Οι Millenials που έχουν πιστωτική κάρτα «τινάζουν τη μπάνκα στον αέρα», σαν να είναι… τσάμπα χρήματα.

Τα χρέη των μισών σχεδόν Millennials, δηλαδή ηλικιών 27 μέχρι 42 ετών, σε πιστωτικές κάρτες είναι περισσότερα από τις αποταμιεύσεις τους.

Κόκκινα δάνεια: Οι προτάσεις ρυθμίσεων και διαγραφών από τους servicers στους οφειλέτες

Αυτό αποκαλύπτει η «Ετήσια Έκθεση Έκτακτης Αποταμίευσης Έκτακτης Ανάγκης 2023» της Bankrate στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία το 45% των millennials και το 44% των Gen X (ηλικίες 43 έως 58) δηλώνουν ότι τα χρωστούν περισσότερα στις πιστωτικές τους κάρτες από όσα χρήματα έχουν αποταμιεύσει για μια έκτακτη ανάγκη.

Από την άλλη πλευρά, μόνο το 25% των boomers (ηλικίες 59 έως 77 ετών) και περίπου το 38% των Gen Zers (ηλικίας 18 έως 26 ετών) λένε ότι έχουν περισσότερα χρέη πιστωτικών καρτών από ό,τι αποταμιεύσεις, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση.

Οι Gen X είναι, επίσης, πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν μια πιστωτική κάρτα για να πληρώσουν μια ξαφνική δαπάνη 1.000 δολαρίων αντί για τις αποταμιεύσεις τους.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι και οι δύο αυτές ομάδες βασίζονται υπερβολικά στις πιστωτικές κάρτες, σχολιάζει στο CNBC η Μελίντα Όπερμαν, επικεφαλής εξωτερικών υποθέσεων, στο Credit.org.

Δεν είναι δωρεάν η πιστωτική κάρτα

«Όταν ολόκληρες γενιές έχουν περισσότερα χρέη από αποταμιεύσεις, αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες ως ταμείο έκτακτης ανάγκης», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «αυτό πρέπει να σταματήσει!»

Πολλοί millennials και Gen X βλέπουν την πιστωτική τους κάρτα ως «δεδομένο ταμείο έκτακτης ανάγκης», λέει ο Ματ Σουλτζ, επικεφαλής πιστωτικός αναλυτής της LendingTree.

Όμως, αυτή είναι μια αντιμετώπιση που μπορεί να παγιδεύσει κάποιον σε μεγάλα χρέη συν τω χρόνω.

Παρόλο που οι πιστωτικές κάρτες δίνουν τη δυνατότητα να εξοφλήσει κανείς μια αγορά με δόσεις, οι τόκοι για την απλήρωτη οφειλή μπορούν επίσης να εκτινάξουν το χρέος στην κάρτα χωρίς να το καταλάβει.

Όπως λέει με απλά λόγια ο Μαρκ Χάμρικ, ανώτερος οικονομικός αναλυτής της Bankrate, η πιστωτική κάρτα δεν αντικαθιστά την αποταμίευση, γιατί η αποταμίευση είναι ουσιαστικά τα δικά μας δωρεάν χρήματα.

Τους τελευταίους μήνες, ο υψηλός πληθωρισμός κάνει πιο δύσκολη την αποταμίευση για πολλούς, ανεξαρτήτως ηλικίας. Σχεδόν το 70% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η ακρίβεια τους έκανε να αποταμιεύουν λιγότερα, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 49% τον Ιανουάριο του 2022.

Πώς να τα ισορροπήσετε

Εάν είστε από εκείνους που έχουν μεγαλύτερο χρέος στην πιστωτική κάρτα από ό,τι αποταμιεύσεις, εστιάστε πρώτα στην εξόφληση του χρέους, προτείνει η Μελίντα Όπερμαν.

«Εξοφλήστε πρώτα το χρέος και μετά βάλτε στην άκρη όσα χρήματα πληρώνατε κάθε μήνα για να εξυπηρετήσετε αυτό το χρέος», λέει.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να εξοικονομεί κανείς κάποια χρήματα, όσα επιτρέπει στον καθένα το εισόδημά του και τα πάγια έξοδά του και να μη στηρίζεται στην πιστωτική κάρτα, η οποία ισοδυναμεί με δανεισμό και μάλιστα ακριβό. Και αυτό να γίνει συνήθεια, ακόμη και εάν είναι κανείς αναγκασμένος να καταβάλλει κάθε μήνα ένα σημαντικό μέρος του εισοδήματός του για την αποπληρωμή χρεών.

«Η ενίσχυση των αποταμιεύσεών σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τη συσσώρευση περισσότερων χρεών σε πιστωτικές κάρτες όταν αντιμετωπίσετε απρόβλεπτες δαπάνες στο μέλλον», επισημαίνει η Όπερμαν.

Η αποταμίευση είναι το κλειδί για να σπάσει ο κύκλος του χρέους από τον οποίο τόσοι πολλοί άνθρωποι φαίνεται ότι δεν μπορούν να ξεφύγουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή