Ένα συνηθισμένο σούπερ μάρκετ στο κεντρικό Λονδίνο έχει γίνει το πιο πρόσφατο βρετανικό κτήριο που προστατεύεται από την ανάπλαση για λόγους κάλυψης αναγκών της κοινότητας.

Το Συμβούλιο του Γουέστμινστερ του Λονδίνου αποφάσισε την Τρίτη ότι το Tesco Express στην Dean Street, Soho, είχε εγκριθεί ως περιουσιακό στοιχείο κοινοτικής αξίας (ή ACV) – ένα ακίνητο που προστατεύεται νομικά επειδή έχει αναγνωριστεί ότι έχει ιδιαίτερη αξία για την κοινότητα.

Από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα το 2011, αυτό το καθεστώς έχει χορηγηθεί σε χιλιάδες ακίνητα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο — συμπεριλαμβανομένων κοινοτικών αιθουσών, πολιτιστικών χώρων και πολλών παμπ — αλλά η απόφαση αυτής της εβδομάδας ξεχωρίζει: δεν πρόκειται απλώς για ένα μικρό εξειδικευμένο κατάστημα λιανικής στα όρια της κερδοφορίας, αλλά για ένα κτίσμα μέρος της μεγαλύτερης αλυσίδας λιανικής της Βρετανίας.

Ακίνητα: Αυξήθηκαν οι αγορές δισεκατομμυρίων στο Λονδίνο το 2023

Στο Soho των μποέμ

Το γεγονός ότι μια τέτοια επιχείρηση έχει λάβει προστασία από την αλλαγή χρήσης – μετά από προτάσεις της κοινότητα που εκπροσωπεί τους 3.000 κατοίκους της,  οφείλεται στην προνομιακή τοποθεσία του σούπερ μάρκετ.

Βρίσκεται στην πιο ζωντανή γειτονιά του κεντρικού Λονδίνου, στο Soho, μια ελκυστική ιστορική περιοχή που εξακολουθεί να είναι προσκολλημένη στη μποέμικη φήμη και στην ιδιότητά της ως κόμβου για τις LGBTQ κοινότητες.

Επίσης, αποτελεί κέντρο για τις βιομηχανίες κινηματογράφου και διαφήμισης του Λονδίνου και είναι γεμάτο μπαρ και εστιατόρια.

Στην αγορά, είναι εύκολο να αγοράσει κανείς εξειδικευμένα είδη και να απολαύσει μια τεράστια ποικιλία από εδέσματα στα πολλά μεζεδοπωλεία που λειτουργύν στην περιοχή.

Αυτό που μόλις και μετά βίας παρέχει το Soho είναι τα καθημερινά απαραίτητα. Χωρίς το Tesco της Dean Street, το Soho θα ήταν μια περιοχή όπου ήταν απλό να αγοράσεις ένα κοκτέιλ ή ένα εισιτήριο θεάτρου, αλλά δύσκολο να αγοράσεις βασικά προϊόντα από δημητριακά μέχρι χαρτί υγείας — ή να πάρεις ένα τυποποιημένο σνακ αντί για ένα πλήρες γεύμα. Λόγω της έλλειψης εναλλακτικών λύσεων του Soho, πριν δώσει το καθεστώς ACV στο σούπερ μάρκετ αυτή την εβδομάδα, το Συμβούλιο του Westminster απέρριψε ήδη μια πρόταση για μετατροπή του κτηρίου του σε χώρο γραφείων και «παζάρι τέχνης» τον Οκτώβριο του 2023.

Πώς λειτουργεί

Το πρόγραμμα Asset of Community Value είναι πλέον ένα καθιερωμένο εργαλείο για την προστασία των τοπικών επιχειρήσεων και ανέσεων. Εάν ένα συμβούλιο εγκρίνει μια τοποθεσία για προστασία, αυτό το καθεστώς πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά τη διάρκεια τυχόν μελλοντικών προτάσεων σχεδιασμού.

Εάν ο ιδιοκτήτης του ACV επιδιώξει να το πουλήσει, μπορεί να επιδιωχθεί ένα μορατόριουμ για έξι μήνες ώστε η κοινότητα να συγκεντρώσει χρήματα για να αγοράσει η ίδια το περιουσιακό στοιχείο. Σε ακραίες περιπτώσεις το συμβούλιο μπορεί να ασκήσει δικαίωμα υποχρεωτικής αγοράς.

Το Dean Street Tesco Express είναι στην πραγματικότητα το έκτο ACV μόνο στο Westminster. Έχουν προηγηθεί ένα μοντέρνο καλλιτεχνικό σινεμά, ένα πρωτοποριακό LGBTQ νυχτερινό κέντρο, μια ιδιόκτητη πλατεία, ένα γυμναστήριο πυγμαχίας και μια ιστορική παμπ. Αλλά η επιλογή του καταστήματος είναι σημαντική. Προστατεύοντας ένα σύγχρονο παντοπωλείο, υποδηλώνει ότι το σχέδιο μπορεί να εξελιχθεί περαιτέρω, από τη διατήρηση χώρων που εκτιμούν οι κοινότητες έως την προστασία των επιχειρήσεων και των ιδρυμάτων που καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή