Η πολυπόθητη ομοφωνία κατακτήθηκε, τα 50 δισεκατομμύρια για την Ουκρανία εγκρίθηκαν – τέλος καλό, όλα καλά;
Δυστυχώς όχι: δεν υπάρχει «τέλος»: η στέπα είναι χιονισμένη και παγωμένη, οι Ουκρανοί και Ρώσοι πολεμιστές χωμένοι στα αμπρί τους προσπαθούν να μην κοκαλιάσουν και ελπίζουν να μην πέσει κάποια οβίδα πάνω τους, αλλά «ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει», σε δύο μήνες θα έχουμε 1η Απριλίου, η άνοιξη θα εισβάλλει – όχι στις καρδιές αλλά στα όπλα.
Οργανώνουν ήδη κάποια νέα «εαρινή επίθεση» οι Ουκρανοί; Ή μήπως οι Ρώσοι;
Και απλώς θα έχουμε ξανά, όπως πέρυσι, εξάντληση των αποθεμάτων βομβών και βλημάτων όλης της υφηλίου χωρίς να υπάρξει αλλαγή ή θα σπάσει κάπου το μέτωπο;
Και πού είναι πιθανότερο να σπάσει;
Τον Νοέμβριο, όταν πια είχε φανεί πως η ουκρανική αντεπίθεση είχε αποτύχει, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Βαλέρι Ζαλούζνι παραδέχθηκε αυτό που έβλεπαν όλοι και αξιολόγησε την κατάσταση ως «αποτελματωμένη» – ο πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι έσπευσε να διαγνώσει ότι απλώς ο στρατηγός κουράστηκε, «δεν υπάρχει τέλμα».
Αν μετράμε νεκρούς και τραυματίες πράγματι, έχει απόλυτο δίκιο ο πρόεδρος, συνεχώς αυξάνονται.
Μάθαμε προχθές, πως ο πρόεδρος ζήτησε την παραίτηση του στρατηγού αλλά αυτός αρνήθηκε – εν μέσω πολέμου, δεν είναι αστεία πράγματα αυτά.
Και ενώ ως τώρα ψάχναμε να βρούμε ρωγμές και διενέξεις στη Μόσχα που θα υπονόμευαν τον Πούτιν, τώρα πρέπει να αναρωτιόμαστε τι συμβαίνει στο Κίεβο.
Επιπλέον, στη Ρωσία ορίστηκαν ήδη προεδρικές εκλογές για τις 17 Μαρτίου ενώ στην Ουκρανία οι προεδρικές εκλογές που θα γίνονταν τέλη Μαρτίου δεν θα γίνουν – μήπως, πράγματι, για τη Ρωσία αυτό που συμβαίνει δεν είναι τελικά παρά «ειδική στρατιωτική επιχείρηση»;
Αν πάλι η κατάσταση είναι τέλμα, δεν θα πουν οι αντίπαλοι του Ζελένσκι «γιατί να μην κάνουμε εκλογές;».
Τα περίφημα οικονομικά μέτρα της Δύσης κατά της Ρωσίας για τα οποία κάθε τόσο μας υπόσχονταν «σε λίγο θα δείτε την αποτελεσματικότητά τους» δεν την έδειξαν ποτέ, ανακτορικό πραξικόπημα δεν έγινε, ο τσάρος έχει εφεδρείες υλικές και ανθρώπινες να συνεχίσει.
Ενώ η Ουκρανία έχει ματώσει· τα ρεπορτάζ μιλάνε για κουρασμένους, πονεμένους, εξουθενωμένους στρατιώτες που ζουν το αδιέξοδο που βλέπει ο αρχηγός τους.
Πολεμούν δύο χρόνια τώρα και δεν υπάρχουν εφεδρείες να τους αντικαταστήσουν – εκτός από δισεκατομμύρια και όπλα θα στείλει και στρατιώτες η Δύση;
Ο Απρίλιος πλησιάζει, τα 50 δισεκατομμύρια θα πρέπει να διατεθούν για την αναστήλωση της Ουκρανίας, την ίαση των πληγών και τον μετριασμό του πόνου, όχι για τη συνέχιση του πολέμου και της σφαγής.
Latest News
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται
Βουλιμία
Είναι γνωστό ότι μεταξύ των θανάσιμων αμαρτημάτων περιλαμβάνεται και η βουλιμία…
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα
Η Γαλλία σε κρίση και η Ευρώπη σε περιδίνηση
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται να αναδείξει τα συνολικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης