Σε μια προσπάθεια να επωφεληθούν από την αυξημένη επενδυτική ζήτηση για ευρωπαϊκούς τίτλους, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης έσπευσαν να αυξήσουν το χρέος στις αρχές του τρέχοντος έτους.

Τα μέλη του μπλοκ έχουν πουλήσει ομόλογα 200 δισ. ευρώ από την αρχή του 2024. Σύμφωνα με αναλυτές της Barclays, τους οποίους επικαλούνται οι Financial Times, οι εκδόσεις τον Ιανουάριο ανήλθαν στο υψηλότερο μηνιαίο σύνολο που έχει καταγραφεί, και είναι περίπου 20% πάνω από την ίδια περίοδο πέρυσι.

Οι επενδυτές συσσωρεύονται σε κρατικά ομόλογα, εξαιτίας των αποδόσεων που εξακολουθούν να είναι πολύ πάνω από τα επίπεδα πριν από μερικά χρόνια, ακόμη και μετά το ράλι της αγοράς στα τέλη του περασμένου έτους.

Στις αγορές ομολόγων με εκδόσεις μαμούθ βγαίνουν οι ΗΠΑ

«Υπήρχε μια τεράστια συναίνεση στα τέλη του περασμένου έτους ότι η προσφορά θα ήταν προβληματική και η πραγματικότητα ήταν ότι η προσφορά ρεκόρ τον Ιανουάριο απορροφήθηκε εξαιρετικά καλά», σχολίασε στους FT, ο Andres Sanchez Balcazar, επικεφαλής παγκόσμιων ομολόγων στην Pictet Asset Management. .

Και πρόσθεσε ότι, οι νέες εκδόσεις ομολόγων στην αρχή του έτους ήρθαν με «μεγάλες παραχωρήσεις» – που σημαίνει αποδόσεις υψηλότερες από αυτές που είναι διαθέσιμες στη δευτερογενή αγορά. Αλλά αυτά έγιναν «αρκετά επιθετικά» και οι κυβερνήσεις έλαβαν καλύτερες τιμές από ό,τι περίμεναν αρχικά.

«Η αγορά συνεχίζει να δείχνει εκπληκτική όρεξη να απορροφήσει τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αλλαγή στις μακροοικονομικές προοπτικές», δήλωσε ο Rohan Khanna, επικεφαλής στρατηγικής για τα επιτόκια του ευρώ στην Barclays. Πρόσθεσε ότι ήταν «έκπληκτος» που οι πωλήσεις ιταλικών και γερμανικών ομολόγων αυτή την εβδομάδα είχαν έρθει τόσο νωρίς.

Ρεκόρ εβδομάδας

Η ευρωζώνη έχει εκδώσει περίπου 54 δισ. ευρώ δημόσιο χρέος μόνο αυτήν την εβδομάδα, μια ασυνήθιστη κίνηση για μια τόσο πολυάσχολη εβδομάδα στο οικονομικό ημερολόγιο με τη δημοσιοποίηση στοιχείων για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης , τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τα επιτόκια και μια σειρά δεδομένων για την απασχόληση που θα μπορούσαν να διαταράξουν τις αγορές .

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να πουλήσουν τεράστιους όγκους ομολόγων φέτος. Ο επενδυτικός βραχίονας της ιταλικής ασφαλιστικής Generali εκτίμησε ότι οι εκδόσεις, χωρίς εξαγορές και προγράμματα αγοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα φτάσουν τα 680 δισ. ευρώ φέτος, 7% υψηλότερα από το 2023, και ότι η «κούραση της προσφοράς» θα εμφανιστεί καθώς προχωρά το έτος.

Ο Mohit Kumar, στρατηγικός αναλυτής της Jefferies, είπε ότι οι υψηλότερες αποδόσεις σε σχέση με την πρόσφατη ιστορία «προσέλκυαν επενδυτές που έμειναν για αρκετά χρόνια μακριά από σταθερό εισόδημα», ενώ υπήρχαν επίσης πολλά μετρητά σε κεφάλαια χρηματαγοράς που περίμεναν να χρησιμοποιηθούν .

Η Ισπανία προσέλκυσε προσφορές 138 δισ. ευρώ για 15 δισ. ευρώ νέου 10ετούς χρέους – ένα βιβλίο ρεκόρ εντολών για ένα μεμονωμένο κρατικό ομόλογο. Αυτό ακολούθησε το Βέλγιο που έλαβε 75 δισ. ευρώ σε προσφορές για το 10ετές ομόλογό του, το υψηλότερο επίπεδό του, ενώ η Ιταλία έλαβε 91 δισ. ευρώ για την πώληση χρέους 30 ετών, το μεγαλύτερο ιταλικό βιβλίο παραγγελιών από την αρχή του 2021.

Ρεκόρ και στην Ελλάδα

Υπενθυμίζεται ότι με ρεκόρ ζήτησης έκλεισε η έκδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου, του πρώτου μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Σύμφωνα με το Bloomberg η έκδοση συγκέντρωση 35 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό που έχει καταγραφεί ποτέ καθώς οι επενδυτές σπεύδουν να κλειδώσουν υψηλές αποδόσεις πριν η ΕΚΤ προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων.

ΟΔΔΗΧ: Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το νέο 10ετές

Παράλληλα οι προσφορές για τα 30ετή γερμανικά ομόλογα ξεπέρασαν τα 74 δισ. ευρώ, υπερδιπλάσιες από το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί το 2020. Ρεκόρ είχαν σημειώσει νωρίτερα αυτόν τον μήνα και οι εκδόσεις της Ισπανίας και του Βελγίου.

Ψήφος εμπιστοσύνης

Όπως σχολιάζει το Bloomberg, η ισχυρή ζήτηση αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης από την αγορά, μετά την επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα μετά από περισσότερο από μια δεκαετία.

«Η υγιής ανάπτυξη της χώρας και οι προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης έχουν δώσει ώθηση στα ομόλογά της, με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων να μειώνονται κατά σχεδόν 110 μονάδες βάσης τους τελευταίους 12 μήνες στο 3,2%, που είναι μακράν η καλύτερη επίδοση στον ανεπτυγμένο κόσμο. Η Ιταλία, η δεύτερη καλύτερη, είδε τις αντίστοιχες αποδόσεις να μειώνονται κατά περίπου 45 μονάδες βάσης σε περίπου 3,75% κατά την ίδια περίοδο», σημειώνει το οικονομικό δίκτυο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης