Μετά από ένα εντυπωσιακό 2023, κατά το οποίο το χρηματιστήριο Αθηνών βρισκόταν αρκετούς μήνες στην πρώτη θέση των αποδόσεων παγκοσμίως, ο πρώτος μήνας του 2024 δεν ήταν διαφορετικός. Η ελληνική αγορά διατήρησε τη θέση της στο top 5 των αποδόσεων, μια εξαιρετική επίδοση, αν αναλογιστεί κανείς πόσες αγορές συγκρίνονται, αφού έκλεισε το μήνα με κέρδη 5,74%.

Όπως εξηγεί η Deutsche Bank, η οποία συγκεντρώνει και τα στοιχεία μηνιαίως, παρά το γεγονός ότι ο S&P έφτασε σε ιστορικά υψηλά προς το τέλος του μήνα, ο Ιανουάριος ήταν ένας μεικτός μήνας όσον αφορά τις αγορές, επειδή τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία παρουσίασαν μια αρκετά αποκλίνουσα απόδοση.

Από τη μία πλευρά, τα οικονομικά στοιχεία συνέχισαν να εκπλήσσουν ανοδικά ως επί το πλείστον, πράγμα που σήμαινε ότι οι μετοχές συνέχισαν τα κέρδη τους από τα τέλη του 2023 και ο S&P 500 έφτασε σε νέο υψηλό όλων των εποχών. Ωστόσο, οι γεωπολιτικές ανησυχίες εξακολουθούν να υφίστανται, ιδίως λόγω των επιθέσεων από τους αντάρτες Χούτι σε εμπορικές θαλάσσιες μεταφορές στην Ερυθρά Θάλασσα. Και τα κρατικά ομόλογα έχασαν επίσης έδαφος καθώς οι επενδυτές μείωσαν τις προσδοκίες τους για τις πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών το 1ο τρίμηνο.

Τι συνέβη τον Ιανουάριο

Τον Ιανουάριο σημειώθηκαν αρκετές εξελίξεις για τις αγορές, αλλά μια σημαντική ήταν ότι οι ελπίδες για μια ήπια προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας συνεχίστηκαν, πράγμα που σήμαινε ότι τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου διατήρησαν τη δυναμική τους από τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Για παράδειγμα, τα στοιχεία των ΗΠΑ εξέπληξαν για άλλη μια φορά ανοδικά, με την ανάπτυξη του τέταρτου τριμήνου να τρέχει με ετήσιο ρυθμό +3,3%, ενώ το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε στο 3,7% τον Δεκέμβριο. Αυτό επαναλήφθηκε και σε διάφορες έρευνες, με τον δείκτη καταναλωτικού κλίματος του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν να αυξάνεται σε υψηλό δυόμισι ετών τον Ιανουάριο.

Ομοίως στη ζώνη του ευρώ, αν και η ανάπτυξη ήταν πιο αδύναμη, η οικονομία απέφυγε απροσδόκητα μια τεχνική ύφεση το τέταρτο τρίμηνο, καθώς το ΑΕΠ παρέμεινε αμετάβλητο, αντί να συρρικνωθεί κατά -0,1% όπως αναμενόταν, αναφέρει η Deutsche Bank.

Ενίσχυση

Αυτή η θετική δυναμική βοήθησε τις παγκόσμιες μετοχές να ενισχυθούν ως επί το πλείστον, με τον S&P 500 (+1,7%) και τον ευρωπαϊκό STOXX 600 (+1,5%) να σημειώνουν τρίτη συνεχόμενη μηνιαία άνοδο. Επιπλέον, οι μετοχές των περιφερειακών τραπεζών έχασαν έδαφος αφού η NY Community Bancorp ανέφερε ζημία στις 31 Ιανουαρίου μετά την αύξηση των αναμενόμενων ζημιών από δάνεια σε εμπορικά ακίνητα. Επιπλέον, οι κινεζικές μετοχές δεν συμμετείχαν στα ευρύτερα κέρδη εν μέσω ανησυχιών για τις οικονομικές προοπτικές, με τον CSI 300 (-6,3%) να χάνει έδαφος για 6ο συνεχόμενο μήνα και να κλείνει σε χαμηλό 5ετίας.

Ένας άλλος σημαντικός καταλύτης ήταν η γεωπολιτική, καθώς τα χτυπήματα των ανταρτών Χούτι στην εμπορική ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα οδήγησαν σε σημαντική διακοπή της εφοδιαστικής αλυσίδας. Και με τη σειρά τους, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο απάντησαν με αεροπορικές επιδρομές κατά των ανταρτών. Σε αυτό το πλαίσιο, οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν και πάλι τον Ιανουάριο μετά από τρεις μηνιαίες μειώσεις, με το αργό Brent να αυξάνεται +6,1% στα 81,71 δολάρια/βαρέλι.

Ομόλογα

Εν τω μεταξύ, τα κρατικά ομόλογα δυσκολεύτηκαν επίσης καθώς αξιωματούχοι των κεντρικών τραπεζών απώθησαν την προοπτική περικοπών επιτοκίων στο πρώτο τρίμηνο. Για παράδειγμα, μια μείωση επιτοκίων από τη Fed μέχρι τον Μάρτιο είχε πλήρως τιμολογηθεί στα τέλη του 2023, αλλά μειώθηκε σε πιθανότητα μόλις 35% μέχρι το τέλος του μήνα.

Ομοίως στην ΕΚΤ, η πιθανότητα περικοπής μέχρι τον Μάρτιο μειώθηκε από 65% σε 23% κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου. Έτσι, οι επενδυτές εξακολουθούν να αναμένουν ότι οι μειώσεις επιτοκίων θα γίνουν αρκετά σύντομα, αλλά όχι το πρώτο τρίμηνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών