Σε ένα στοιχηματικό ράλι ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στην επόμενη τριμηνιαία συνεδρίασή της, έχουν επιδοθεί από την αρχή της εβδομάδας οι επενδυτές.

Οι πιθανότητες έχουν διπλασιαστεί από την προηγούμενη Παρασκευή μέχρι σήμερα Τρίτη σε περισσότερο από 50%.

Οι αυξημένες προσδοκίες των traders είναι αποτέλεσμα της εκπληκτικής μείωσης του πληθωρισμού για τον Ιανουάριο, κάτω από το 2%, η οποία έριξε το ελβετικό φράγκο σε χαμηλό δύο μηνών έναντι του ευρώ και του δολαρίου.

Ελβετία: Γιατί αποτελεί πόλο έλξης για δισεκατομμυριούχους

«Ο εγχώριος πληθωρισμός πρόκειται να μειωθεί σημαντικά κάτω από τις προβλέψεις της SNB τον Μάρτιο», δήλωσε στο Bloomberg ο Simon Harvey, επικεφαλής ανάλυσης συναλλάγματος στη Monex Europe. «Με την οικονομία της ευρωζώνης να δείχνει επίσης αδύναμη, αναμένουμε από την SNB να μειώσει τα επιτόκια, καθώς προλαμβάνει τις ενέργειες της ΕΚΤ το δεύτερο τρίμηνο και προσπαθεί να αποτρέψει τον εισαγόμενο αποπληθωρισμό».

Μια περικοπή από την SNB τον Μάρτιο θα ήταν μια πρώτη κίνηση για το σύνολο των κεντρικών τραπεζών της G10, οι οποίες έχουν διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι για να προχωρήσουν σε μειώσεις επιτοκίων θα πρέπει να είναι σίγουρες πως οι πιέσεις στις τιμές έχουν εξαλειφθεί.

Οι αγορές βλέπουν, επίσης, το ενδεχόμενο η Fed και η ΕΚΤ να περιμένουν μέχρι τον Ιούνιο για να ανοίξουν έναν κύκλο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Hedge Funds

Η ισχυρή πιθανότητα μείωσης από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας ώθησε τα hedge funds να πουλήσουν το φράγκο την περασμένη εβδομάδα, ενώ τα αυξανόμενα σημάδια χαλάρωσης του πληθωρισμού ενισχύουν τις εικασίες για πωλήσεις φράγκου από την SNB για να αποκρούσουν τον κίνδυνο εισαγόμενου αποπληθωρισμού.

Από στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα προέκυπτε ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να πουλούσε φράγκα, αφού ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι δεν θα επικεντρωνόταν πλέον μόνο στις αγορές συναλλάγματος.

Το φράγκο υποχώρησε έως και 0,9494 ανά ευρώ την Τρίτη. Ο Simon Harvey της είπε ότι η SNB «πιθανότατα θα παρέμβει» για να πουλήσει το φράγκο, εάν το ευρώ πέσει πίσω κάτω από το 0,9450 και παραμείνει εκεί ενόψει της ανακοίνωσης του επιτοκίου της 21ης Μαρτίου.

Η τιμολόγηση στην αγορά δικαιωμάτων προαίρεσης υποδηλώνει ότι οι επενδυτές τοποθετούνται για τον κίνδυνο να αυξηθεί η αστάθεια στο φράγκο τις επόμενες εβδομάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή