Δύο μηνύματα έστειλε η Federal Reserve στην πρώτη συνεδρίαση της για το 2024. Το πρώτο είναι ότι έρχονται οι μειώσεις των επιτοκίων το δεύτερο είναι ότι η αποκλιμάκωση δεν θα ξεκινήσει τόσο γρήγορα όσο ανέμεναν οι αγορές.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης απουσίαζε οποιαδήποτε αναφορά σε «πρόσφατη σύσφιγξη της πολιτικής». Υπήρχε όμως και ένα σήμα ότι η πολιτική της  αποδίδει, καθώς αναφέρει ότι οι κίνδυνοι για την πλήρη απασχόληση και τον χαμηλό πληθωρισμό «κινούνται πλέον σε καλύτερη ισορροπία».

Πάουελ: «Ψαλιδίζει» τις προσδοκίες για μείωση επιτοκίων τον Μάρτιο

Διαβάζοντας ανάμεσα στις γραμμές οι παρατηρητές της κεντρικής τράπεζας έδωσαν την ερμηνεία ότι η Federal Reserve έβαλε τελεία στον επιθετικό κύκλο σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής που οδήγησε μέσα σε 18 μήνες τα επιτόκια στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 23 χρόνων.

Ο Πάουελ βάζει φρένο στις προσδοκίες των αγορών

Ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι η αποκλιμάκωση τους θα γίνει άμεσα, καθώς η κεντρική τράπεζα δεν είναι ακόμα έτοιμη να χαλαρώσει την νομισματική πολιτική. Ο πρόεδρος της Τζερόμ Πάουελ ήταν ξεκάθαρος στην συνέντευξη Τύπου, που ακολούθησε την ανακοίνωση της απόφασης ότι διατηρεί τα επιτόκια αμετάβλητα για τέταρτη συνεχόμενη φορά.«Θέλουμε να δούμε περισσότερα καλά στοιχεία» είπε. «Δεν είναι ότι ψάχνουμε για καλύτερα δεδομένα, ψάχνουμε για μια συνέχιση των καλών δεδομένων που βλέπουμε για να νιώσουμε εμπιστοσύνη ότι βρισκόμαστε σε βιώσιμη πορεία για να φθάσει ο πληθωρισμός στο 2%», πρόσθεσε.

Ωστόσο επενδυτές και οικονομολόγοι μελετώντας τα στοιχεία μπερδεύονται με τη θέση της κεντρικής τράπεζας. Ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, τον οποίο παρακαλουθεί στενά η Fed για να αντλήσει συμπεράσματα για την πορεία του πληθωρισμού, το δεύτερο εξάμηνο του 2023 έτρεξε με ρυθμό 1,9%.

Είναι οι έξι μήνες καλών ειδήσεων, στις οποίες αναφέρθηκε ο Πάουελ αλλά  θα χρειαστεί κι άλλα στοιχεία, για να νιώσει εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει στο στόχο του 2%, θα συνεχίσει να επιβραδύνεται μέχρι το τέλος. Επιπλέον ψαλίδισε τις προσδοκίες της αγοράς που ανέμενε ότι η πρώτη μείωση θα γίνει το Μάρτιο. «Με βάση τη σημερινή συνεδρίαση, θα σας έλεγα ότι δεν θεωρώ πιθανό ότι η επιτροπή θα φτάσει σε ένα επίπεδο εμπιστοσύνης μέχρι τη συνεδρίαση του Μαρτίου ώστε να προσδιορίσει ότι ο Μάρτιος είναι η κατάλληλη στιγμή για να γίνει αυτό» είπε χαρακτηριστικά «Αλλά αυτό θα το δούμε» πρόσθεσε κρατώντας τη δυνατότητα να κινηθεί η κεντρική τράπεζα, όπως συνεχώς λέει, εξετάζοντας όλα τα δεδεομένα.

Οι παρατηρητές της Fed επισημαίνουν ότι, εκτός αν συμβεί κάποια οικονομική καταστροφή μεταξύ τώρα και της 20ής Μαρτίου, τα σχόλια του Πάουελ  σχεδόν απέκλεισαν μια μείωση νωρίς την άνοιξη. Η κίνηση της αγοράς μετά τη συνεδρίαση αντανακλούσε και αυτό, καθώς οι μετοχές υποχώρησαν, τα κρατικά ομόλογα σημείωσαν άνοδο και οι traders μείωσαν τις πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων τον Μάρτιο, που έπεσαν από το 60% στο ένα τρίτο περίπου.

Το φρένο που έβαλε ο πρόεδρος της Fed στα στοιχήματα των αγορών έρχονται σε αντίθεση με τον περιστερίσιο τόνο που είχε ο ίδιος στην τελευταία συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας για το 2023, ο οποίος ενίσχυσε τις προσδοκίες της αγοράς και 6 μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2024.

Σε αυτή την συνέντευξη ο Πάουελ γείωσε την αισιοδοξία για την οικονομία και είπε ξεκάθαρα ότι δεν είναι έτοιμος να κηρύξει «ήπια προσγείωση». «Σίγουρα, είμαι ενθαρρυμένος και είμαστε ενθαρρυμένοι από την πρόοδο»εξηγεί. Αλλά, «δεν κηρύσσουμε καθόλου τη νίκη σε αυτό το σημείο. Πιστεύουμε ότι έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας».

Το μαξιλάρι εμπιστοσύνης

Οι ΗΠΑ σημείωσαν καλύτερες επιδόσεις από άλλες προηγμένες οικονομίες πέρυσι. Η ανάπτυξη διαμορφώθηκε στο 3,1% και η ανεργία παρέμεινε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, μόλις στο 3,7% τον Δεκέμβριο. Και όμως ο πρόεδρος της Fed προειδοποίησε ότι έχουν δρόμο μπροστά τους.

Στην πραγματικότητα η ισχυρή ανάπτυξη που έχει δώσει στους υπέυθυνους χάραξης της πολιτικής  περιθώρια να αποφασίσουν πότε και κατά πόσο θα αρχίσουν να χαλαρώνουν τη νομισματική πολιτική, σημείωσε τον περασμένο μήνα ο Κρίστοφερ Γουόλερ, διοικητής της Fed.

Fed: Μπορεί η ισχυρή ανάπτυξη να καθυστερήσει τις μειώσεις των επιτοκίων;

«Η Fed σαφώς δεν θέλει να γρουσουζέψει την καλή της τύχη διαφημίζοντας πρόωρα τυχόν μειώσεις επιτοκίων» εκτιμά ο Έσγουαρ Πρασάντ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Cornell. «Παρ’ όλα αυτά, η Fed στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα υπάρξουν μειώσεις επιτοκίων αν τα νέα για τον πληθωρισμό συνεχίσουν να είναι καλά».

Ωστόσο υπάρχουν οικονομολόγοι που προειδοποιούν ότι η αναβολή των μειώσεων των επιτοκίων  αργότερα μέσα στο έτος ενέχει κίνδυνο. Όπως η Federal Reserve άργησε να αποδεχθεί ότι πληθωρισμός είναι επίμονος και να τον αντιμετωπίσει τώρα κινδυνεύει να αργήσει να μειώνει τα επιτόκια.

«Έχουμε τα κατάλληλα συστατικά για να συνεχίσουμε το τελευταίο μίλι του αποπληθωρισμού» σημειώνει ο Γρκέγκ Ντάγκο, επικεφαλής οικονομολόγος της EY. Οι εταιρείες έχουν χάσει την ικανότητα να συνεχίσουν να ανεβάζουν τις τιμές και υπάρχουν ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός των μισθών επίσης χαλαρώνει.

«Οποιοσδήποτε εξωτερικός παρατηρητής θα σας πει ότι η χαλάρωση τον Μάρτιο θα ήταν πιθανότατα η βέλτιστη», πρόσθεσε. «Αλλά οι αξιωματούχοι της Fed θέλουν να έχουν αυτό το επιπλέον μαξιλάρι εμπιστοσύνης, οπότε πιθανότατα θα περιμένουν μέχρι τον Μάιο.»

Ο Βίνσεντ Ράινχαρντ, βετεράνος της Fed που τώρα εργάζεται στις Dreyfus και Mellon, εστίασε στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή – ενός άλλου δείκτη πληθωρισμού που παρακολουθεί η Fed – από 3,1% τον Νοέμβριο σε 3,4% τον Δεκέμβριο. Η άνοδος αυτή ήταν ένας ακόμη λόγος για να μην σηματοδοτηθεί η μείωση το Μάρτιο.

Οι επενδυτές έκαναν ήδη μέρος της δουλειάς της Fed, επισήμανε, καθώς τιμολόγησαν τις μειώσεις των επιτοκίων, οδηγώντας προς τα κάτω τις αποδόσεις των ομολόγων και συμβάλλοντας στη μείωση του κόστους κεφαλαίου για τις επιχειρήσεις. Αυτό το αποτέλεσμα της αγοράς, σε συνδυασμό με την ισχυρή υγεία της οικονομίας, ευνοεί τη Fed να πάρει το χρόνο της.

«Τι θα συμβεί αν ο πληθωρισμός δεν συνεχίσει να πέφτει ή ακόμη και να ανακάμπτει; Αν χαλαρώσετε πολύ νωρίς, οι αγορές απλώς θα ενισχύσουν το λάθος σας. Ως κεντρική τράπεζα, είναι καλύτερα να είσαι πολύ συντηρητικός αυτή τη στιγμή» καταλήγει ο Ράινχαρντ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή