σε καλό δρόμο.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,35% στις 38.654 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 1,07% στις 4.958 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,74% στις 15.628 μονάδες.

Πάουελ: Αντικρούει τα στοιχήματα των αγορών για άμεσες μειώσεις των επιτοκίων

Θετικά κινήθηκαν οι αμερικανικοί δείκτες και σε επίπεδο εβδομάδας, με τον Dow Jones να ενισχύεται κατά 1,4%, τον S&P 500 κατά 1,3% και Nasdaq κατά 1,1%.

Στο επίκεντρο είναι οι μετοχές της Meta, οι οποίες σημείωσαν άνοδο 22% αφού ο γίγαντας των social media ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών με τα αποτελέσματά του. Η μητρική εταιρεία Facebook ανακοίνωσε επίσης ότι θα πληρώσει τριμηνιαίο μέρισμα για πρώτη φορά και ενέκρινε ένα πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Επίσης, οι μετοχές της Amazon σημείωσαν άλμα 8% καθώς οι καταναλωτές αύξησαν τις διαδικτυακές δαπάνες τους κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, παρά τα υψηλά επιτόκια. Ειδικότερα, τα έσοδα στο δ΄ τρίμηνο ενισχύθηκαν κατά 14% στα 170 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα 166,21 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.

Η κίνηση της αγοράς το τελευταίο διήμερο έδειξε ότι οι επενδυτές όχι μόνο διορθώνουν την υπερβολική αντίδραση της Τετάρτης (πτώση μετά την απόφαση της Federal Reserve) αλλά είναι τελικά αισιόδοξοι για την προοπτική μείωσης των επιτοκίων, δήλωσε ο Art Hogan, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην B. Riley Wealth Management.

«Είναι η πρώτη φορά που η FOMC μίλησε πραγματικά για μειώσεις επιτοκίων», είπε στο CNBC. «Υπάρχει ακόμη ισχυρή πιθανότητα, με περισσότερα δεδομένα τις επόμενες εβδομάδες, μέχρι τη συνεδρίαση του Μαρτίου, να αισθάνονται αρκετά σίγουροι για να κάνουν την πρώτη τους μείωση επιτοκίων. Δεν είναι το βασικό μας σενάριο, αλλά είναι σίγουρα στα χαρτιά και υπάρχει 60% πιθανότητα να το κάνουν τον Μάιο», ανέφερε.

Kαλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη

Εν τω μεταξύ, τα καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη σε όλους τους τομείς έχουν επίσης δικαιολογήσει την εποικοδομητική αντίδραση της αγοράς. Τελικά, ο Hogan πιστεύει ότι το φετινό ράλι της αγοράς είναι πιθανό να συνεχιστεί, με την οπισθοχώρηση της Τετάρτης να παραμένει στο ραντάρ.

Πάντως, στο μέτωπο της αγοράς εργασίας, ο ρυθμός αύξησης των θέσεων σημείωσε αιφνιδιαστική αύξηση τον Ιανουάριο, αποδεικνύοντας και πάλι ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ είναι σταθερή και έτοιμη να υποστηρίξει την ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη. Οι μισθοδοσίες για μη γεωργικές εκμεταλλεύσεις αυξήθηκαν κατά 353.000 για τον μήνα, πολύ καλύτερα από ό,τι εκτιμήθηκε σε δημοσκόπηση του Dow Jones για 185.000. Το ποσοστό ανεργίας διατηρήθηκε στο 3,7%, έναντι της εκτίμησης για 3,8%.

«Η οικονομία επιταχύνεται την ίδια στιγμή που η Fed σχεδιάζει να μειώσει τα επιτόκια», δήλωσε ο David Russell, επικεφαλής στρατηγικής για την παγκόσμια αγορά στο TradeStation. «Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι μια μείωση της Fed, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχουν περισσότερα περιθώρια για επιβράδυνση όταν έρθει. Αυτό βοηθά τους μακροπρόθεσμους επενδυτές, οι οποίοι αισθάνονται πιο σίγουροι κυνηγώντας νέα υψηλά», πρόσθεσε.

Τέλος, η δίμηνη άνοδος στο καταναλωτικό κλίμα (17,7 μονάδες) τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο που ανακοινώθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν ήταν η μεγαλύτερη από το δίμηνο που έληξε τον Μάρτιο του 1991 (20,9 μονάδες), το οποίο ήρθε στο τέλος του Πολέμου του Κόλπου. Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος ανήλθε στο 79 τον Ιανουάριο, το υψηλότερο από τον Ιούλιο του 2021 όταν βρέθηκε στο 81,2. Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό για το επόμενο έτος ήταν 2,9% στην τελευταία έρευνα, το χαμηλότερο από τον Δεκέμβριο του 2020 στο 2,5%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street