Τις υπηρεσίες λιανικής της Tesco Bank εξαγοράζει η Barclays σε ένα σημαντικό deal αξίας 600 εκατομμυρίων λιρών της τράπεζας με τον κολοσσό των σούπερ μάρκετ.

Η Barclays αναλαμβάνει τις πιστωτικές κάρτες, τα δάνεια και τους λογαριασμούς ταμιευτηρίου της Tesco Bank και συμφώνησε επίσης να διαθέσει στην αγορά τραπεζικές υπηρεσίες με την επωνυμία Tesco.

Η Apple σε χαμηλό επτά εβδομάδων μετά την υποβάθμιση της Barclays

Όπως προβλέπεται από τη συμφωνία, περίπου 2.800 εργαζόμενοι στον τραπεζικό κλάδο της Tesco θα μεταφερθούν στην Barclays.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Tesco, οι πελάτες δε χρειάζεται να κάνουν καμία ενέργεια, ενώ οι υπηρεσίες της τράπεζας θα επικοινωνήσουν μαζί τους τους επόμενους μήνες.

Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ έχει διατηρήσει ορισμένες από τις υπηρεσίες της Tesco Bank, όπως ασφάλιση, ΑΤΜ, ταξιδιωτικά χρήματα και δωροκάρτες.

Η συνεργασία μεταξύ Tesco Bank και Barlcays έχει διάρκεια 10 ετών, βάσει της οποίας η Barclays θα εμπορεύεται και θα διανέμει πιστωτικές κάρτες, προσωπικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις και καταθέσεις χρησιμοποιώντας το εμπορικό σήμα της Tesco.

Η μετοχή της Tesco σημείωσε άνοδο άνω του 2% στις αρχές της διαπραγμάτευσης πριν υποχωρήσει στη συνέχεια ενώ και η μετοχή της Barclays σημείωσε ελαφρά άνοδο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας σούπερ μάρκετ, Tesco, Ken Murphy, δήλωσε ότι η συμφωνία θα ενισχύσει τα οικονομικά της Tesco και θα της επιτρέψει να αναπτύξει τις βασικές της δραστηριότητες λιανικής, αν και η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η πλειοψηφία των εσόδων από τη συμφωνία “θα επιστραφεί στους μετόχους”.

Αυτό θα περιλαμβάνει επίσης ένα ειδικό μέρισμα 250 εκατομμυρίων λιρών που κατέβαλε η Tesco Bank στον όμιλο σούπερ μάρκετ τον Αύγουστο του περασμένου έτους.

Τι περιμένουν οι δύο πλευρές από τη συμφωνία

Επιπλέον, η συμφωνία θα επιτρέψει στην Tesco να αποδεσμεύσει 100 εκατομμύρια λίρες που είναι δεσμευμένες για ρυθμιστικούς λόγους, και το ποσό αυτό θα προστεθεί στο σύνολο των χρημάτων που θα επιστραφούν στους μετόχους.

Η Barclays από τη μεριά της ανακοίνωσε ότι θα ενσωματώσει την επιχείρηση στη δική της με την πάροδο του χρόνου και η Tesco επίσης ανακοίνωσε ότι η τράπεζα θα συνεργαστεί στενά με την λιανεμπορική αλυσίδα προκειμένου να υποστηρίξει το προσωπικό που θα μεταφερθεί από τη μία εταιρεία στην άλλη.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Barclays, C.S. Venkatakrishnan, δήλωσε σχετικά: «Αυτή η στρατηγική σχέση με τον μεγαλύτερο λιανοπωλητή του Ηνωμένου Βασιλείου θα βοηθήσει στη δημιουργία νέων καναλιών διανομής για τις μη διασφαλισμένες δραστηριότητες δανεισμού και καταθέσεων.

“Είμαστε σε θέση να φέρουμε την τεχνογνωσία μας στις κάρτες συνεργασίας που αναπτύχθηκαν εδώ και δεκαετίες στις ΗΠΑ για να ενισχύσουμε περαιτέρω το εξαιρετικά επιτυχημένο πρόγραμμα πιστότητας Tesco Clubcard.”

Η Tesco εκτιμά ότι η συμφωνία θα αποφορτίσει ένα μέρος της επιχείρησης που χρειάζεται πολλές επενδύσεις, ενώ θα διατηρήσει άλλα περιουσιακά στοιχεία που χρειάζονται λιγότερα.

Η Sophie Lund-Yates, επικεφαλής αναλυτής μετοχών της Hargreaves Lansdown, δήλωσε ότι η Tesco εξορθολογίζει τα περιουσιακά της στοιχεία έχοντας ήδη διαχωρίσει τις δραστηριότητες που αφορούν τις πιστωτικές κάρτες, τα δάνεια και τις αποταμιευτικές της δραστηριότητες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή