Πυκνά σύνεφα πάνω απο το Βερολίνο και την τρικοματική κυβέρνηση συνασπισμού καθώς αυξάνεται η δυσαρέσκεια και οι αντιδράσεις. Σειρά είχε ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI),  της κυριότερης βιομηχανικής ένωσης της Γερμανίας Σίγκφριντ Ρουσουρμ , που χαρακτήρισε τις ενεργειακές πολιτικές της γερμανικής κυβέρνησης ως «απολύτως τοξικές», σε μια ένδειξη της μειωμένης εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων στη διαχείριση της οικονομίας από τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Ο Σίγκφριντ Ρουσουρμ, επικεφαλής της Bundesverband der Deutschen Industrie (BDI), δήλωσε στους Financial Times ότι η ατζέντα της Γερμανίας για το κλίμα είναι «πιο δογματική από οποιαδήποτε άλλη χώρα γνωρίζω».

Γερμανία: Υποχώρησαν οι εξαγωγές κατά 4,6% τον Δεκέμβριο του 2023

O Σ. Ρουσουρμ πρόεδρος των Γερμανικων Βιομηχανιών (BDI,)

«Η απόφαση της χώρας να καταργήσει σταδιακά την πυρηνική ενέργεια και τον άνθρακα και να στραφεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έθετε τις επιχειρήσεις της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης σε μειονεκτική θέση σε σχέση με εκείνες άλλων βιομηχανικών χωρών, είπε. «Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα σήμερα πώς θα είναι ο ενεργειακός μας εφοδιασμός σε επτά χρόνια και γι’ αυτό κανείς δεν μπορεί να πει πόσο υψηλές θα είναι τότε οι τιμές της ενέργειας στη Γερμανία». Για τις εταιρείες που πρέπει να λάβουν επενδυτικές αποφάσεις, αυτό είναι απολύτως τοξικό», πρόσθεσε.

Τα σχόλιά του έρχονται σε μια περίοδο αυξανόμενης ανησυχίας για τις προοπτικές της Γερμανίας, η οποία ήταν η μεγαλύτερη οικονομία με τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο πέρυσι, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Η χώρα μαστίζεται από τα υψηλά επιτόκια, τη χαμηλή εξαγωγική ζήτηση και τις υψηλές τιμές ενέργειας που προκλήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.

Αναιμική ανάπτυξη

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 0,3% πέρυσι και οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 4,6% τον Δεκέμβριο, μείωση εντονότερη από ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Ο ΟΟΣΑ ανέφερε τη Δευτέρα ότι η οικονομία της Γερμανίας θα αναπτυχθεί μόλις κατά 1,1% το 2024, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ που ειναι στο 3%.

Στη Γερμανία σημειώθηκαν επίσης πανεθνικές σιδηροδρομικές απεργίες και εκτεταμένες διαμαρτυρίες από αγρότες οργισμένους για τις περικοπές στις αγροτικές επιδοτήσεις, ενώ οι απεργιακές κινητοποιήσεις των πληρωμάτων εδάφους της Lufthansa την Τετάρτη επρόκειτο να προκαλέσουν σοβαρές διαταραχές στα αεροπορικά ταξίδια.

Εν τω μεταξύ, τα τρία κόμματα του πολυδιασπασμένου συνασπισμού του καγκελάριου Ολ. Σολτς – Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Ελεύθεροι Δημοκράτες – διαφωνούν ανοιχτά για το πώς θα δοθεί ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη. «Οι δείκτες πολιτικής αβεβαιότητας στη Γερμανία δείχνουν ότι είναι τόσο υψηλή τώρα όσο ήταν στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια του Brexit», δήλωσε ο Κλέμενς Φουέστ , επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo, μιας κορυφαίας δεξαμενής σκέψης.

Ένας λόγος, είπε, ήταν η απόφαση-βόμβα του συνταγματικού δικαστηρίου της Γερμανίας τον Νοέμβριο, η οποία ανέτρεψε τα σχέδια δαπανών της κυβέρνησης ακυρώνοντας τη χρήση κεφαλαίων εκτός προϋπολογισμού.

Αύξηση στα τέλη του δικτύου μεταφοράς ενέργειας

Η απόφαση ανάγκασε τον Σολτς και τους υπουργούς του να κάνουν τεράστιες εξοικονομήσεις στον προϋπολογισμό του 2024, μια αναθεωρημένη έκδοση του οποίου ψηφίστηκε μόλις την Παρασκευή την περασμένη εβδομάδα.

Ένα από τα μέτρα είναι η κατακόρυφη αύξηση των τελών του δικτύου μεταφοράς, η οποία, όπως φοβούνται, θα ανεβάσει τους λογαριασμούς ενέργειας των επιχειρήσεων.

«Έχουμε μια κυβέρνηση χωρίς πραγματική οικονομική στρατηγική», είπε ο Κλ.Φουέστ.  «Υπάρχει πλήρης διαφωνία μεταξύ των υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών και αυτό», εξήγησε  παρουσιάζει κινδύνους για την οικονομία, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα».

Οι επικεφαλής της βιομηχανιας  παραπονιούνται εδώ και καιρό για τις πολιτικές της κυβέρνησης για το κλίμα, λέγοντας ότι είναι πολύ φιλόδοξες. Η Γερμανία σχεδιάζει να επιτύχει ουδετερότητα άνθρακα έως το 2045 και να αντλήσει το 80% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από αιολική και ηλιακή ενέργεια έως το 2030, από 41%  που ήταν το 2021.

Αυτό, είπε ο Σ. Ρουσουρμ,, ήταν «υπερβολικά δογματικό».

«Επιδιώκουμε έναν στόχο του 100%  όταν είναι προφανές ότι το τελευταίο 10 τοις εκατό θα είναι απίστευτα ακριβό», υπογραμμισε ο Σ. Ρουσουρμ που είπε, ακόμη,  ότι οι επιχειρήσεις υποστήριξαν την πράσινη μετάβαση, αλλά οι υπουργοί δεν είχαν εξηγήσει στις εταιρείες «τι συμβαίνει όταν ο άνεμος δεν φυσάει και ο ήλιος δεν λάμπει».

Λείπουν οι εφεδρείες

«Δεν έχουμε ακόμη σαφήνεια για το πώς και πότε μπορούμε να δημιουργήσουμε αξιόπιστη εφεδρική ικανότητα», είπε. Οι αξιωματούχοι απορρίπτουν αυτή την κριτική, επισημαίνοντας μια νέα στρατηγική που υιοθετήθηκε τη Δευτέρα για την κατασκευή και την επιδότηση νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με αέριο που μπορούν να στραφούν σε υδρογόνο, μια κίνηση που θα εξασφαλίσει επαρκή εφεδρική ικανότητα για ανεμογεννήτριες ή ηλιακούς συλλέκτες.

Αλλά αυτό δεν θα λύσει το ενεργειακό πρόβλημα βραχυπρόθεσμα. Ο πρόεδρος της BDI είπε ότι στη Γαλλία, οι εταιρείες που εργάζονται στον ίδιο τομέα «πληρώνουν τα μισά χρήματα από όσο στη Γερμανία για ηλεκτρική ενέργεια».

Η ενεργειακή πολιτική είναι μόνο ένας από τους τομείς στους οποίους η κυβέρνηση αποτυγχάνει, σύμφωνα με επιχειρηματικούς ομίλους.

Οι εταιρείες διαμαρτύρονται επίσης για αυξανόμενη φορολογική επιβάρυνση, δυσκίνητες διαδικασίες αδειοδότησης και για μια δημόσια διοίκηση που εξακολουθεί να έχει κολλήσει στην αναλογική εποχή. «Η γραφειοκρατία μας είναι υπερβολικά τελειομανής. έχει κολλήσει σε μια παραδοσιακή προσέγγιση που είναι πραγματικά ένα βάρος», είπε ο Σ. Ρουσουρμ.

Άλλοι ηγέτες επιχειρήσεων ήταν εξίσου επικριτικοί. Ο Ράϊνερ Ντούλκγερ , επικεφαλής της Γερμανικής Ενωσης Εργοδοτών (BDA), της κυριότερης εργοδοτικής οργάνωσης της Γερμανίας, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η επιχειρηματική κοινότητα έχει «χάσει την εμπιστοσύνη της» στην κυβέρνηση.

Έλλειψη εμπιστοσύνης

Δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Σολτς και οι υπουργοί του απλώς «προσποιούνται ότι ακούνε» τις επιχειρήσεις και δεν κατάφεραν να επιτύχουν «καμία ουσιαστική βελτίωση των οικονομικών συνθηκών». Καμία ανακούφιση, καμία προβλεψιμότητα, καμία εμπιστοσύνη», τόνισε.

Ως αποτέλεσμα, είπε ο Σ. Ρουσουρμ, ένας αυξανόμενος αριθμός επιχειρήσεων αναζητούσε να επενδύσει στο εξωτερικό αντί στη Γερμανία.

Ανέφερε το παράδειγμα των ΗΠΑ, όπου ο νόμος-ορόσημο της κυβέρνησης Μπάιντεν για τη μείωση του πληθωρισμού προσφέρει γενναιόδωρες επιδοτήσεις σε εταιρείες που επενδύουν στην πράσινη ενέργεια και την καθαρή τεχνολογία.

Οι ειδικοί επισημαίνουν την απόφαση της Volkswagen πέρυσι να κατασκευάσει ένα νέο εργοστάσιο μπαταριών στις ΗΠΑ και την επένδυση 10 δισ. ευρώ της BASF σε ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο πετροχημικών στην Κίνα, η οποία συμπίπτει με μεγάλες περικοπές στην έδρα της στο Ludwigshafen, στη νοτιοδυτική Γερμανία.

«Οι εταιρείες λένε ότι δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να κάνουν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό», δήλωσε ο πρόεδρος της BDI. «Έχουν μεγάλες αμφιβολίες για το αν θα συνεχίσουν να επενδύουν στη Γερμανία υπό αυτές τις συνθήκες. Οι συνθήκες είναι καλύτερες αλλού. Και πηγαίνουν στο εξωτερικό».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή