Το ενδεχόμενο εθνικοποίησης των περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft στη Γερμανία εξετάζει το Βερολίνο, καθώς λήγει η προσωρινή κατάσχεσή τους που είχε αποφασίσει η γερμανική κυβέρνηση μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Αντιδρώντας, η Μόσχα επέκρινε την πιθανή εθνικοποίηση και δήλωσε ότι θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της.

Ουκρανία: Νέο πακέτο κυρώσεων από ΕΕ κατά Ρωσίας ενόψει της δεύτερης «επετείου» από την εισβολή

Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας ενημέρωσε την Τρίτη τη Rosneft ότι εάν η Ρωσία ανακτήσει τον έλεγχο των εταιρειών, στις οποίες περιλαμβάνεται το κύριο διυλιστήριο PCK Schwedt του Βερολίνου, η λειτουργία των διυλιστηρίων θα τεθεί σε κίνδυνο επειδή οι συμβατικοί εταίροι θα αρνηθούν να συνεργαστούν, ανέφερε η νομική εταιρεία Malmendier Legal σε δήλωσή της που δημοσιεύθηκε στο LinkedIn.

Προετοιμασία για εθνικοποίηση

Το Reuters ανέφερε την Τετάρτη ότι το Βερολίνο προετοιμάζεται για μια πιθανή εθνικοποίηση των γερμανικών δραστηριοτήτων της Rosneft, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής της κατά 54,17% στο διυλιστήριο Schwedt, το οποίο η γερμανική κυβέρνηση έθεσε υπό επιτροπεία τον Σεπτέμβριο του 2022 στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανεβάζουν την αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων της Rosneft στη Γερμανία σε περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Γερμανία έχει έκτοτε παρατείνει την επιτροπεία δύο φορές, πιο πρόσφατα τον Σεπτέμβριο του 2023 και πρέπει να λάβει νέα απόφαση τον Μάρτιο, όταν λήξει η τρέχουσα επιτροπεία.

Η ίδια νομική εταιρεία σημείωσε ότι η Rosneft θα λάβει όλα τα μέτρα για να προστατεύσει τα δικαιώματα των μετόχων της, προσθέτοντας ότι μια τέτοια απαλλοτρίωση θα αποτελούσε ένα πρωτοφανές μέτρο στη Γερμανία και θα έβλαπτε για πάντα την ασφάλεια των επενδύσεων στη χώρα.

«Εάν η επιστροφή στον ρωσικό έλεγχο δεν είναι καθόλου προβλέψιμη λόγω της υφιστάμενης κρατικής κηδεμονίας και της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην Ουκρανία, γιατί να είναι απαραίτητη η απαλλοτρίωση;», πρόσθεσε η εταιρεία Malmendier Legal.

Το διυλιστήριο της PCK στο Schwedt του Βρανδεμβούργου της Γερμανίας

Οργή στο Κρεμλίνο

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι τα σχέδια της Γερμανίας να απαλλοτριώσει τις μετοχές της Rosneft θα έχουν αρνητικές συνέπειες και θα υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και την επενδυτική ελκυστικότητα της Ευρώπης.

«Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από την απαλλοτρίωση της περιουσίας κάποιου άλλου», δήλωσε ο Πεσκόφ σε καθημερινή τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους.

«Πρόκειται για βήματα που υπονομεύουν τα οικονομικά και νομικά θεμέλια των ευρωπαϊκών κρατών, πρόκειται για βήματα που απαξιώνουν απολύτως την επενδυτική ελκυστικότητα αυτών των χωρών και έχουν πολύ βαθιές συνέπειες για όσους λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν η Ρωσία θα απαλλοτριώσει γερμανικά περιουσιακά στοιχεία στη Ρωσία για αντίποινα, είπε ότι η Μόσχα δεν αποκλείει οποιαδήποτε βήματα για την υπεράσπιση των συμφερόντων της.

«Δεν αποκλείουμε τίποτα για να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας και να αντιμετωπίσουμε τα παράνομα βήματα για τα οποία μιλάμε», είπε.

«Δεν υπάρχουν κανάλια επικοινωνίας»

Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα κανάλια επικοινωνίας με τη Γερμανία και ότι η Rosneft υπερασπίζεται η ίδια τα συμφέροντά της προς το παρόν.

Τον Δεκέμβριο, η Rosneft κατέθεσε προσφυγή στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας κατά της επιτροπείας της γερμανικής κυβέρνησης επί των τοπικών θυγατρικών της, λέγοντας ότι μια δικαστική απόφαση του περασμένου Μαρτίου που επικύρωσε την επιτροπεία παραβίασε τη συνταγματική αρχή του δικαιώματος ακρόασης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή