
Βελτιωμένη εικόνα παρουσιάζει η αγορά εργασίας στην Ελλάδα με τα προγράμματα μισθολογικής επιδότησης και επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων της ΔΥΠΑ να αφήνουν θετικό αποτύπωμα, χωρίς όμως να λείπουν οι προκλήσεις και οι δομικές αδυναμίες μέσα σε ένα περιβάλλον που μεταβάλλεται ραγδαία.
Με την ανεργία σε σταθερή πτωτική πορεία, αν και παραμένει από τις υψηλότερες σε επίπεδο ΕΕ και των χωρών του ΟΟΣΑ, τα προγράμματα κατάρτισης και μισθολογικών επιδοτήσεων έδωσαν σημαντικές ανάσες στην αγορά εργασίας.
Ημέρα Καριέρας Τουρισμού: Πάνω από 1.000 βιογραφικά έλαβαν 200 επιχειρήσεις
Βάσει έρευνας που εκπόνησαν ΟΟΣΑ και Κομισιόν, τα προγράμματα μισθολογικής επιδότησης για ανέργους της ΔΥΠΑ βοήθησαν τους συμμετέχοντες να αυξήσουν το εισόδημά τους.
Η Ελλάδα, από το 2019, προσγείωσε την ανεργία κατά 45%, η μεγαλύτερη πτώση στις χώρες του ΟΟΣΑ. Το όφελος για την οικονομία από τα προγράμματα μισθολογικών επιδοτήσεων προσεγγίζει τις 7.000 ευρώ. Μετά από τρία χρόνια επιδοτήσεων μισθών τα σωρευτικά κέρδη αγγίζουν τις 14.000 ευρώ όσους λαμβάνουν την επιδότηση.
Επιδότηση μισθού
Όσοι άνεργοι επιδοτούνται μισθολογικά έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να παραμείνουν στην αγορά εργασίας και μετά το τέλος της επιδότησης (σε σχέση με όσους δεν επιδοτούνται), σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.
Μετά από 36 μήνες, το 59% των ατόμων που συμμετέχουν σε προγράμματα επιδότησης μισθών απασχολούνται και το 26% είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι και Αντίθετα, μεταξύ των ατόμων που δεν συμμετείχαν σε προγράμματα επιδότησης μισθών, το 32% των ατόμων απασχολούνται και το 40% είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι.
Ο ΟΟΣΑ συστήνει η επιδότηση μισθών από το κράτος, αν και έχει θετικές επιδράσεις σε όλους, να κατευθυνθεί σε μακροχρόνια ανέργους και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
Σύμφωνα με τα ευρήματα κοινωνικές ομάδες που είχαν έτσι κι αλλιώς καλύτερες προοπτικές απασχόλησης είχαν περισσότερες πιθανότητες να λάβουν μισθολογική επιδότηση.
Δείτε εδώ την έρευνα ΟΟΣΑ-Κομισιόν
Κατάρτιση
Αναφορικά με τα προγράμματα κατάρτισης, πρόσφεραν σημαντικές διεξόδους απασχόλησης στους ανέργους. Η αγορά εργασίας ωφελήθηκε καθώς όσοι άνεργοι μπαίνουν σε προγράμματα κατάρτισης έχουν 10% περισσότερες πιθανότητες να βρουν δουλειά, σε σχέση με όσους δεν καταρτίστηκαν, με την επίδραση στην απασχόληση, μετά από τρεις μήνες κατάρτισης, να προσεγγίζει το 8%.
Ο ΟΟΣΑ συστήνει η κατάρτιση να στοχεύσει κυρίως τους βραχυχρόνια άνεργους και τους νεότερους ηλικιακά ενώ η κατάρτιση στην πληροφορική αυξάνει την κινητικότητα στην αγορά εργασίας.
«Επιδοτήστε τους μεγαλύτερους, καταρτίστε τους νεότερους»
Για θεαματική βελτίωση στην εικόνα της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα έκανε λόγο ο Υποδιευθυντής Απασχόλησης, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ΟΟΣΑ Mark Pearson. «Για πρώτη φορά από το 2009 η ανεργία μειώθηκε σε μονοψήφιο επίπεδο, στο 9,4% αλλά οι προκλήσεις παραμένουν μεγάλες. Οι μισθολογικές επιδοτήσεις πρέπει να στοχεύουν σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ενώ τα προγράμματα κατάρτισης στους νεότερους. Πάντως η Ελλάδα έχει ένα από τα αποτελεσματικότερα προγράμματα κατάρτισης και μισθολογικών επιδοτήσεων μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ», υποστήριξε, σκιαγραφώντας δύο προκλήσεις.
1)Το χαμηλό επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα
2)Την διασφάλιση επαρκούς και σταθερής χρηματοδότησης για τα προγράμματα επιδότησης μισθών και κατάρτισης και μετά την λήξη των χρηματοδοτικών δράσεων που τα αιμοδοτούν. «Δεν είναι δυνατόν μετά την λήξη των προγραμμάτων να εγκαταλειφθούν», τόνισε.
Ο κ. Pearson μιλώντας για τα νέα δεδομένα που φέρνει η ψηφιοποίηση στην αγορά εργασίας επεσήμανε πως απαιτείται να προβλέπουμε τις μελλοντικές ανάγκες της αγοράς για να καταστρώνουμε την κατάλληλη στρατηγική και να καταρτίζουμε με τον κατάλληλο τρόπο εργαζόμενους και ανέργους.
«Το να έχουμε γηραιότερους στην αγορά εργασίας βοηθά και τους νέους οι οποίοι δεν σηκώνουν στις πλάτες τους το βάρος για την καταβολή εισφορών, δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ τους», υποστήριξε.
«Ανεργία στο 8% στο τέλος της τετραετίας»
«Η ΔΥΠΑ απορροφά τον παλμό των αναγκών της αγοράς εργασίας, η ΔΥΠΑ συνταιριάζει την προσφορά με την ζήτηση εργασίας, βασική μας στόχευση είναι να έχουμε προγράμματα κατάρτισης προσαρμοσμένα στις σύγχρονες ανάγκες.Θέλουμε η ανεργία στο τέλος της τετραετίας να μειωθεί στο 8%», σημείωσε ο υφυπουργός εργασίας, Βασίλης Σπανάκης.
«1 δις για κατάρτιση από το Ταμείο Ανάκαμψης»
«Έχουμε εξασφαλίσει πάνω από 1 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για ταχύρρυθμη κατάρτιση 500.000 εργαζομένων και ανέργων μέχρι το 2025, οι στόχοι που έχουν τεθεί είναι πολύ φιλόδοξοι. Πρέπει να πιάσουμε πολύ μεγάλα νούμερα ποσοτικά αλλά και να διασφαλίσουμε πως η κατάρτιση που θα παρέχουμε θα είναι ποιοτική και αποτελεσματική, οι χώρες της ΕΕ αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις», ανέφερε ο Διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης. «Τα προγράμματα της ΔΥΠΑ πετυχαίνουν τους στόχους τους, τις συστάσεις του ΟΟΣΑ τις υλοποιούμε ήδη», τόνισε.
« Η Ελλάδα έχει σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο στην μείωση της ανεργίας αλλά έχει ακόμα να κάνει πολλά, οι ενεργές πολιτικές απασχόλησης είναι πολύ σημαντικές. Η ΔΥΠΑ έχει λάβει συνολικά 7 δις. ευρώ για την προώθηση ενεργών πολιτικών απασχόλησης, αυτή τη στιγμή η χώρα έχει ποσοστό απασχόλησης 67%, στόχος είναι να φτάσει το 71%, στον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ», επεσήμανε η Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης (DG EMPL) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Barbara Kauffmann.
«Ανισότητες για γυναίκες και άτομα με ειδικές ανάγκες»
Η ίδια έκρουσε καμπανάκι κινδύνου για το χάσμα ανισοτήτων στην αγορά εργασίας που αφορά γυναίκες και άτομα με ειδικές ανάγκες με τις δυσκολίες πρόσβασης στην αγορά εργασίας και τις μισθολογικές διαφορές να θολώνουν τις προοπτικές απασχόλησής τους.
Παράλληλα, εστίασε στην ανάγκη για καλύτερο συντονισμό των φορέων που παρέχουν επιδοτήσεις και κατάρτιση και κατά συνέπεια μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των σχετικών προγραμμάτων.


Latest News

Ξεκινά η λειτουργία νέας δομής ΚΕ.Π.Α. στο Γαλάτσι
Νέες υποδομές, καλύτερη εξυπηρέτηση για τους πολίτες

Αναδρομικά: Δύο νέα πακέτα έως 8.500 ευρώ σε 82.000 συνταξιούχους
Τα πακέτα με τα αναδρομικά αφορούν «επιστροφή» κρατήσεων προς 42.000 απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων και 40.000 ασφαλισμένους 49 ταμείων από επανυπολογισμούς

Η ακτινογραφία της αγοράς εργασίας - Οι νέες προσλήψεις, τα ποσοστά της ανεργίας [πίνακας]
Τι αναφέρεται στην έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής για την αγορά εργασίας
![Συνταξιούχοι: Ποιοι θα λαμβάνουν επιπλέον 250 ευρώ τον χρόνο – Πότε ξεκινά η εφαρμογή του μέτρου [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/syntaxeis-dimogr28-2-600x466.jpg)
Οι συνταξιούχοι που θα λαμβάνουν επιπλέον 250 ευρώ τον χρόνο [πίνακες]
Το μέτρο αφορά και ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με αναπηρία - Ποια είναι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Έρχεται η δυνατότητα εξαγοράς πλασματικών ετών για επικουρική σύνταξη
Προτεραιότητα στην μείωση των καθυστερήσεων των επικουρικών συντάξεων δίνει το υπουργείο Εργασίας

Ξεκίνησε η δοκιμαστική εφαρμογή του «Εργάνη ΙΙ» - Οι αλλαγές που φέρνει
Η λειτουργία του «Εργάνη ΙΙ» θα είναι δοκιμαστική για ένα ικανό χρονικό διάστημα ώστε να υπάρξει ομαλή μετάβαση και να δοθεί χρόνος στις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στο νέο σύστημα

Αυξήθηκαν οι καταγγελίες για βία και παρενόχληση στην εργασία - Οι κλάδοι
Σε υψηλό επίπεδο το ποσοστό επίλυσης των εργατικών διαφορών βίας και παρενόχλησης στην εργασία - Τι δείχνουν τα στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ
Στις 25 Απριλίου θα καταβληθούν 1,2 δισ. ευρώ σε 2.482.989 δικαιούχους για πληρωμή κύριων και επικουρικών συντάξεων

Οι έξι αλλαγές στις κληρονομιές - Τι έχει κλειδώσει, τι εξετάζεται
Έχουν ήδη ληφθεί αποφάσεις για τις περιπτώσεις διαζυγίου, διαδοχής συγγενών και συμφώνου συμβίωσης, όταν δεν υπάρχει διαθήκη

Σήμερα η τελευταία ημέρα καταβολής του Δώρου Πάσχα - Τι πρέπει να προσέξουν εργοδότες και εργαζόμενοι
Πώς επηρεάζει η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, έτσι ώστε να υπολογιστεί το τελικό ποσό για το Δώρο Πάσχα