Την τρίτη μείωση της πιστοληπτικής της ικανότητας αντιμετώπισε η New York Community Bancorp, καθώς η Morningstar DBRS ακολούθησε τον οίκο αξιολόγησης Moody’s στην υποβάθμιση της τράπεζας λόγω ανησυχιών σχετικά με την έκθεσή της στην προβληματική αγορά εμπορικών ακινήτων.

Η Morningstar DBRS  υποβάθμισε τη NYCB σε “BBB” από “BBB (υψηλό)”, επικαλούμενη την υπερμεγέθη συγκέντρωση εμπορικών ακινήτων της τράπεζας σε σχέση με τους περισσότερους τραπεζικούς ομολόγους της».

Εμπορικά ακίνητα: Τριγμοί σε Ευρώπη και ΗΠΑ – Δύσκολη η αποπληρωμή των δανείων

Η ανακοίνωση της τράπεζας

Η υποβάθμισηε οδήγησε τη μετοχή της σε βουτιά 10% ωστόσο διόρθωσε στην πορεία. Από τα τέλη Ιανουαρίου όπου ανακοίνωσε απογοητευτικά αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου και υψηλότερες από τις αναμενόμενες ζημιές από δάνεια ακινήτων η μετοχή της έχει χάσει σχεδόν το 60% της αξίας της. Η διοίκηση της εταιρείας προσπάθησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες λέγοντας ότι συνεχίζει νέες καταθέσεις, ενώ διαθέτει αρκετά κεφάλαια για να αντιμετωπίσει την ύφεση στον τομέα ακινήτων, ακόμα κι όταν οι μετοχές και τα εταιρικά ομόλογα της υποχωρούν ξανά στις αγορές. Ο νεοδιορισθείς εκτελεστικός πρόεδρος της NYCB, Αλεσάντρο ντι Νίλο, δήλωσε χθες ότι η τράπεζα θα εξετάσει το ενδεχόμενο πώλησης των δανείων του χαρτοφυλακίου CRE ή θα επιτρέψει τη φυσική τους έξοδο από τον ισολογισμό.

Οι αναλυτές εδώ και καιρό έχουν προειδοποιήσει ότι οι τράπεζες που έχουν στο χαρτοφυλάκιο τους δάνεια για εμπορικά ακίνητα είναι εκτεθειμένες στις αθετήσεις πληρωμών λόγω των υψηλών επιτοκίων και της μειωμένης ζήτησης.

Η γερμανική Deutsche Pfandbriefbank, της οποίας το 15% των συνολικών δανείων συνδέεται με τον τομέα των εμποτικών ακινήτων, χαρακτήρισε την κατάσταση ως «τη μεγαλύτερη κρίση ακινήτων μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση».

Στην Ασία, οι μετοχές της ιαπωνικής Aozora Bank μείωσαν τις απώλειες μετά το χαμηλό τριών ετών που σημείωσαν την περασμένη εβδομάδα, καθώς το 6,6% του χαρτοφυλακίου δανείων της τράπεζας ήταν εκτεθειμένο σε ακίνητα γραφείων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με στοιχεία της JPMorgan Chase & Co. που είχαν δημοσιοποιηθεί την περασμένη άνοιξη, τα δάνεια για εμπορικά ακίνητα αναλογούν σχεδόν στο 29% των στοιχείων ενεργητικού μικρών τραπεζών στις ΗΠΑ. Το ποσοστό αυτό για τις μεγαλύτερες τράπεζες είναι πολύ χαμηλότερο και διαμορφώνεται περίπου στο 6,5%

Καθησυχάζει η Fed

Ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή “60 minutes” του CBS για το αν ανησυχεί ότι η επόμενη κρίση θα έλθει από τα ακίνητα ήταν καθησυχαστικός και είπε ότι δεν θεωρεί ότι πιθανό. « Αυτό που συμβαίνει είναι  ότι έχουμε εργασία από το σπίτι και έχουμε αδυναμία στα ακίνητα γραφείων, καθώς και στο λιανικό εμπόριο, στο κέντρο της πόλης. Έχετε κάποια από αυτά. Και θα υπάρξουν απώλειες σε αυτά.

»Κοιτάξαμε τους ισολογισμούς των μεγαλύτερων τραπεζών και φαίνεται ότι το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο. Υπάρχουν κάποιες μικρότερες και περιφερειακές τράπεζες που έχουν συγκεντρωμένα ανοίγματα σε αυτούς τους τομείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

»Δουλεύουμε μαζί τους. Αυτό είναι κάτι που γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό και συνεργαζόμαστε μαζί τους για να διασφαλίσουμε ότι διαθέτουν τους πόρους και ένα σχέδιο για να αντιμετωπίσουν τις αναμενόμενες ζημίες. Θα υπάρξουν αναμενόμενες απώλειες.

»Φαίνεται ότι είναι ένα πρόβλημα που θα το αντιμετωπίζουμε για χρόνια. Είναι ένα σημαντικό πρόβλημα. Δεν νομίζω ότι… δεν φαίνεται να έχει τα χαρακτηριστικά μιας τέτοιας κρίσης που έχουμε δει μερικές φορές στο παρελθόν, για παράδειγμα, με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.»

Στο ίδιο πλαίσιο αλλά με λιγότερη σαφήνεια ήταν και η απάντηση του  ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Ρίτσμοντ, Τόμας Μπάρκιν, που ρωτήθηκε κατά την διάρκεια συνέντευξης του στην τηλεόραση του Bloomberg. Eξήγησε ότι το ζήτημα των εμπορικών ακινήτων είναι γνωστό και σημαντικό. «Στις τράπεζες που εποπτεύουμε, ξοδεύουμε πολύ χρόνο μαζί τους και εξετάζουμε παραγωγικά τα περιουσιακά στοιχεία των ακινήτων και προσπαθούμε να κατανοήσουμε ποιοι είναι οι κίνδυνοι και ποια είναι τα αποθέματα έναντι αυτών των κινδύνων«, είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ