Σε νέα διάσταση περνά η προσπάθεια της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, να μεταθέσει το βάρος του χρέους της Ιταλίας στους ψηφοφόρους της, με την κυβέρνηση να επιδιώκει να αυξήσει τις πωλήσεις νέων κρατικών ομολόγων, απευθυνόμενη στο κοινό του πιο εμβληματικού διαγωνισμού τραγουδιού της χώρας.

Ειδικότερα, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής κατά τη διάρκεια της δημόσιας τηλεοπτικής μετάδοσης από το ετήσιο Μουσικό Φεστιβάλ του Σαν Ρέμο, προβλήθηκε μία διαφήμιση, η οποία αναφερόταν στην έκδοση του ομολόγου BTP Valore αργότερα αυτόν τον μήνα, ως μια «συμφέρουσα απόδοση αποκλειστικά αφιερωμένη σε μικρούς αποταμιευτές».

Η Ιταλία επωφελείται από την μείωση των αποδόσεων των ευρωπαϊκών ομολόγων, και ετοιμάζεται να εκδώσει τα περισσότερα ομόλογα στην ιστορία της, κλείνοντας το μάτι ακόμα και σε μικρότερους επενδυτές.

Φρενίτιδα νέων εκδόσεων ομολόγων στην Ευρώπη – Κλειδώνουν αποδόσεις οι επενδυτές

Οι βασικοί πυλώνες

Το να πείσει τους απλούς αποταμιευτές να αγοράσουν χρέος, μαζί με τη λήψη μέτρων για την αποφυγή τυχόν επιδείνωσης των δημόσιων οικονομικών, αποτελούν πλέον βασικούς πυλώνες της στρατηγικής της Ρώμης για να παραμείνει βιώσιμη.

Όπως γράφει το Bloomberg, η νέα ομολόγων που απευθύνεται σε μικρότερους επενδυτές και αναμένεται στα τέλη του μήνα, αναμένεται να καταγράψει έντονη ζήτηση.

Η επιτυχία για τα νέα ομόλογα θα ήταν άλλο ένα θετικό για τη Μελόνι, η οποία ξεκίνησε τη χρονιά σε ισχυρές βάσεις, έχοντας αποφύγει μια πιθανή υποβάθμιση του ιταλικού χρέους σε σκουπίδια σε μια σειρά αποφάσεων αξιολόγησης. Η διαφορά απόδοσης μεταξύ των ομολόγων της και των γερμανικών ισοδύναμων, βασικός δείκτης μέτρησης του κινδύνου της ευρωζώνης, έφτασε πρόσφατα σε χαμηλό δύο ετών.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, Φάμπιο Πανέτα, δήλωσε το Σάββατο στην ετήσια εκδήλωση Assiom Forex στη Γένοβα ότι το έλλειμμα της Ιταλίας θα μειωθεί αλλά ότι το χρέος είναι απίθανο να συρρικνωθεί.

«Οι διαθέσιμες πληροφορίες για το 2023 υποδηλώνουν ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ έχουν μειωθεί», είπε. «Τα επόμενα χρόνια, παρά την αναμενόμενη μείωση του ελλείμματος, το χρέος θα παραμείνει σε γενικές γραμμές σταθερό».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές