Να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τους ανώτερους υπαλλήλους επιχειρεί ο βρετανικός κολοσσός σούπερ μάρκετ Asda, μετά το μπαράζ περικοπών κόστους και τις ανησυχίες για την κουλτούρα που οδήγησαν τους διευθυντές να αποχωρούν μαζικά.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δισεκατομμυριούχοι αδελφοί και ιδιοκτήτες της αλυσίδας Mohsin και Zuber Issa, προτίθενται να δοκιμάσουν την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας, ως «τυράκι» στους δυσαρεστημένους διευθυντές, όπως αποκάλυψε η Telegraph.

Lamborghini: Απόφαση-ορόσημο για τους εργαζομένους της

Η φθορά

Σύμφωνα με μια εσωτερική παρουσίαση που κυκλοφόρησε στους κύκλους της εταιρείας στα τέλη του περασμένου έτους, αποκάλυψε λεπτομέρειες για τη «δοκιμή της νέας δομής ηγεσίας» της Asda, καθώς η διοίκηση εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 13,9% μεταξύ των διευθυντών λιανικής πώλησης το 2022.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε και το Retail Week, ο ρυθμός φθοράς «επηρέασε την σταθερότητα και την ικανότητα των ομάδων μας στα καταστήματα, γεγονός που με τη σειρά του επηρέασε την εμπειρία των συναδέλφων και κατ’ επέκταση των πελατών μας».

Η Asda ανέφερε ότι επιδιώκει μια αλλαγή για τους υπεύθυνους των καταστημάτων, με τη δοκιμή της τετραήμερης εβδομάδας να ολοκληρώνεται αργότερα αυτό το μήνα, η οποία θα περιλαμβάνει επίσης τον πειραματισμό με άλλες ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας, όπως οι μικρότερες βάρδιες.

Το γεγονός αυτό έρχεται την ώρα που ο έλεγχος της διοίκησης της Asda από τους αδερφούς Issa αυξάνεται, καθώς δισεκατομμύρια λίρες χρέους επιβαρύνουν την επιχείρηση και το μερίδιο αγοράς της υπολείπεται των ανταγωνιστών Tesco και Sainsbury’s.

Ωστόσο, τα ζητήματα της Asda αποτελούν συνεχή πονοκέφαλο για τα αδέρφια με έδρα το Μπλάκμπερν, ιδίως για τον Mohsin, ο οποίος ηγείται του σούπερ μάρκετ από τότε που αγοράστηκε από τη Walmart με μια συμφωνία ύψους 6,8 δισ. λιρών πριν από τρία χρόνια – με την υποστήριξη του γίγαντα ιδιωτικών κεφαλαίων TDR Capital.

Τους τελευταίους 12 μήνες, το μερίδιο αγοράς της Asda μειώθηκε από 14,2pc σε 13,6pc, σύμφωνα με στοιχεία της Kantar.

Αρνητικές κριτικές

Ο λιανοπωλητής είναι επίσης προετοιμασμένος για την πρώτη απεργία του αργότερα αυτό το μήνα, με τους εργαζόμενους σε ένα σούπερ μάρκετ στο Gosport να απεργούν από την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου.

Ενώ, ένας πρώην διευθυντής καταστήματος της Asda, ο οποίος έφυγε πέρυσι μετά από μόλις δύο χρόνια στην αλυσίδα, κατηγόρησε τους Issas ότι «οδήγησαν την επιχείρηση στα τάρταρα». «Μπορώ ειλικρινά να πω ότι είναι η χειρότερη εταιρεία για την οποία έχω εργαστεί ποτέ, άποψη που έχουν εκατοντάδες υπάλληλοι», τόνισε. «Όταν έχεις τέτοια κατάρρευση από πάνω προς τα κάτω και δεν τηρείται καμία διαδικασία, τότε είναι που κινδυνεύεις με εξέγερση. Και δυστυχώς για την Asda, συμβαίνει τώρα μια εξέγερση πλήρους κλίμακας».

Απέναντι σε αυτές τις κριτικές, η Nadine Houghton, εθνικό στέλεχος του συνδικάτου GMB, επιβεβαίωσε τι ακούει καθημερινά από «δυσαρεστημένους διευθυντές που αντιμετωπίζουν την πίεση να διευθύνουν καταστήματα με λιγότερους πόρους και μεγαλύτερη πίεση από πάνω, προσθέτοντας ότι φεύγουν σωρηδόν».

Οι αδερφοί Issa

Ο Mohsin Issa έχει κληθεί δύο φορές ενώπιον βουλευτών για να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την Asda, απαντώντας πως «η Asda αναγκάστηκε να δεχτεί ότι δεν είναι όλα καλά μεταξύ των διευθυντών της και προσπαθεί να αντιμετωπίσει ορισμένα από τα ζητήματα δοκιμάζοντας τη μείωση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας των διευθυντών».

Η Telegraph αναφέρει πως ο Mohsin επισήμανε ότι «κάποια στιγμή, η Asda θα πρέπει να αποδεχτεί ότι απαιτείται ριζική αναθεώρηση, αν θέλει να προσελκύσει τα ταλέντα που απαιτούνται για να γίνει επιτέλους επιτυχημένη».

Ανώτερη πηγή της βιομηχανίας, ωστόσο, δήλωσε ότι τα προβλήματα αυτά της Asda οφείλονται στον ίδιο τον Mohsin και τις υπερεξουσίες του. «Πρόκειται για μια επιχείρηση με 140.000 άτομα που διοικούνται με βάση την ηγεσία – θέλει όλος ο ‘στρατός’ να βαδίζει στο ίδιο βήμα. Το πρόβλημα όμως είναι ότι έχει έναν διευθύνοντα σύμβουλο που δεν καταλαβαίνει αυτή την κλίμακα της επιχείρησης. Φαίνεται να υπάρχει μια αποσύνδεση μεταξύ του τι συμβαίνει στο μυαλό του και του τι συμβαίνει στα καταστήματα».

Η άλλη άποψη

Όπως επισημαίνει η ίδια η εταιρεία, από τον Σεπτέμβριο του 2023, ακολουθείται μια ποικιλία ευέλικτων μορφών εργασίας για τους διευθυντές σε 20 καταστήματα, συμπεριλαμβανομένης της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας με τις ίδιες αποδοχές και παροχές. «Δεν υπήρξε καμία μείωση στον αριθμό των ωρών που οι ωρομίσθιοι συνάδελφοι εργάζονται με σύμβαση ως αποτέλεσμα αυτής της δοκιμής. Παρόλο που αξιολογούμε ακόμη τα αποτελέσματα, η ανατροφοδότηση από τους συμμετέχοντες συναδέλφους ήταν πολύ θετική».

Η Asda έχει επίσης επενδύσει συνολικά 325 εκατ. λίρες Αγγλίας στην αύξηση των αμοιβών τόσο για τους υπαλλήλους που εργάζονται σε καταστήματα όσο και για εκείνους στα τμήματα logistics από το 2022. Για την ιστορία, η Asda σημείωσε μείωση του κύκλου εργασιών κατά 6 % μεταξύ 2022 και 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή