Σε περαιτέρω αποκλεισμούς γαλλικού τύπου σχεδιάζουν να προχωρήσουν οι αγρότες της Βρετανίας μετά από την τελευταία διαμαρτυρία με τρακτέρ στο Ντόβερ κατά των χαμηλών τιμών των σούπερ μάρκετ και των φθηνών εισαγωγών τροφίμων από εμπορικές συμφωνίες μετά το Brexit.

Περίπου 40 τρακτέρ και άλλα αγροτικά οχήματα απέκλεισαν τους δρόμους γύρω από το λιμάνι του Κεντ για αρκετές ώρες το βράδυ της Παρασκευής οδηγώντας αργά και κρατώντας πινακίδες με συνθήματα όπως «Όχι άλλες φθηνές εισαγωγές».

Αγρότες: Το «χαρτί» που θα τραβήξει η κυβέρνηση στη συνάντηση της Τρίτης

Οι αγρότες του Κεντ συναντώνται ξανά αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν τις περαιτέρω δράσεις τους, ενώ ενδέχεται να προστεθούν και άλλες αγωνιστικές καμπάνιες που τροφοδοτούνται από την έντονη δυσαρέσκεια των αγροτών.

Τον περασμένο Οκτώβριο αγρότες στο Σόμερσετ προσπάθησαν να αποκλείσουν ένα κέντρο διανομής ης αλυσίδας σούπερ μάρκετ Morrisons στο Μπρίτζγουοτερ κάτω από ένα πανό που έγραφε «Περήφανος που είμαι αγρότης. Στη συνέχεια, την περασμένη εβδομάδα, περίπου 3.000 αγρότες συγκεντρώθηκαν στο Carmarthen της Ουαλίας, για να διαμαρτυρηθούν, με κάποιους να κουβαλούν ένα εικονικό φέρετρο με μια πλάκα που έγραφε «Στη μνήμη της ουαλικής γεωργίας».

Άλλες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν με παρόμοια θέματα, όπως το Get Fair About Farming, το οποίο δημιουργήθηκε πέρυσι από τον ιδρυτή της εταιρείας βιολογικών λαχανικών Riverford, Γκάι Σινγκθ Γουάτσον.

Ο Άντριου Γκίμπσον, ο οποίος βοήθησε στην οργάνωση της διαδήλωσης στο Ντόβερ μαζί με τον αδελφό του Τζεφ, είπε στον Guardian: «Είχαμε υποστήριξη από όλη τη χώρα. Θα υπάρχουν και άλλες ομάδες σαν εμάς και θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους – γύρω από τις αποβάθρες, γύρω από τα κέντρα διανομής σούπερ μάρκετ».

Οι αγρότες του Κεντ εμπνεύστηκαν από τους αγρότες της Γαλλίας που απέκλεισαν τους αυτοκινητόδρομους που οδηγούσαν στο Παρίσι για περισσότερο από μια εβδομάδα έως ότου η κυβέρνηση υποσχέθηκε επιπλέον κεφάλαια, χαλαρότερους κανονισμούς και προστασία από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

«Δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε στο Λονδίνο, γιατί θα μας έδιωχναν πολύ νωρίτερα, αλλά νομίζω ότι θα θέλαμε να το κάνουμε αυτό», είπε ο Γκίμπσον.

Η διαμαρτυρία το απόγευμα της Παρασκευής ήταν αυθόρμητη – είχε οργανωθεί μόνο λίγες ώρες νωρίτερα και η ανταπόκριση ήταν «λαμπρή», είπε ο Γκίμπσον.

Ο Γκίμπσον ανέφερε ότι το σιτάρι χωρίς δασμούς από την Ουκρανία και το φθηνό αρνί από τη Νέα Ζηλανδία είναι μεταξύ των λόγων για τους οποίους οι αγρότες διαμαρτυρήθηκαν. Ο αδερφός του δήλωσε με τη σειρά του τα εξής: «Το Brexit έχει κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα. Η εξαγωγή προϊόντων από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ πιο δύσκολη και το καθεστώς εισαγωγών στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν φαίνεται να έχει αλλάξει».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή