Όλες τις μεταφορές μέσω της Ερυθράς Θάλασσας προτίθεται να διακόψει η BP μετά την κλιμάκωση των επιθέσεων κατά της εμπορικής ναυτιλίας από μαχητές Χούθι.

«Υπό το φως της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας για τη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα, η BP αποφάσισε να διακόψει προσωρινά όλες τις διελεύσεις μέσω της Ερυθράς Θάλασσας», ανέφερε ο κολοσσός πετρελαίου και φυσικού αερίου σε ανακοίνωσή της.

BP: Εισέρχεται στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ιαπωνίας

Μετά την είδηση, η κύρια τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 7,9%, γεγονός που αποτελεί ίσως το πιο ανησυχητικό σημάδι διαταραχής των ενεργειακών ροών μετά τις επιθέσεις. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ σημείωσαν επίσης άνοδο.

Η BP ομως δεν είναι η μόνη. Ήδη οι μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο δήλωσαν τις τελευταίες ημέρες ότι θα αναστείλουν τις μεταφορές μέσω της πλωτής οδού με κύρια αιτία το κύμα επιθέσεων. Αρκετοί ιδιοκτήτες δεξαμενόπλοιων τόνιοσαν επίσης ότι επιμένουν σε επιλογές που τους δίνουν το δικαίωμα να αποφεύγουν την περιοχή.

«Θα διατηρήσουμε αυτή την προληπτική παύση και θα την θέσουμε υπό συνεχή επανεξέταση, με την επιφύλαξη των συνθηκών όπως αυτές εξελίσσονται στην περιοχή», ανέφερε η δήλωση της BP. Η απόφαση ισχύει για όλα τα πλοία που διαθέτει η εταιρεία και για όλα όσα μισθώνει.

Τι σημαίνει η παύση

Η αποφυγή της Ερυθράς Θάλασσας σημαίνει ότι τα πλοία δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη διώρυγα του Σουέζ της Αιγύπτου, αναγκάζοντάς τα να διανύσουν τον μακρύ δρόμο γύρω από την Αφρική. Με τον τρόπο αυτό, τα ταξίδια επιμηκύνονται κατά χιλιάδες μίλια, οι παραδόσεις φορτίων καθυστερούν και το κόστος των καυσίμων διογκώνεται. Αυξάνει επίσης τη ζήτηση για πλοία.

Μια εταιρεία πληρώματος που τοποθετεί χιλιάδες πληρώματα σε πλοία από μια δεξαμενή περισσότερων από 44.000 εργαζομένων δήλωσε νωρίτερα στο Bloomberg ότι συμβουλεύει τους πλοιοκτήτες να εξετάσουν εναλλακτικές λύσεις αντί της Ερυθράς Θάλασσας.

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εξετάζουν επειγόντως ένα σχέδιο για τη διασφάλιση της Ερυθράς Θάλασσας, μέσω της οποίας πρέπει να διέρχεται περίπου το 12% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου.

Η BP δήλωσε ότι η ευημερία του πληρώματός της αποτελεί προτεραιότητα της εταιρείας, υπογραμμίζοντας ότι οι εμπορικές πιέσεις περνούν προς το παρόν σε δεύτερη μοίρα στη λήψη αποφάσεων της εταιρείας.

Η διώρυγα έχει αναδειχθεί ως η κύρια διαδρομή για το παγκόσμιο εμπόριο υγροποιημένου φυσικού αερίου τα τελευταία δύο χρόνια, ενισχυμένη από την όρεξη της Ευρώπης για το υπερ-ψυχρό καύσιμο ως κύριο υποκατάστατο του ρωσικού φυσικού αερίου που διοχετεύεται με αγωγούς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή