Τη διάθεση της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για ανάληψη ελληνικού ρίσκου, όπως αυτή εκδηλώνεται από τη ζήτηση για εγχώρια assets μετά την επιστροφή της χώρας στην επενδυτική κατηγορία, έσπευσαν να εκμεταλλευτούν στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας.

Συνολικά μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα άντλησαν 1,8 δισ. ευρώ μέσω ομολόγων, κινητοποιώντας μάλιστα πολλαπλάσια κεφάλαια που ξεπέρασαν τα 7 δισ. ευρώ στα βιβλία προσφορών που άνοιξαν για τη διάθεση των νέων τίτλων.

Τράπεζες: Σκληρή μάχη για τα spreads στα δάνεια

Οι στόχοι

Με τον τρόπο αυτό πλησίασαν ακόμη περισσότερο στον τελικό στόχο για το συνολικό δείκτη κεφαλαιακής τους επάρκειας, που πρέπει να αναρριχηθεί, στο πλαίσιο της υποχρέωσης MREL (ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις) πάνω από το 27% έως την Πρωτοχρονιά του 2026.

Συγκεκριμένα, κάλυψαν το 1/3 περίπου της απόστασης που υπήρχε στο τέλος του 2023.

Παράλληλα, μείωσαν το κόστος χρηματοδότησής τους, καθώς τα επιτόκια υποχώρησαν σημαντικά σε σύγκριση με τις εκδόσεις της περυσινής χρονιάς, οι οποίες είχαν επηρεαστεί από το υψηλό κόστος χρήματος στη ζώνη του ευρώ.

Κι αυτό διότι η έξοδος του ελληνικού δημοσίου από την κατηγορία των σκουπιδιών και η προοπτική ανάλογης αναβάθμισης των πιστωτικών ιδρυμάτων σύντομα από τους οίκους αξιολόγησης, ενδεχομένως μέσα στην τρέχουσα χρονιά, οδήγησε στην αποκλιμάκωσή τους.

Οι τάσεις αυτές αποτυπώνονται και στη δευτερογενή αγορά, όπου οι υφιστάμενοι τίτλοι διαπραγματεύονται ήδη με χαμηλότερες αποδόσεις σε σχέση με την αρχική τους έκδοση και με τις τιμές σημαντικά υψηλότερα της ονομαστικής τους αξίας.

Η στρατηγική

Όπως επισημαίνουν τραπεζικοί κύκλοι, η διαμόρφωση της κεφαλαιακής ισχύς σε αυτή τη φάση σε όσο το δυνατόν υψηλότερα επίπεδα σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την έναρξη των συζητήσεων με τον επόπτη για τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2023.

Οι πρώτες επαφές για το θέμα έχουν ξεκινήσει από πέρυσι, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη άνοιξη, μετά τις ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα της περυσινής χρήσης, οι οποίες θα ολοκληρωθούν στις αρχές Μαρτίου.

Στο πλαίσιο αυτό, οι διοικήσεις των τραπεζών θέλουν να έχουν στη φαρέτρα τους όσο το δυνατόν περισσότερα όπλα για να αμβλύνουν τις όποιες ανησυχίες της Φρανκφούρτης, προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους μετά από 16 χρόνια.

Στην αγορά θεωρείται πάντως προεξοφλημένη η θετική απόκριση του SSM για μερίσματα συνολικού ύψους 850 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διανεμηθούν μετά την έγκριση των τακτικών γενικών συνελεύσεων των τραπεζών το ερχόμενο καλοκαίρι.

Τα επιχειρησιακά πλάνα

Η υποχώρηση των επιτοκίων για την άντληση κεφαλαίων και ρευστότητας από τις αγορές, αλλά και η προοπτική περαιτέρω αποκλιμάκωσής τους όταν ξεκινήσει η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ, λειτουργεί υποστηρικτικά στην κερδοφορία τους.

Στη βάση αυτής της παραδοχής είναι σχεδιασμένα τα επιχειρησιακά πλάνα της ερχόμενης τριετίας που θα παρουσιαστούν κατά τις ανακοινώσεις των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων τις επόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, τα καθαρά κέρδη των τεσσάρων συστημικών ομίλων κινήθηκαν πέρυσι γύρω από τη ζώνη των 4 δισ. ευρώ.

Στόχο των τραπεζών αποτελεί η διατήρησή τους σε αυτά τα επίπεδα τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια.

Η μείωση λοιπόν των τόκων για τις εκδόσεις ομολόγων συμβάλει στην επιτυχή υλοποίηση του επιχειρησιακού τους σχεδιασμού, καθώς θα καλύψει μέρος των αναπόφευκτων απωλειών στα καθαρά τους έσοδα, λόγω της υποχώρησης των επιτοκίων στο δανειακό τους χαρτοφυλάκιο.

Το γεγονός ότι πάνω από το 90% των υφιστάμενων χορηγήσεων στα βιβλία τους είναι κυμαινόμενου επιτοκίου μπορεί να ευνόησε τις τράπεζες κατά τον κύκλο αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής μεταξύ Ιουλίου 2022 και Σεπτεμβρίου 2023, σήμερα όμως θεωρείται μειονέκτημα.

Οι τραπεζικές διοικήσεις πάντως εκτιμούν ότι η μείωση των εσόδων λόγω της προς κάτω αναπροσαρμογής του κόστους στα δάνεια θα καλυφθεί από τη μεγέθυνση του ενεργητικού μέσω πιστωτικής επέκτασης, την άνοδο των εισπράξεων από προμήθειες με την ανάπτυξη των τομέων wealth management και bancassurance, αλλά και τις υπεραξίες από το χαρτοφυλάκιο ακινήτων, καθώς η κτηματαγορά συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις