Να προσφύγουν νομικά κατά της βρετανικής κυβέρνησης απειλούν οι υγειονομικές αρχές στο λιμάνι του Ντόβερ, αν οι αρχές δεν επανεξετάσουν το σχέδιο για τη μεταφορά του σημείου ελέγχου σε δυνητικά επικίνδυνα τρόφιμα μακριά από το λιμάνι, δημιουργώντας, όπως λένε, κίνδυνο βιοασφάλειας.

Βρετανία: Δουλειά μέχρι τα 71 για να σωθεί το ασφαλιστικό σύστημα

Όπως αναφέρει το Reuters, η υγειονομική αρχή του λιμανιού του Ντόβερ ανησυχεί για τον αριθμό των αυτοκινήτων και φορτηγών που μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες κρέατος στη Βρετανία, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι μολυσμένες, με κίνδυνο να εισέλθουν στην αγορά παράνομα τρόφιμα και να εξαπλωθούν ασθένειες όπως η αφρικανική πανώλη των χοίρων και ο αφθώδης πυρετός.

Το σύστημα ελέγχων

Μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2020, η χώρα εισάγει σταδιακά ένα νέο σύστημα ελέγχων στα σύνορα.

Από τον Απρίλιο, η κυβέρνηση θέλει να μεταφέρει τους επιτόπιους ελέγχους σε προϊόντα ζωικής προέλευσης από το Ντόβερ, όπου διακινείται το ένα τρίτο του εμπορίου αγαθών του Ηνωμένου Βασιλείου, σε μια τοποθεσία 32 χιλιόμετρα στην ενδοχώρα, στο Σέβινγκτον.

 

Όμως, η υγειονομική αρχή του λιμανιού και μια κοινοβουλευτική επιτροπή λένε ότι δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός που να διασφαλίζει ότι τα οχήματα που αποστέλλονται για ελέγχους θα πάνε στην τοποθεσία και υπάρχει κίνδυνος τα φορτία που μεταφέρουν να εκφορτωθούν πριν φτάσουν εκεί.

Η υγειονομική αρχή ενέτεινε τις πιέσεις την Παρασκευή λέγοντας ότι είχε προσλάβει νομικό σύμβουλο με σκοπό να αναλάβει ενδεχομένως δράση.

Η αντίδραση της κυβέρνησης

Όπως εξηγεί το Reuters, στη Βρετανία τα κυβερνητικά σχέδια μπορούν να αμφισβητηθούν με δικαστικό έλεγχο.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων της Βρετανίας δήλωσε ότι συνεργάζεται με τις αρχές του λιμένα για «μελλοντικές επιλογές υποστήριξης».

«Εφαρμόζουμε αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους για την προστασία των υψηλών προτύπων βιοασφάλειας – και είμαστε βέβαιοι ότι οι υπάρχουσες και νέες υποδομές θα έχουν την ικανότητα και τη δυνατότητα να διατηρήσουν αυτά τα πρότυπα», δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε περαιτέρω λόγω των εν εξελίξει νομικών διαδικασιών», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα