Τον σημαντικό ρόλο που παίζει η ΔΕΗ στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Δυτικών Βαλκανίων παρουσίασε ο πρόεδρος και CEO της ελληνικής εταιρείας στον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και αρμόδιο για την Ενέργεια κ. Τζέφρι Πάιατ.

Ο κ. Στάσσης βρίσκεται στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο της διοργάνωσης ενεργειακού συνεδρίου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου και συναντήθηκε με τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Η ΔΕΗ

Όπως προκύπτει από ανάρτηση του κ. Στάσση στο LinkedIn, ο πρόεδρος και CEO παρουσίασε στον κ. Πάιατ το σχέδιο μετασχηματισμό της εταιρείας αλλά και την εξωστρεφή δραστηριότητα της στα δυτικά Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τον ίδιο πληροφόρησε τον υφυπουργό Εξωτερικών για τα επενδυτικά σχέδια της ΔΕΗ στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης και κυρίως σε ΑΠΕ και άλλες μορφές ενέργειας που παρέχουν ευελιξία.

Πιο συγκεκριμένα μίλησε για την Ελλάδα, τη Ρουμανία αλλά και τη Βουλγαρία. Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η αναφορά του κ. Στάσση στον «σημαντικό ρόλο της ΔΕΗ για την επέκταση των ενεργειακών διαδρόμων αλλά και για την πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών – Three Seas Initiative»

Γεωστρατηγικός ρόλος

Σύμφωνα με πληροφορίες οι κ.κ. Στάσσης και Πάιατ συζήτησαν τις ενεργειακές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου με έμφαση στη Βαλκανική Περιοχή και κυρίως στις χώρες που βρίσκονται κοντά στην Ουκρανία.

Αξίζει να σημειωθεί όπως είχε αποκαλύψει ο ΟΤ στις 4 Σεπτεμβρίου ότι ο κ. Στάσσης συμμετείχε σε εκδήλωση της προεδρίας της δημοκρατίας της Ρουμανίας για την πρωτοβουλία «The Threes Seas». Περιλαμβάνει τις χώρες: Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, ενώ συνδεδεμένες χώρες είναι η

Δημοκρατία της Μολδαβίας και η Ουκρανία.

Η πρωτοβουλία «The Three Seas» περιλαμβάνει κράτη – μέλη της Ε.Ε. που βρίσκονται ανάμεσα στις θάλασσες της Βαλτικής, της Αδριατικής και της Μαύρης.

Η δράση «Τhe Three Seas» υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και αποσκοπεί στην δημιουργία ουσιαστικά ενός ενεργειακού αντίβαρου απέναντι στη Ρωσία με την αξιοποίηση ενεργειακών διαδρόμων και εναλλακτικών πηγών ενεργειακού εφοδιασμού.

Η Ρουμανία και η Βουλγαρία

Η εξαγορά της Enel Romania από τη ΔΕΗ αλλά και η απόφαση της εταιρείας, όπως εκδηλώθηκε από τον κ. Στάσση πριν από εβδομάδες με την παρουσίαση του επενδυτικού σχεδίου 2024-2026 για επενδύσεις και στη Βουλγαρία τοποθετεί τη δημόσια εταιρεία και την Ελλάδα σε ισχυρή γεωστρατηγική θέση.

Άλλωστε οι αναφορές του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ελληνικής επιχείρησης στη συνάντηση με τον κ. Πάιατ υποδηλώνουν πως σύντομα θα υπάρξουν και επίσημες ανακοινώσεις για την επέκταση της ΔΕΗ και στη Βουλγαρία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια