Ένα ακόμη πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας είναι έτοιμη να προτείνει η ΕΕ ενόψει της συμπλήρωσης της δεύτερης επετείου από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η δέσμη μέτρων, η οποία θα είναι η 13η από την έναρξη του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, θα περιλαμβάνει προτάσεις για κυρώσεις σε βάρος δεκάδων ακόμη ατόμων και οντοτήτων από τη Ρωσία, καθώς και έναν μικρό αριθμό μέτρων που επικεντρώνονται στη συνεχή ικανότητα της Μόσχας να ξεπερνά τις διεθνείς κυρώσεις και να αποσπά κρίσιμη δυτική τεχνολογία, που διευκολύνει τα σχέδιά της ειδικά στο πεδίου του πολέμου.

O σκληρός Απρίλης

Οι πρεσβευτές της ΕΕ ενημερώθηκαν για τις λεπτομέρειες το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας. Νέοι οικονομικοί περιορισμοί είναι επίσης στα σκαριά, αλλά είναι απίθανο να είναι έτοιμοι μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου. Τα μέτρα συντονίζονται με τις χώρες της G-7 αν και αναμένεται, ΕΕ και G-7 να εκδώσουν τα δικά τους διαφορετικά πακέτα κυρώσεων πριν από την επέτειο.

Όσον αφορά στην ΕΕ, στόχος είναι να ολοκληρώσει και να υιοθετήσει ένα σχέδιο για την παροχή νέας οικονομικής βοήθειας στο Κίεβο, αφού οι ηγέτες του μπλοκ συμφώνησαν σε ένα πολυετές πακέτο στήριξης 50 δισεκατομμυρίων ευρώ την περασμένη εβδομάδα. Αυτή η βοήθεια αποκτά επείγοντα χαρακτήρα, καθώς δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από την πλευρά των ΗΠΑ συνεχίζουν να μπλοκάρονται στο Κογκρέσο.

Μια μικρή ομάδα κρατών μελών πίεζε την ΕΕ να επεκτείνει τις κυρώσεις της σε περισσότερους τομείς και βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών, του υγρού φυσικού αερίου και των μετάλλων, αλλά η υιοθέτηση ορισμένων από αυτά τα μέτρα συναντούν αντιστάσεις από πολλές χώρες.

Μεγάλο μέρος της πρόσφατης εστίασης της ΕΕ επικεντρώθηκε στην επιβολή των υφιστάμενων περιορισμών καθώς η Ρωσία συνεχίζει να βρίσκει τρόπους εισαγωγής βασικών τεχνολογιών που χρησιμοποιεί σε όπλα ή είναι απαραίτητες για να τα κατασκευάσει. Το μπλοκ προχωρά επίσης με σχέδια να εφαρμόσει έναν φόρο στα κέρδη που δημιουργούνται από τα «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή