Σχεδόν τα δύο τρίτα, το 63% των νεαρών ενηλίκων πιστεύουν ότι το χρηματιστήριο είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να χτίσετε πλούτο και να επενδύσετε, αλλά πολλοί δεν συμμετέχουν, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Youth & Money στις ΗΠΑ από το CNBC και το Generation Lab.

Σχεδόν οι μισοί, το 48%, δεν έχουν αρκετές αποταμιεύσεις για να καλύψουν έξοδα διαβίωσης άνω των δύο μηνών. Παρά το γεγονός ότι κερδίζουν περισσότερα, πολλοί ενήλικες και millennials Gen Z δυσκολεύονται να βρουν χώρο στους προϋπολογισμούς τους για να επενδύσουν.

Θέλουν να επενδύσουν αλλά δεν μπορούν

Σήμερα, το 63% των νεαρών ενηλίκων πιστεύει ότι το χρηματιστήριο είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να βγάλει χρήματα επενδύοντας, αλλά πολλοί δεν συμμετέχουν, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Youth & Money στις ΗΠΑ από το CNBC και το Generation Lab. Στην πραγματικότητα, το 61% δεν αποταμιεύει για συνταξιοδότηση κάθε μήνα.

Πιστωτική κάρτα: Δεν είναι αποταμίευση, είναι δανεισμός – Περίπου οι μισοί millenials το παραβλέπουν

Στην έρευνα συμμετείχαν 1.013 άτομα ηλικίας 18 έως 34 ετών στις ΗΠΑ στα τέλη Ιανουαρίου.

Ένας κύριος λόγος είναι τα υψηλότερα έξοδα που έχουν περιορίσει την ικανότητά τους να βάζουν χρήματα στην άκρη για αποταμιεύσεις και επενδύσεις. Μόνο το 11% έχει αρκετές αποταμιεύσεις για να καλύψει το κόστος ζωής για περισσότερο από ένα χρόνο εάν δεν είχε εισόδημα, ενώ το 48% δεν μπορεί να καλύψει έξοδα άνω των δύο μηνών, σύμφωνα με την έκθεση.

«Δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε αυτό», είπε στο CNBC ο Σάιρους Μπεσλός, ιδρυτής του Generation Lab.

Κερδίζουν περισσότερα από πέρυσι

Παρόλο που οι νεότεροι ενήλικες κερδίζουν λίγο περισσότερο από ένα χρόνο πριν, δυσκολεύονται να αποταμιεύσουν για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και να επενδύσουν σε λογαριασμούς συνταξιοδότησης καθώς παλεύουν με το υψηλό κόστος ζωής. Είναι ένας σημαντικός παράγοντας στον οποίο θα επικεντρωθεί η ηλικιακή ομάδα στην επερχόμενη περίοδο των προεδρικών εκλογών.

«Μειώνουν τα κόστη, δίνουν λιγότερα φιλοδωρήματα, προσπαθούν να ξοδεύουν λιγότερα όταν τρώνε έξω … ζώντας με γονείς… δεν συμπεριφέρονται σαν να είναι η οικονομία τόσο καλή όσο είναι», είπε ο Μπεσλός.

«Οι άνθρωποι θέλουν να επενδύσουν αλλά γενικά δεν μπορούν»

Οι περισσότεροι νεότεροι ενήλικες κερδίζουν λίγο περισσότερα χρήματα από ό,τι πριν από 12 μήνες (32%), πολύ περισσότερα (10%) ή περίπου τα ίδια (31%), σύμφωνα με την έρευνα Youth & Money in the USA.

Ωστόσο, «η γενιά δεν έχει πραγματικά εξοικονομήσει πολλά μετρητά», τόνισε στο CNBC ο Κλίφορντ Κορνέλ, πιστοποιημένος οικονομικός σχεδιαστής και συνεργάτης χρηματοοικονομικός σύμβουλος στο Bone Fide Wealth στη Νέα Υόρκη.

Δεν αποταμιεύουν

«Αυτό είναι πολύ ενδεικτικό του γιατί περισσότεροι άνθρωποι δεν αποταμιεύουν για συνταξιοδότηση, γιατί οι άνθρωποι θέλουν να επενδύσουν αλλά γενικά δεν μπορούν αυτή τη στιγμή», είπε.

Μόνο το 3% λέει ότι κάνει αρκετά για να είναι «εξαιρετικά άνετο» και το 18% λέει ότι έχει αρκετά για να «ζήσει αρκετά άνετα», ενώ το 38% περιγράφει τον εαυτό του ότι ζει από μισθό σε μισθό.

«Ξέρουν ότι πρέπει να έχουν αποθέματα μετρητών. Γνωρίζουν ότι πρέπει να έχουν έξοδα μερικών μηνών προτού αρχίσουν να ψάχνουν να επενδύσουν στους λογαριασμούς συνταξιοδότησής τους», είπε ο Κορνέλ.

Όταν ρωτήθηκαν για τις ρυθμίσεις διαβίωσής τους, το 40% είπε ότι ζει με την οικογένεια ενώ το 27% έχει συγκάτοικο. Μόνο το 13% ζουν μόνοι τους, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Ο αριθμός των νεαρών ενηλίκων που εξακολουθούν να ζουν με τους γονείς τους είναι σε ιστορικά υψηλά επίπεδα λόγω του μη προσιτού κόστους στέγασης, σύμφωνα με τη Σούζαν Μ. Γουότσερ, καθηγήτρια ακινήτων και οικονομικών στο The Wharton School του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

«Αυτό μας γυρίζει πίσω στο 1940, στο τέλος της Μεγάλης Ύφεσης», είπε η Γουότσερ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή