Στις αγορές με 6ετές ομόλογο, που μπορεί να ανακληθεί στην πενταετία, βγήκε το πρωί η Alpha Bank.
Το βιβλίο προσφορών έχει ήδη ανοίξει, και η τράπεζα εκτιμά ότι θα αντλήσει 400 εκατ. ευρώ από την έκδοση (6.25NC5.25) που ωριμάζει στις 12 Μάϊου του 2030.
Οι πρώτες σκέψεις για το κουπόνι της έκδοσης (IPTs) δίνουν απόδοση 5,5%. Το βιβλίο θα κλείσει εντός της ημέρας. Οι προσφορές που έχουν υποβληθεί ξεπερνούν ήδη το 1 δισ. ευρώ.
Η Alpha Bank έχει αναθέσει να τρέξουν την έκδοση από κοινού στις Citi, Deutsche Bank, JP Morgan, Société Générale και UniCredit.
Οι υπόλοιπες τράπεζες
Οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν τις εκδόσεις ομολόγων με μειούμενα επιτόκια. Σύμφωνα με τους προγραμματισμούς, με ομολογιακές εκδόσεις οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα αντλήσουν φέτος από τις αγορές πάνω από 3 δισ. ευρώ για την κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL).
Η Eurobank πρόσφατα βγήκε στις αγορές και άντλησε 300 εκατ. ευρώ με ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης Tier2, 10ετούς διάρκειας κι το τελικό επιτόκιο ανήλθε στο 6,375%. Το ομόλογο έχει ημερομηνία λήξης στις 25 Απριλίου 2034, με δυνατότητα ανάκλησης στις 25 Aπριλίου 2029 (10.25NC5.25), και ετήσιο τοκομερίδιο 6,25%.
Είχε προηγηθεί η έξοδος στις αγορές της Τράπεζας Πειραιώς, αρχές Ιανουαρίου προχώρησε στην έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης Tier 2 ύψους €500 εκατ., με κουπόνι 7,250%, προσελκύοντας το ενδιαφέρον σημαντικού αριθμού θεσμικών επενδυτών.
Το συνολικό βιβλίο εντολών της συναλλαγής ξεπέρασε το €1,8 δισ., υπερκαλύπτοντας κατά περισσότερο από 3,7 φορές τον στόχο της έκδοσης. Με βάση το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, η τελική απόδοση διαμορφώθηκε στο 7,375%, έναντι αρχικού στόχου 7,750%, με ποσοστό άνω του 75% της έκδοσης να διατίθεται σε ξένους θεσμικούς επενδυτές.