Οι τιμές πετρελαίου έχουν πέσει, αλλά, η αυξανόμενη παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ βοήθησε την ExxonMobil και τη Chevron να σημειώσουν τα δεύτερα μεγαλύτερα ετήσια κέρδη τους εδώ και μια δεκαετία.

Οι αμερικανικοί κολοσσοί πετρελαίου αύξησαν απότομα την παραγωγή τους στις ΗΠΑ το 2023, ακολουθώντας μια στρατηγική διπλασιασμού παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου που έχει πλήξει τη δέσμευσή τους για μείωση των εκπομπών, θεωρούν οι Financial Times.

Γουιάνα: Εκτόξευση της ανάπτυξης αλλά και κυριαρχία της ExxonMobil έφερε τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου

Η Exxon σημείωσε καθαρά έσοδα 36 δισεκατομμυρίων δολαρίων για ολόκληρο το έτος, μειωμένα από τα 55,7 δισεκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο έτος, αλλά κατά τα άλλα ήταν τα δεύτερα μεγαλύτερα από το 2012.

Τα καθαρά έσοδα της Chevron ύψους 21,4 δισ. δολαρίων μειώθηκαν από 35,5 δισ. δολάρια το προηγούμενο έτος, αλλά ήταν τα αμέσως επόμενα ισχυρότερα από το 2013.

Η οικονομική διευθύντρια της Exxon, Κάθριν Μίκελς, χαιρέτισε ένα «εξαιρετικό τέλος σε μια υπέροχη χρονιά». Οι μετοχές της Chevron σημείωσαν άνοδο 1,4% στις προκαταρκτικές συναλλαγές στη Νέα Υόρκη, ενώ η Exxon σημείωσε άνοδο 0,4%.

Οι υψηλές τιμές των βασικών εμπορευμάτων στον απόηχο της εισβολής στην Ουκρανία ώθησαν τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως σε κέρδη ρεκόρ το 2022 πριν υποχωρήσουν πέρυσι.

Και οι δύο αμερικανικοί γίγαντες αύξησαν την εγχώρια παραγωγή το 2023, συμβάλλοντας σε μια έκρηξη της αμερικανικής παραγωγής που αιφνιδίασε την αγορά και βοήθησε να συγκρατηθούν οι τιμές, ακόμη και όταν ο ΟΠΕΚ + εφάρμοσε σημαντικές περικοπές παραγωγής, σύμφωνα με τους FT.

Οι ΗΠΑ άντλησαν 13,3 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα τον Νοέμβριο, τον τελευταίο μήνα για τον οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, περισσότερα από οποιαδήποτε χώρα στην ιστορία.

Μεγάλο μέρος της αύξησης της παραγωγής έχει επικεντρωθεί στη λεκάνη Permian, η οποία εκτείνεται σε όλο το Τέξας και το Νέο Μεξικό.

Η Exxon ανακοίνωσε ότι η συνδυασμένη παραγωγή του 2023 στην Πέρμια και στη Γουιάνα, όπου έχει μερίδιο στη μεγαλύτερη ανακάλυψη πετρελαίου της τελευταίας δεκαετίας, αυξήθηκε κατά 18%. Η συνολική παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκε στα 851.000 βαρέλια την ημέρα κατά τη διάρκεια του τριμήνου από 789.000 βαρέλια την ημέρα πριν από ένα χρόνο.

Η Chevron αύξησε την παραγωγή της στην Permian κατά 10% το 2023. Παρήγαγε 1,16 εκατ. βαρέλια ημερησίως στις ΗΠΑ το τρίμηνο έναντι 895.000 βαρέλια ημερησίως προηγουμένως, ενισχυμένη εν μέρει από την εξαγορά της PDC Energy.

«Είχαμε ένα δυνατό τρίμηνο και πραγματικά οδηγήθηκε από την παραγωγή ρεκόρ στο Permian», δήλωσε στους Financial Times ο οικονομικός διευθυντής της Chevron, Πιέρ Μπρεμπέρ.

Και οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν τον Οκτώβριο μεγάλες συμφωνίες για τηνεξαγορές ανταγωνιστών, οι οποίες εξετάζονται από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ.

Η Exxon αγοράζει την Pioneer Natural Resources, τον μεγαλύτερο παραγωγό στο Permian, για 60 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η Chevron πληρώνει 53 δισεκατομμύρια δολάρια για τη Hess, δίνοντάς της πρόσβαση στην ανακάλυψη της Γουιάνας καθώς και σε περιουσιακά στοιχεία στον σχιστολιθικό πεδίο Bakken της Βόρειας Ντακότα.

Η εστίαση σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο των δύο κολοσσών τους επέτρεψε να κερδίσουν από το κύμα των υψηλών τιμών, αλλά και να προσελκύσουν αυξανόμενο έλεγχο για το κλίμα.

Η Chevron πρόσφατα κατηγορήθηκε ότι υστερεί σε σχέση με άλλους παραγωγούς όσον αφορά το κλίμα. Ο Μπρεμπέρ απέρριψε την κριτική, επισημαίνοντας τις επενδύσεις της εταιρείας σε επιχειρήσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Η Exxon έκανε το ασυνήθιστο βήμα να μηνύσει ακτιβιστές για το κλίμα για να εμποδίσει την εμφάνιση ενός ψηφίσματος για τις εκπομπές στην ετήσια συνεδρίασή της, υποστηρίζοντας ότι οι ρυθμιστικές αρχές ήταν πολύ χαλαρές στο να επιτρέπουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις προς ψήφιση.

Και οι δύο εταιρείες αύξησαν τις κεφαλαιουχικές δαπάνες κατά τη διάρκεια του έτους καθώς η Wall Street μείωσε τους περιορισμούς στην ικανότητα του κλάδου να δαπανά. Οι δαπάνες της Exxon αυξήθηκαν από 22,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε 26,3 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ της Chevron αυξήθηκαν από 12 δισεκατομμύρια δολάρια σε 15,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή