To ποσό ύψους περίπου 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων σχεδιάζει να δαπανήσει η General Motors την επόμενη δεκαετία, καθώς προχώρησε στη σύναψη συμφωνίας με την LG Chem για την προμήθεια κρίσιμων υλικών για την κατασκευή μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων.

Η μακροπρόθεσμη σύμβαση προμήθειας θα δώσει τη δυνατότητα στην LG Chem να προμηθεύει την GM με περισσότερους από 500.000 τόνους υλικών καθόδου όπως νικέλιο, κοβάλτιο, μαγγάνιο, αλουμίνιο, από το 2026 έως το 2035, σύμφωνα με ανακοίνωση της νοτιοκορεάτικης εταιρείας.

Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου: Το πρώτο εκπτωτικό e-pass για ηλεκτρικά οχήματα στην Ελλάδα

Με τη συμφωνία αυτή, η GM θα μπορεί να έχει τα απαραίτητα υλικά για να τροφοδοτήσει 5 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα, εξασφαλίζοντας τους αυτονομία περίπου 500 χιλιομέτρων.

Τα υλικά καθόδου από ένα εργοστάσιο της LG που βρίσκεται υπό κατασκευή στο Τενεσί θα προμηθεύουν τα εργοστάσια παραγωγής κυψελών μπαταριών της GM στη Βόρεια Αμερική, συμπεριλαμβανομένων τριών εργοστασίων της spinoff εταιρείας της LG που ονομάζεται Ultium Cells.

Η συνεργασία μεταξύ GM και LG Chem ανακοινώθηκε αρχικά τον Ιούλιο του 2022, αλλά χωρίς λεπτομέρειες σχετικά με την τιμή ή την τοποθεσία παραγωγής. Η αρχική συμφωνία επρόκειτο να λήξει μετά το 2030, αλλά αποφασίστηκε η επέκταση της συμφωνίας για άλλα πέντε χρόνια.

Η υιοθέτηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι πιο αργή από το αναμενόμενο και οι αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η GM αναγκάστηκαν να μειώσουν το κόστος ή να καθυστερήσουν την υλοποίηση των σχεδίων τους.

Η LG Chem από τη μεριά της ανακοίνωσε ότι στοχεύει να «ενισχύει τη συνεργασία με την GM στην αγορά της Βόρειας Αμερικής» μέσω της συμφωνίας.

«Βιώσιμη αλυσίδα εφοδιασμού»

Ο Jeff Morrison, αντιπρόεδρος της GM για την παγκόσμια αλυσίδα αγορών και εφοδιασμού, δήλωσε ότι «το συμβόλαιο βασίζεται στη δέσμευση της GM να δημιουργήσει μια ισχυρή, βιώσιμη αλυσίδα εφοδιασμού μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων για να υποστηρίξει τις ταχέως αναπτυσσόμενες ανάγκες παραγωγής των σχετικών οχημάτων της».

Η σύμβαση είναι πιθανώς μία από τις μεγαλύτερες, αν όχι η μεγαλύτερη, στον τομέα των προμηθειών, που έχει υπογράψει η GM.

Η συμφωνία υποδηλώνει ότι η GM παραμένει προσηλωμένη στα ηλεκτρικά οχήματα, αλλά το μεγαλύτερο σε χρονικό εύρος συμβόλαιο συνεπάγεται ότι η αυτοκινητοβιομηχανία προσαρμόζει τα σχέδιά της για να ληφθεί υπόψη η πιο αργή υιοθέτηση από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green