Η Moody’s στη νέα της, τελευταία έκθεση προβλέπει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει ως το τέλος του 2024 το βασικό επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησης σε ευρώ από 4,50% σήμερα σε 3,25%. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει σε τέσσερις μειώσεις από 25 μονάδες βάσης η κάθε μια και να οδηγήσει το κόστος δανεισμού σε δολάρια από το 5,25% με 5,50% σήμερα σε 4,25% με 4,50%. Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης προβλέπει επίσης ότι η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) θα προχωρήσει φέτος σε δύο μειώσεις στο βασικό επιτόκιο δανεισμού. Σε μια τέτοια περίπτωση το κόστος δανεισμού σε στερλίνες αναμένεται ότι θα υποχωρήσει από 5,25% σήμερα σε 4,75% ή ακόμη και πιο κάτω.

Moody’s: Εξάμηνο – φωτιά για την ΕΚΤ, όλοι θα έχουν δίκιο για τα επιτόκια, αλλά θα μειωθούν τον Ιούνιο

Ο νέος «χρησμός» της Moody’s δίνεται την ώρα που οι κεντρικές τράπεζες επιδιώκουν να πατήσουν φρένο στις προσδοκίες των αγορών για πολύ σύντομες και πολύ μεγάλες μειώσεις επιτοκίων –οι οποίες τώρα αναμένεται να γίνουν αργότερα και να έχουν μικρότερη έκταση. Αυτό άλλωστε είναι το μήνυμα που προσπαθούν να περάσουν με κάθε τρόπο από τον Ιανουάριο και μετά οι επικεφαλής της ΕΚΤ και FED, Κριστίν Λαγκάρντ και Τζερόμ Πάουελ αντίστοιχα, αλλά και ο διοικητής της BoE, Άντριου Μπέιλι.

Κι αυτό επειδή την ώρα που σε Ευρώπη και ΗΠΑ υπάρχουν σημάδια αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, οι κεντρικοί τραπεζίτες εξακολουθούν να ανησυχούν για τις υψηλές τιμές.

Οι προβλέψεις για την ΕΚΤ

Η Moody’s κάνει εκτεταμένη αναφορά στις προκλήσεις πολιτικής που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η ΕΚΤ διατήρησε τον Ιανουάριο το βασικό επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησης του ευρώ αμετάβλητο στο 4,50%, ενώ το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων διαμορφώνεται στο 4%. Την ίδια στιγμή η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ χαρακτήρισε οποιαδήποτε συζήτηση για μειώσεις επιτοκίων ως πρόωρη. «Ακόμα κι έτσι, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ έκτοτε έχουν στείλει ανάμεικτα μηνύματα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των μειώσεων των επιτοκίων: ορισμένοι ευνοούν την ανάληψη δράσης νωρίς (για μείωση στο κόστος δανεισμού), ενώ άλλοι σηματοδοτούν πιθανή μείωση επιτοκίων το καλοκαίρι», σημειώνεται από τη Moody’s δείχνοντας τις διαφορετικές γνώμες που φαίνεται να υπάρχουν μέσα στους κόλπους της ΕΚΤ.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν μετά την τελευταία συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας «υπογραμμίζουν την πρόκληση της ΕΚΤ: ο ρυθμός αποπληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ επιβραδύνθηκε τον Ιανουάριο, με το δομικό πληθωρισμό να υποχωρεί μόνο στο 3,3% από 3,4% τον Δεκέμβριο, ενώ η οικονομική ανάπτυξη παρέμεινε στάσιμη τους τελευταίους τρεις μήνες του περασμένου έτους. Αναμένουμε ότι η ΕΚΤ θα μειώσει το κύριο επιτόκιο βασικής αναχρηματοδότησης στο 3,25% έως το τέλος του 2024» από 4,5% σήμερα, αναφέρει η Moody’s.

Τα επιτόκια της FED

Οι κεντρικές τράπεζες θέλουν να αποφύγουν μειώσεις επιτοκίων που θα γίνουν πολύ σύντομα και πολύ επιθετικά και στρέφονται σε λιγότερες μειώσεις που θα πραγματοποιηθούν αργότερα, προειδοποιεί συνολικά η Moody’s. Ο οίκος αξιολόγησης επικαλείται τις πιο πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος προειδοποίησε πως η FED θα ήθελε να δει ακόμη περισσότερες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί προς το στόχο του 2%.

«Δεδομένης της κατεύθυνσης των στοιχείων για τον πληθωρισμό τους τελευταίους έξι μήνες, πιστεύουμε ότι η FED θα αποκτήσει την εμπιστοσύνη που αποζητά ώστε να ξεκινήσει τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων το δεύτερο τρίμηνο (του 2024). Διατηρούμε την προηγούμενη πρόβλεψή μας και αναμένουμε τέσσερις μειώσεις κατά 25 μονάδες βάσης (η κάθε μια) φέτος, οδηγώντας το επιτόκιο δανεισμού των ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο 4,25% με 4,50% έως τον Δεκέμβριο του 2024», αναφέρει ο οίκος.

Το κόστος δανεισμού σε στερλίνες

Η Τράπεζα της Αγγλίας από την πλευρά της αποφάσισε τον Ιανουάριο να διατηρήσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο 5,25%, με δύο μέλη μάλιστα της επιτροπής χάραξης νομισματικής πολιτικής να επιλέγουν αυξήσεις επιτοκίων και ένα να ψηφίζει για μείωση. Η Τράπεζα της Αγγλίας αναγνώρισε ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση αφού μειώνεται, αλλά οι πιο πρόσφατες προβλέψεις της για τον πληθωρισμό δεν προβλέπουν συνεχή πτώση μέχρι το στόχο του 2% πριν τις αρχές του 2026. Η κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 2,75% μέχρι το τέλος του έτους και θα παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2% μέχρι το 2025. Σε κάθε περίπτωση, η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) βλέπει τους κινδύνους για τον πληθωρισμό από τις εγχώριες πιέσεις τιμών και μισθών πιο ισορροπημένους από ό,τι πριν. Ως εκ τούτου, «πιστεύουμε ότι η BoE θα μειώσει το βασικό επιτόκιο πιο σταδιακά από ό,τι αναμένουν επί του παρόντος οι χρηματοπιστωτικές αγορές, καθιστώντας απίθανη τη μείωση των επιτοκίων πριν από το καλοκαίρι. Αναμένουμε ότι η BoE θα είναι πιο αργή στη μείωση των επιτοκίων από τη FED ή την ΕΚΤ. Αναμένουμε δύο μειώσεις των τραπεζικών επιτοκίων φέτος», εκτιμά η Moody’s.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή