Υψηλότερα μερίσματα από οποτεδήποτε άλλοτε διανέμουν στους μετόχους τους οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, υποσχόμενες μάλιστα ακόμα υψηλότερες αποδόσεις στο μέλλον, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τους επενδυτές ως προς το μέλλον τους σε έναν πλανήτη που μεσοπρόθεσμα πρόκειται να απομακρυνθεί από τα ορυκτά καύσιμα.

Καύσιμα: Με νόμο έλεγχοι για το λαθρεμπόριο και από τις πετρελαϊκές

Οι πέντε κορυφαίες δυτικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου – BP , Chevron , Exxon Mobil , Shell και TotalEnergies – επέστρεψαν στους μετόχους πάνω από 111 δισεκατομμύρια δολάρια σε μερίσματα και επαναγορές μετοχών το 2023, σύμφωνα με υπολογισμό του Reuters.

Το ποσό αυτό ήταν ελαφρώς υψηλότερο από τα 110 δισεκατομμύρια δολάρια που επέστρεψαν το 2022, όταν τα κέρδη τους εκτινάχθηκαν στα 196 δισεκατομμύρια δολάρια, μετά την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν απότομα το 2023 στα 123 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου γεωπολιτικής αναταραχής και οικονομικής αβεβαιότητας, ο στόχος μας παρέμεινε αμετάβλητος: να προσφέρουμε με ασφάλεια υψηλότερες αποδόσεις και χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα», δήλωσε στους επενδυτές ο Διευθύνων Σύμβουλος της Chevron, Μάικ Γουίρθ, την περασμένη Παρασκευή.

Η στάση των επενδυτών

Επενδυτές όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία διατηρούν παραδοσιακά μετοχές των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών λόγω των σταθερών, μακροπρόθεσμων μερισμάτων τους. Ωστόσο, η άνοδος του τεχνολογικού τομέα, η απότομη πτώση των αποδόσεων των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών την τελευταία δεκαετία λόγω των υπερβολικών δαπανών και της αστάθειας των τιμών του πετρελαίου, καθώς και οι αυξανόμενες περιβαλλοντικές ανησυχίες οδήγησαν σε μείωση του ενδιαφέροντος για τον κλάδο.

Ο ενεργειακός τομέας αντιπροσώπευε το 4,4% της συνολικής στάθμισης του δείκτη S&P 500 μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, από περίπου 14% την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με στοιχεία της S&P.

Στο εσωτερικό του πετρελαϊκού κλάδου παρατηρείται χάσμα όσον αφορά τις στρατηγικές που ακολουθούν οι μεγάλοι παίκτες, με τη Chevron και την Exxon να επικεντρώνονται στην αυξανόμενη παραγωγή πετρελαίου, ενώ η BP, η TotalEnergies και η Shell επενδύουν υψηλότερο ποσοστό κεφαλαίων σε χαμηλές εκπομπές άνθρακα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ωστόσο τα μηνύματα προς τους επενδυτές σχετικά με τις αποδόσεις, όπως σημειώνει το Reuters, ήταν σε μεγάλο βαθμό τα ίδια τις τελευταίες ημέρες: Μείνετε μαζί μας και θα σας πληρώσουμε.

Η Shell, η Chevron και η TotalEnergies αύξησαν το μέρισμά τους στα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου, ενώ η BP αύξησε το ποσοστό των εξαγορών της. Η Exxon επέστρεψε 32 δισεκατομμύρια δολάρια στους μετόχους πέρυσι, κατατασσόμενη στην κορυφή του κλάδου.

Φόβος για το μέλλον

«Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι ο λιγότερο αγαπημένος τομέας των επενδυτών, επομένως η δαπάνη δισεκατομμυρίων σε μεγάλα μεγάλα έργα για ταμειακές ροές σε 5 χρόνια με αβέβαιες τάσεις ζήτησης είναι κάτι που δεν αποφασίζουν εύκολα οι επενδυτές», δήλωσε ο αναλυτής της Berstein Oswald Clint. «Μέσα στις εταιρείες, θυμούνται απόλυτα τις αμαρτίες των περασμένων επενδυτικών κύκλων και είναι αρκετά αποφασισμένοι να μην τις επαναλάβουν», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή