Σε προπληρωμένες κάρτες θα ενταχθεί – μέχρι το καλοκαίρι – το 50% των επιδομάτων των βοηθημάτων και κάθε είδους παροχών και ενισχύσεων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΟΠΕΚΑ.

Η διαδικασία ένταξης στο νέο καθεστώς πληρωμής θα είναι σταδιακή, ενώ εντός των επομένων ημερών αναμένεται η σχετική κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Εργασίας, Οικονομικών και Οικογενείας που θα καθορίζει την διαδικασία.

ΟΠΕΚΑ: Με προπληρωμένη κάρτα τα επιδόματα – Ποια εξαιρούνται

Οι δικαιούχοι

Οι δικαιούχοι των προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στην τράπεζα που διατηρούν τραπεζικό λογαριασμό για να λάβουν δωρεάν την προπληρωμένη κάρτα Σύμφωνα με τον νόμο το 50% όλων των επιδομάτων, θα πρέπει να ενταχθεί σε προπληρωμένη κάρτα έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Με τη χρήση της προπληρωμένης κάρτας και τη θεσμοθέτηση ορίου 50% στις αναλήψεις μετρητών, η κυβέρνηση επιδιώκει να περιορίσει τη φοροδιαφυγή και να ελέγξει τη χρήση των επιδομάτων που αποτελούν το 3% του ΑΕΠ.

Ένας δικαιούχος που λαμβάνει επίδομα ΟΠΕΚΑ – ή επίδομα ανεργίας από τη ΔΥΠΑ – ύψους 500 ευρώ θα μπορεί να ξοδεύει τα 250 ευρώ μέσω της προπληρωμένης κάρτας και τα υπόλοιπα 250 ευρώ με τη χρήση μετρητών.

Οι συναλλαγές

Οι περισσότερες συναλλαγές θα γίνονται μέσω POS ή άλλων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής με στόχο τη διαφάνεια σχετικά με τον τρόπο χρήσης των επιδομάτων από τους δικαιούχους.

Η κυβερνητική απόφαση προβλέπει τη σταδιακή πληρωμή σχεδόν 3 δισ. ευρώ από τα συνολικά 4 δισ. ευρώ που διατίθενται σήμερα στο πλαίσιο πολιτικών κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας.

Τα επιδόματα

Τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ που θα ενταχθούν σε προπληρωμένη κάρτα είναι: το επίδομα γέννησης, το επίδομα παιδιού Α21, οι παροχές αγροτικής εστίας, το επίδομα αναδοχής.

Τα επιδόματα της ΔΥΠΑ που θα ενταχθούν σε προπληρωμένη κάρτα είναι: το επίδομα ανεργίας, το ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της τακτικής ανεργίας, το ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στο μητρώο ανέργων, το επίδομα επίσχεσης, το ειδικό βοήθημα σε αποφυλακισθέντες, το ειδικό εποχικό βοήθημα, το βοήθημα μακροχρονίως ανέργων ύψους 200 ευρώ που δίδεται έως και 12 μήνες.

Οι εξαιρέσεις

Ποια επιδόματα εξαιρούνται: στην προπληρωμένη κάρτα δεν θα ενταχθούν από τον ΟΠΕΚΑ, το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων, τα αναπηρικά επιδόματα, το επίδομα ομογενών προσφύγων, το επίδομα στέγασης, η εισοδηματική ενίσχυση οικογενειών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, τα έξοδα κηδείας σε περίπτωση θανάτου ανασφάλιστου υπερήλικα, το επίδομα στεγαστικής συνδρομής σε ανασφάλιστους υπερήλικες.

Από τα επιδόματα της ΔΥΠΑ δεν θα ενταχθούν το επίδομα λόγω αφερεγγυότητας εργοδότη, το επίδομα διαθεσιμότητας και οι έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις που καταβάλλει η ΔΥΠΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας
Οικονομία |

Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας

Ο κ. Χατζηδάκης επισκέφτηκε και τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου και είπε ότι η αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών που έχει υποστεί το λιμάνι από τις κακοκαιρίες θα γίνει σε χρονικό διάστημα ενός έτους