Στον πληθωρισμό εστιάζεται πλέον το ενδιαφέρον των επενδυτών σε αμερικανικά ομόλογα, που είναι το επόμενο τεστ για την αγορά, καθώς ολοκληρώθηκαν χωρίς πρόβλημα οι εκδόσεις ομολόγων από την αμερικανική κυβέρνηση.

Αυτή την ομάδα οι ΗΠΑ βγήκαν στις αγορές και άντλησαν μέσω εκδόσεων νέων ομολόγων περισσότερα από 120 δισ. δολάρια. Ανάμεσα τους ξεχωρίζει η έκδοση 10ετών ομολόγων αξίας 42 δισ. ευρώ, από τις μεγαλύτερες που έχουν πραγαμτοποιηθεί. Παρά τη μεγάλη προσφορά, οι επενδυτές ανέβασαν τις τιμές των ομολογιακών τίτλων υψηλότερα από τα επιτόκια της αγοράς, σημάδι ότι οι υψηλότερες αποδόσεις των τελευταίων μηνών αποδεικνύονται επαρκείς.

Ομόλογα ΗΠΑ: Ενισχύονται οι αποδόσεις

Η αγορά ομολόγων αναμένει τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που θα ανακοινωθούν την Τρίτη, καθώς έχει ανάγκη από καλές ειδήσεις για να ορθοποδήσει μετά τις απότομες πωλήσεις αυτό το μήνα. Τα οικονομικά στοιχεία που έδειξαν ότι είναι ισχυρές η οικονομία αλλά και η αγορά εργασία οδηγώντας τους traders να αναπροσαρμόσουν τα στοιχήματα σχετικά με τον χρόνο της πρώτης μείωσης των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Οι αποδόσεις συνέχισαν να κινούνται ανοδικά και την Πέμπτη, ακόμη και αφού η δημοπρασία της ημέρας προσέλκυσε άφθονη ζήτηση.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg αναμένουν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός θα μειωθεί στο 2,9% τον Ιανουάριο, από 3,4% τον προηγούμενο μήνα, που θα είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2021. Πριν από αυτή την ανακοίνωση προηγούνται οι ετήσιες αναθεωρήσεις των μηνιαίων στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που θα ανακοινωθούν αργότερα την Παρασκευή.

Οι αναθεωρήσεις των στοιχείων για τον πληθωρισμό

Οι επενδυτές έχουν κατά νου τις περσινές ετήσιες αναθεωρήσεις του ΔΤΚ, όταν οι αλλαγές στον δείκτη -που συνήθως είναι μικρές και ως εκ τούτου αγνοούνται- ήταν αρκετά μεγάλες ώστε να θέσουν υπό αμφισβήτηση τη συνολική πρόοδο του πληθωρισμού.

«Οι αναθεωρήσεις θα μπορούσαν να είναι βραχυπρόθεσμα καθοριστικές όσον αφορά τις προσδοκίες της αγοράς για τα επιτόκια» εξηγεί ο Marc Ostwald, επικεφαλής οικονομολόγος & παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής της ADM Investor Services. Η πιο σημαντική πτυχή θα που θα βρεθεί η πραγματική απόδοση του 10ετούς μετά τις αναθεωρήσεις, η οποία είναι «το κλειδί για τη σκέψη της Fed σχετικά με το αν τα επιτόκια γίνονται υπερβολικά περιοριστικά»

Οι έμποροι ομολόγων ποντάρουν πολλά στην ηρεμία της αγοράς κατά τη διάρκεια της αναμονής για την κίνηση της Fed.

Τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα αναρριχήθηκαν υψηλότερα κατά τις ευρωπαϊκές ώρες διαπραγμάτευσης, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να αυξάνεται κατά δύο μονάδες βάσης στο 4,17%, ενώ η απόδοση του διετούς ομολόγου ήταν υψηλότερη κατά μία μονάδα βάσης στο 4,46%. Οι αποδόσεις σημείωσαν άλμα μετά την ανακοίνωση για τις προσλήψεις που ήταν περισσότερες από το αναμενόμενο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές