Μαίνεται η διαμάχη μεταξύ του πλουσιότερου ανθρώπου της Ρωσίας, του Βλαντίμιρ Ποτάνιν, και της πρώην συζύγου του, σε ένα πολύκροτο διαζύγιο με διακύβευμα ένα μερίδιο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στα ορυχεία που κατέχει ο Ποτάνιν.

ΔΝΤ: Με 2,6% θα «τρέξει» η ανάπτυξη στη Ρωσία το 2024, παρά τις κυρώσεις

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, την Τετάρτη το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάνθηκε υπέρ του τιμωρημένου δισεκατομμυριούχου, ωστόσο η υπόθεση θα οδηγηθεί στο εφετείο.

Ο Ποτάνιν είχε προσπαθήσει να καταρρίψει πλήρως την αξίωση που είχε υποβάλει η πρώην σύντροφός του, Νατάλια Ποτάνινα, η οποία ζητά άδεια να ασκήσει αγωγή ύψους έως και 9 δισ. δολαρίων.

Στη Βρετανία

Τα δικαστήρια του Λονδίνου που κρίνουν υποθέσεις διαζυγίων αποτελούν έναν δημοφιλή προορισμό για δικαστικές διαμάχες υψηλής αξίας, καθώς οι δικαστές θεωρείται ότι συνήθως προκρίνουν μια πιο δίκαιη μοιρασιά της περιουσίας του ζευγαριού. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η μεγαλύτερη δημοσίως γνωστή καταβολή στο πλαίσιο διαζυγίου ανέρχεται σε 450 εκατομμύρια λίρες και αφορά τη σύζυγο του δισεκατομμυριούχου Φαρχάντ Αχμέτοφ – αν και συμβιβασμός που ακολούθησε οδήγησε στην πληρωμή λιγότερου από το 1/3 αυτού του ποσού.

Στην περίπτωση του ζεύγους Ποτάνιν, με την απόφαση 3-2, οι δικαστές έκριναν ότι υπήρξε διαδικαστική αδικία στον τρόπο με τον οποίο το εφετείο εξέτασε αν θα επιτρέψει τη συνέχιση της αγωγής.

«Το δικαστήριο οφείλει να αποφασίσει εκ νέου, αφού ακούσει τα επιχειρήματα και των δύο πλευρών, αν η διαταγή πρέπει να εκδοθεί ή όχι», δήλωσε ο δικαστής George Leggatt στην απόφαση.

Και οι δύο πλευρές χαιρέτισαν την απόφαση. Οι δικηγόροι του Ποτάνιν δήλωσαν ότι τα αγγλικά δικαστήρια θα πρέπει πλέον να ασκούν αυστηρότερο έλεγχο προτού επιτρέψουν τη συνέχιση των υποθέσεων μετά από διαζύγιο στο εξωτερικό.

Η υπόθεση

Η Ποτάνινα έχει συγκεντρώσει περιουσία περίπου 31,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά την ίδρυση της MMC Norilsk Nickel PJSC, του μεγαλύτερου παραγωγού νικελίου υψηλής ποιότητας στον κόσμο, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

Οι δικαστές των κατώτερων δικαστηρίων είχαν δηλώσει προηγουμένως ότι η Ποτανίνα έλαβε ένα «ευτελές ποσό» σε προηγούμενες διαδικασίες για το διαζύγιο εντός Ρωσίας, δεδομένου του πλούτου του δισεκατομμυριούχου και της διάρκειας του γάμου τους (διήρκεσε 31 χρόνια).

Η υπόθεση έχει περάσει από διάφορα στάδια, με την απόφαση του κατώτερου δικαστηρίου να κατηγορεί την Ποτάνινα για «τουρισμό διαζυγίου». Το ζεύγος ζούσε στη Ρωσία καθόλη τη διάρκεια του έγγαμου βίου, πριν η Ποτάνινα αγοράσει σπίτι στο Westminster το 2014. Η ίδια ζητά το 50% της αξίας της συμμετοχής του στη Nornickel μαζί με τα μερίσματα. Το ποσό αυτό θα ξεπερνούσε κατά πολύ τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια, δεδομένου ότι ο Ποτάνιν κατέχει περίπου το ένα τρίτο των μετοχών της εταιρείας παραγωγής μετάλλων.

Πώς ο Ποτάνιν διέφευγε για καιρό από τις κυρώσεις

Ο Ποτάνιν εκμεταλλεύτηκε τους περιορισμούς στην ξένη ιδιοκτησία ρωσικών περιουσιακών στοιχείων μετά την εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία, επεκτεινόμενος στον χρηματοπιστωτικό τομέα και αγοράζοντας μερίδια σε τράπεζες, καθώς οι ξένοι ιδιοκτήτες αποσύρονταν. Στον Ποτάνιν επιβλήθηκαν κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο αφού αγόρασε μερίδιο στην Rosbank PJSC και αργότερα μπήκε στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ. Πριν από αυτό όμως, ο Ρώσος ολιγάρχης είχε αποφύγει σε μεγάλο βαθμό τις δυτικές κυρώσεις που έπληξαν άλλα μέλη της ρωσικής ελίτ.

Η Nornickel έχει αποφύγει τις δυτικές κυρώσεις, αλλά οι επιπτώσεις από την εισβολή στην Ουκρανία έχουν διαταράξει την εφοδιαστική και τις ναυτιλιακές της δραστηριότητες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή